Datum plaatsing: 26-04-1998 23:10:00

ADO Den Haag - AZ Alkmaar 1-1

Feest voor AZ in Zuiderpark

AZ MET MOEITE NAAR KAMPIOENSCHAP

AZ had aan een gelijkspel genoeg om kampioen van de TOTO-divisie te worden, in het seizoen '97/'98. ADO Den Haag wilde er echter alles aan doen, om dat feestje nog even uit te stellen. Eerder werd het onderlinge duel in Alkmaar nog een 1-1 gelijkspel, doordat Winston Faerber toen in de blessuretijd de gelijkmaker scoorde. Andre Hoekstra had ervoor gekozen om Ricardo van der Heijden in de spits te laten spelen, in de plaats van Aschwin de Bruijn. Verder speelden Ekrem Kahya en Oscar Laguna Burgos op het middenveld, waardoor Maurice Steyn de plaats in de verdediging over nam van Barry de Vreede. Alle ingredienten waren aanwezig om er een leuke en aantrekkelijke wedstrijd van te maken.
In de eerste helft begon ADO Den Haag meteen met aanvallen. Na anderhalve minuut was het na een vlotte combinatie Dennis Iliohan, die aan de linkerkant alleen op Oscar Moens kon afgaan. Hij schoot van een meter of 5, maar de doelman van AZ kon nog net met zijn vingertoppen redding brengen. Helaas voor hem, stond Ricardo van der Heijden op de goede plaats, om al na 2 minuten spelen, de 1-0 binnen te tikken. De naar schatting 400 meegereisde AZ supporters (waarvan er zo'n 100 nog niet eens in het stadion waren), waren plotseling erg stil. Stil bleven ze, toen ze merkten dat ADO Den Haag het hun club knap lastig maakte. Sterker nog, ADO Den Haag had gewoon het beste van het spel. AZ kon bijna geen behoorlijke aanval op de mat leggen. Het eerste gevaar van de Alkmaarders kwam pas toen Winston Faerber verkeerd terug speelde op Roy Beukenkamp. Daardoor kon AZ-aanvaller Konwlo een voorzet geven op de vrij voor het doel staande Robert van der Weert. Virgilio Teixeira lette echter goed op, waardoor de gelijkmaker nog even uit bleef. Behalve kansen was er ook volop strijd in de wedstrijd aanwezig. Even leek het erop alsof scheidsrechter Bossen de wedstrijd niet in controle kon houden, toen er binnen 5 minuten tot 3 maal toe een behoorlijke overtreding werd gemaakt op spelers van ADO Den Haag. Pas na herhaaldelijk vragen, trok de scheids dan eindelijk een gele kaart voor een speler van AZ. Diezelfde scheidsrecher liet gedurende de hele wedstrijd wel doorschemeren dat hij bepaald niet voor ADO Den Haag floot. AZ mocht van geluk spreken dat het de scheidsrechter aan haar zijde had. Andere arbiters hadden waarschijnlijk al lang een rode kaart getrokken. Zo werd Virgilio Teixeira hard in z'n maag geschopt, en kregen Marco Meijer en Ricardo van der Heijden een paar flinke klappen te verwerken. De 22 spelers gingen gelukkig met alle ledematen nog aan het lijf rusten met een 1-0 voorsprong voor ADO op het bord.
In de rust had AZ-trainer Willem van Hanegem 2 aanvallers in het veld gebracht, en had hij zijn ploeg de opdracht gegeven om met lange ballen te gaan spelen. Hierdoor werd AZ wel gevaarlijker, maar gaf het achterin ook kansen weg. AZ had een aantal keer de gelijkmaker kunnen en ook moeten scoren, maar gelukkig voor heel Den Haag bleef die uit. Zo kopte Michel Langerak op de lat, en rolde de bal bij een scrimmage voor het doel net naast. Aan de andere kant kreeg Ricardo van der Heijden ook nog een grote kans toen hij alleen op Oscar Moens kon afgaan. Hij schoot helaas over. Niet veel later waren ook Dennis Iliohan en Maurice Steyn dicht bij een doelpunt, maar het geluk was niet aan hun zijde. Zo'n 10 minuten voor tijd bracht Van Hanegem z'n laatste wissel in het veld. Het was de amerikaan Hamisi Amani-Dove. Hij bewees DE gouden wissel voor AZ te zijn. Bij een corner kopte hij de bal langs Roy Beukenkamp, en stelde daarmee het kampioenschap voor AZ veilig. De AZ-supporters waren de hele wedstrijd betrekkelijk rustig, maar gingen toen helemaal uit hun dak. AZ speelt dus volgend jaar weer in de PTT-Telecompetitie. Voor ADO Den Haag rest nu nog de nacompetitie, waarin ook een ticket voor die PTT- Telecompetitie valt te verdienen. Maar zoals het er nu naar uitziet, kan ADO Den Haag een hele zware poule verwachten.