support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-04-2009 15:15:00

Wetzel woedend na late zege Sparta
Door DENNIS JANSEN

DEN HAAG - De vraag na dertig minuten ADO Den Haag-Sparta was niet of de Hagenaars zouden winnen, maar met hoeveel.

De ploeg van André Wetzel zat na een half uur op fluweel toen Knopper eerst 1-0 had gemaakt en vervolgens tegenstander Promes met tweemaal geel werd weggestuurd. Kat in het bakkie klonk het bijna massaal in het uitverkochte ADO Den Haag-stadion. De wereld stond echter op zijn kop in Den Haag toen de Rotterdammers in een doldwaze slotfase eerst 1-1 maakten (86ste minuut) en in blessuretijd (93ste) de nooit meer verwachte overwinning over de finish sleepte. De Hagenaars speelden toen ook met tien man, omdat Rankovic geblesseerd was uitgevallen en Wetzel al drie man had gewisseld.

 

Op weg naar het doel –handhaving in de eredivisie- verschafte Sparta zich een boel lucht en zal ADO Den Haag nog vol aan de bak moeten. De ploegen onderin kruipen nog dichter bij elkaar, nu De Graafschap weer een puntje pakte. FC Volendam heeft zelfs kans twee plekken te stijgen als het SC Heerenveen in Friesland verslaat. Dat is niet heel waarschijnlijk, maar wat is wel waarschijnlijk in het voetbal? Wie zaterdagavond bij ADO Den Haag-Sparta zat weet dat de voetbaljungle vol met onvoorspelbare streken zit.

 

“Ik ben hier woedend over”, brieste Wetzel na afloop. “Dit is een schandalige prestatie. We hadden ons praktisch veilig kunnen spelen, maar hebben nu zes punten weggegeven. Nu zitten we tot onze nek in de stront. We hebben onszelf een heel slechte dienst bewezen. Ik ben ontgoocheld en ook boos.” Hij stak ook de hand in eigen boezem: “Ik ben hier verantwoordelijk voor. Ik heb niet over kunnen brengen aan mijn spelers dat we niet moesten gaan lopen met de bal.”

 

O wat zaten de Hagenaars stuk na de kopbal van Adeleye die ruim in blessuretijd het grootste deel van het stadion muisstil kreeg, maar het uitvak liet feesten. Verdiend of niet, ADO had het nooit zo ver mogen laten komen. De Residentieploeg begon -in tegenstelling tot Sparta- het felst aan de wedstrijd, besefte meer meer dan de Rotterdammers waar het omdraaide in deze ‘zespuntenwedstrijd’.

 

De teams grossierden aanvankelijk in overtredingen, maar het duurde even voordat scheidsrechter Blom, die ook de heenwedstrijd in Rotterdam floot, zijn kaarten kon vinden. Zelfs toen Karim Touzani na een kwartier de frêle Kai van Hese ondersteboven kegelde, bleef een prent uit. De charge van Promes jegens Soltani, een minuutje later, was net zo bont, maar nu trok Blom wel geel. Het zou niet de avond worden van Promes die in de 25ste minuut wel erg gemakkelijk Richard Knopper uit het oog verloor. Ammi dolde op rechts wat met John, gaf voor met links en Knopper kon in alle vrijheid uithalen, met dank aan Promes: 1-0.

 

Vijf minuten later kreeg de rechtsback alle tijd om zijn zonden te overdenken, nadat hij Soltani –alweer hij- bij de hoekvlag onderuit had geschoffeld. Blom, die bij Sparta-ADO Den Haag ook rood had getrokken (Rankovic, die later werd vrijgesproken), stuurde Promes zonder pardon richting kleedkamer. Booy reageerde door Arne Slot van het veld te halen en Nathan Rutjes te brengen.

 

Mogelijkheden om die numerieke meerderheid te verzilveren kreeg ADO Den Haag voldoende, maar de inzet van Soltani belandde in de handen van Ramos, terwijl Powel en Buijs naast schoten. De bevrijdende 2-0 bleef lang uit, waardoor De Rotterdammers lang uitzicht hielden op een punt.

 

In het slot van de eerste helft begon ADO te knoeien en daarmee hield het niet meer op, ook niet toen Wetzel in de 58ste minuut vers bloed in het team pompte met een dubbele wissel: Hoogendorp en Verhoek kwamen voor Immers en Powel. Wetzel heeft dit seizoen wel eens een gelukkiger hand gehad met zijn wissels.

 

ADO ging eerder slechter dan beter voetballen. De ploeg speelde slordig, vond nooit de vrije man. “We gingen lopen met de bal, terwijl we de bal moeten laten lopen. Ik heb dat in de rust aangegeven, met het bord erbij” aldus Wetzel die de wedstrijd uit de handen zag glippen. “Het is hopen en bidden dat je op de been blijft.”

 

Sparta toonde in de tweede helft meer karakter en naderde Boy Waterman steeds dichter. De doelman had tot het slot amper iets moeilijks te doen gekregen. Toch moest de vervanger van Robert Zwinkels (lies) nog onverwacht twee keer vissen, ook door zijn eigen schuld, vond Wetzel: “Hij had sneller moeten komen, bij de eerste maar zeker bij de tweede goal.”

 

Eerst veranderde Timothy Derijck een kopbal van John (1-1), vervolgens kopte Adeleye in de 93ste minuut van dichtbij de winnende treffer binnen. In een tumultueuze slotfase stuurde Blom Sparta’s Fred Grim naar de tribune. De assistent-trainer ageerde omdat Knopper plotseling het veld instapte na een blessurehandeling.

 

,,Dit is heel belangrijk,’’ jubelde Foeke Booy. De trainer van Sparta rende bij beide goals juichend het veld in. ,,We hebben nog vier punten nodig. Deze gasten blijven knokken en dan pak je ook een keer de volle winst. Met een beetje mazzel.’’