Datum plaatsing: 07-12-1996 23:30:00

ADO Den Haag klimt richting top

WEER WINST IN HET ZUIDERPARK

Na de euforie van de afgelopen week, toen ADO Den Haag de tweede periode won door in Oss, Top met 2-0 te verslaan, wachtte nu gewoon Helmond Sport, in het Zuiderpark. Voor aanvang van de wedstrijd, kreeg de nieuwe burgemeester van Den Haag, Wim Deetman, uit handen van de voorzitter van ADO Den Haag, John van Ringelenstein, het shirt van de club overhandigd. Toen Deetman een kleine toespraak had gehouden, begon het publiek spontaan te zingen : "Deetman, Deetman, We worden kampioen !!" Mark Wotte had evenals in Oss, Dik Heesen weer in het elftal gezet, ten koste van Gerald Sandel. Pim Langeveld was nog geblesseerd, net als Maurice Steyn, zij werden vervangen door John Grunholz en Marco Meijer.
ADO Den Haag verwachte een verdedigend Helmond Sport, maar kreeg te maken met een ploeg die wel wilde aanvallen. Meteen in het begin van het duel, kreeg ADO Den Haag enkele kansen, via de razend snelle vleugelspitsen Michel Groenteman en Dennis Iliohan. Zij gaven goede voorzetten, maar de lange spits van ADO Den Haag Lowie van Schijndel wist de kansen niet te verzilveren. Zo bleef het dus 0-0. In de 30e minuut viel Michel Groenteman geblesseerd uit, toen hij bij een sprintduel waarschijnlijk een spiertje scheurde in zijn bovenbeen. Peter Kruyt viel voor hem in. En hoe ! Bij zijn eerste balcontact, knalde Peter Kruyt de bal van ruim 30 meter met een streep achter de doelman van Helmond Sport. 1- 0.

Na de voorsprong voor ADO Den Haag, viel het -overigens toch al niet hoge- niveau van het spel nog verder terug. En daar kwam nog bij dat nog geen 5 minuten later de andere Van Schijndel die meespeelde, een vrije doorgang kreeg op Roy Beukenkamp, en met een lobje de 1-1 kon aantekenen. Dik Heesen, die nog wel mee terug kwam, kon er niets meer aan veranderen.

Na de rust ging ADO Den Haag naarstig opzoek naar de 2-1, maar het kreeg niet veel kansen meer. Vooral omdat Lowie van Schijndel, keer op keer de ballen achter zijn medespelers speelde, waardoor het spel niet goed verliep. Het duurde 20 minuten, totdat de 2-1 dan eindelijk viel. Bij een actie voor het goal van Helmond Sport, werd de bal uitverdedigd, recht in de voeten van Winston Faerber, die gelijk uithaalde en scoorde.
Winston Faerber, deed nog meer van zich spreken, toen hij bij 2 andere acties telkens de bal net te laat speelde, waardoor de aanvallers van ADO Den Haag buitenspel stonden. Had hij echter net even iets eerder gespeeld, dan hadden zij een vrije doorgang op het goal gehad.
De wedstrijd stond overigens in het teken van de onnodige gele kaarten. ADO Den Haag mocht er zelfs 4 ontvangen. Na een aantal weken met weinig gele kaarten tikt de teller nu dus weer fors aan. Buiten de winst, was er ook nog een ander lichtpuntje aan deze wedstrijd. Oscar Laguna Burgos maakte na een lange tijd vol met blessures zijn -verdienstelijke- rentree in het eerste elftal. Winston Faerber werd na afloop van de wedstrijd wel terecht gekozen tot Man of the Match. Hij was samen met John Grunholz, Virgilio Teixeira en Roy Beukenkamp de enige die een voldoende haalde in deze slechte, maar toch gewonnen wedstrijd.
Door deze overwinning klimt ADO Den Haag weer een plek op de ranglijst. De ploeg staat nu op de 2e plaats, 2 punten achter Emmen, dat wel nog een wedstrijd moet inhalen. ADO Den Haag sluit dus de eerste helft van de competitie af op een 2e plaats, als de ploeg met de minst gepasseerde verdediging en met een periodetitel op zak. Voor de winterstop moet er echter nog wel een wedstrijd gespeeld worden, namelijk thuis tegen SC Heracles '74, op 21 december. Na die partij mag de ploeg gaan uitrusten, maar moeten ze ook blijven trainen, want in de winterstop worden een 5-tal oefenwedstrijden gespeeld tegen Eredivisie clubs. Burgemeester Deetman verklaarde na afloop zo enthousiast te zijn geworden, dat hij de volgende wedstrijd tegen SC Heracles '74 zeker zou willen bijwonen.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Roy Beukenkamp, Winston Faerber, Johan Vogelaar, Virgilio Teixeira, Barry de Vreede (Guido Smits), Dik Heesen, John Grunholz, Marco Meijer, Dennis Iliohan (Oscar Laguna Burgos), Lowie van Schijndel, Michel Groenteman (Peter Kruyt)