Datum plaatsing: 04-04-2009 23:55:00

Individuele klasse AZ nekt ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft zijn uitwedstrijd tegen AZ zoals al verwacht verliezend afgesloten. ADO wist nog wel op voorsprong te komen tegen de Alkmaarders, maar moest uiteindelijk buigen voor de individuele klasse van het kampioenselftal van 2008-2009 en mocht zelfs nog van geluk spreken dat het met maar drie doelpunten verschil verloor.

In het uitverkochte DSB stadion waren zo' n 600 Hagenezen aanwezig om de club te ondersteunen en die keken hun ogen uit. Natuurlijk, dat de Almaarders niet de grootste sfeermakers zijn, weet heel Nederland al jaren, maar de meute 'Eftelingbezoekers' en klapvee  die deze club in korte tijd tot zich heeft weten te binden is nu al legendarisch. Het heeft met voetbalsfeer in het DSB stadion in ieder geval wat ons betreft niets te maken en we hebben medelijden met de 'oude'  harde kern van AZ, dat zij hun club in een kermis hebben zien veranderen. Het is een mooie les voor ADO: natuurlijk hebben ook wij 'mooi weer supporters' nodig, maar zoals bij AZ te zien valt, kan het ook  de verkeerde kant opgaan. Dan maar geen landskampioen ;)

Dan maar even over de wedstrijd. AZ kon zowat in zijn sterkste formatie optreden en bij ADO was alleen Immers geblesseerd die werd vervangen door Cornelisse. Waterman verving de geblesseerd geraakte Zwinkels.  AZ begon de wedstrijd rustig. Het joeg ADO niet op en wachtte rustig om in balbezit te komen. De eerste kans was dan ook voor ADO. Uit een voorzet wist Powell met een halve omhaal in de derde minuut bijna te scoren. AZ schrok niet en liet langzamerhand de bal in hoger tempo rollen. Het zorgde voor wat gevaar, maar weinig grote kansen. Na een minuut of twintig begon AZ de druk op te voeren en kreeg het zijn eerste echte kansen.  Het gemak waarmee El Hamdaiou een bal kon aannemen en doorpassen was schrikbarend, maar ADO wist steeds net op tijd met hangen en wurgen in te grijpen. Boy Waterman hielp daar ook aan mee door in de eerste helft tot twee maal toe uit zijn goal de bal direct de bal in de voeten van een AZ speler te schieten.

In de dertigste minuut  zette ADO de wedstrijd op zijn kop. Uit een corner van Knopper wist Kum knap de 0-1 in te koppen en was de vreugde in het Haagse kamp dus groot. En zo werd zelfs de rust gehaald. Daar had het wel ook AZ voor nodig, die tot drie keer toe vrij aan konden leggen om de gelijkmaker in te tikken. Aan haagse zijde waren Powell, Rankovic en Cornelisse de zwakste schakels en het was dus ook niet raar dat het middenveld overlopen werd.

In de tweede helft ging AZ door en wist nu wel het net te vinden. In de 50e minuut scoorde Dembele schitterend uit een Alkmaarse aanval en Martens maakte in de 61e minuut een einde aan de illusie op een stunt(je) van de groen/gelen. ADO kon het niet meer bijbenen en de Alkmaarse formatie veegde bij tijd en wijle met sprankelend spel ADO compleet van de mat. El Hamdaiou en van de Velde tilden de score nog op naar een terechte 4-1.

En zo simpel is het soms gewoon: als je niet goed genoeg bent, dan verlies je. Zaak om nu weer de messen te slijpen en de wedstrijd tegen Sparta heilig te verklaren. Drie punten daar gaan zorgen voor het behoud in de Eredisie en dan zien we volgend jaar weer de kazen van Alkmaar weer terug in het Forepark. Leuk voor de statistieken: ADO is dit jaar de enige die in beide wedstrijden tegen AZ heeft gescoord en daarbij ook vier keer het net heeft weten te vinden.

AZ Alkmaar- ADO DEN HAAG 4-1