Datum plaatsing: 01-05-1999 23:10:00

TOCH NOG KANS OP NACOMPETITIE

Concurrenten verspelen punten

ADO Den Haag heeft door een 2-0 overwinning op Eindhoven toch nog kans op het behalen van de nacompetitie. Doordat de concurrenten gelijkspeelden, en ADO in een vrij rustig Zuiderpark Eindhoven wederom de baas was, staat de formatie van Andre Hoekstra nu slechts 2 punten van de plaats die waarschijnlijk recht geeft op deelname.
De allerlaatste kans voor ADO Den Haag zou geen gemakkelijke opgave worden. Eindhoven was geprikkeld om de 1-7 thuisnederlaag weg te werken, en had nog iets betere kansen op het behalen van de nacompetitie. Bovendien moest ADO een aantal basiskrachten missen. Zo kon Andre Hoekstra geen beroep doen op Winston Faerber, Marco Meijer, Bas Lensink, Robbert Jansen, Dennis Iliohan, Edgar van der Roer en Maarten Bak. Jan-Paul Saeijs maakte daarom zijn debuut in de basis van ADO, enkele dagen nadat hij een 5-jarig contract had getekend, en hij in de vorige thuiswedstrijd tegen Veendam zijn debuut in de hoofdmacht had gemaakt. Ook Patrick Kalkema en Rene Lievaart stonden daarom in de basis.
In tegenstelling tot de verwachtingen begon Eindhoven zeer zwak aan de wedstrijd. ADO Den Haag daarentegen begon vol overgave, en liet zien best te kunnen voetballen. Iedereen wilde laten zien dat ADO kon knokken voor de allerlaatste kans op de nacompetitie. Al na een aantal minuten kreeg ADO een goede kans via Omer Riza. Hij had de pech dat de Eindhovense doelman goed reageerde op zijn afstandschot. De grootste kans zou niet veel later voor Eindhoven zijn. Na een voorzet kopte Bert Zuurman goed in. Via de hand van Max de Jong en de lat sprong de bal weer het speelveld in. De wedstrijd speelde zich in hoog tempo af op beide helften van het veld. Zowel ADO als Eindhoven deden hun best om een zo leuk mogelijke wedstrijd af te leveren. Beide ploegen kregen goede kansen op de openingstreffer, maar wisten voor de rust het net niet te vinden.
Vlak na rust was het eindelijk raak. Jan-Paul Saeijs bekroonde zijn uitstekende debuut met een doelpunt. Bij een corner kwam hij mee naar voren, en kreeg prompt de bal op z'n hoofd. Via de voet van een verdediger van Eindhoven ging de bal echter in het goal. Riccardo van der Heijden was inmiddels ingevallen voor Rene Lievaart, en wilde graag laten zien dat ook hij in aanmerking komt voor de basisplek als spits, nu Edgar van der Roer gepasseerd is voor die plek. De man die echter de hele wedstrijd van zich deed spreken was Omer Riza. Hij kreeg ook in de tweede helft enkele goede kansen, maar had telkens de pech een uitstekende doelman van Eindhoven op zijn weg te vinden. Patrick Kalkema kwam eenmaal goed voor het doel van Eindhoven, maar schoot voorlangs. Eindhoven kwam verder nauwelijks in het spel voor, en gokte op die ene counter die wellicht de gelijkmaker zou opleveren. Riccardo van der Heijden wilde daar echter niet op wachten. Na een voorzet van links, schoot hij met een fraaie volley de 2-0 op het scorebord. Dat betekende de nekslag voor Eindhoven, dat na dat doelpunt geen echte kans meer kreeg. Slechts eenmaal moest Max de Jong nog redding brengen. ADO Den Haag was aan de andere kant nog het dichtst bij een doelpunt. Weer was het Omer Riza die de kans kreeg. Ditmaal schoot hij echter tegen de lat. In de rebound kon de ingevallen Robin Koers ook niet raak schieten, waardoor de eindstand 2-0 bleef. Riccardo van der Heijden werd gekozen tot man of the match.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Bas Lambooy, Jan-Paul Saeijs, Ekrem Kahya, Guillermo van Berkum, Oscar Laguna Burgos, Omer Riza, Maurice Steyn, Patrick Kalkema (Robin Koers), Rene Lievaart (Riccardo van der Heijden), Ali Boussaboun
DOELPUNTEN : 1-0 Saeijs (48') 2-0 Van der Heijden (73')
SCHEIDSRECHTER : Van Meerkerk
GELE KAARTEN : Smulders, Kemble (Eindhoven)