Datum plaatsing: 11-10-1996 17:05:00

Verslag: FC Zwolle - ADO Den Haag 0-1

ADO Den Haag wint in Zwolle

HISTORISCHE OVERWINNING ADO DEN HAAG

ADO Den Haag heeft vrijdagavond een historische overwinning geboekt, door met 1-0 te winnen van FC Zwolle. Door deze overwinning kwam een eind aan een periode van anderhalf jaar waarin de ploeg geen uitwedstrijd wist te winnen. De laatste uitoverwinning dateerde van de periode Schoenmaker, toen in de Nacompetitie bij het uit de Ere-divisie afkomstige MVV gewonnen werd.

De wedstrijd in Zwolle begon zoals zo vaak dit seizoen, met een overwicht voor ADO Den Haag. De eerste kans kwam van de voet van Dennis Iliohan, die op de keeper van Zwolle af ging, maar helaas het doel miste. Het overwicht duurde -en dat was niet zoals vaker dit seizoen- maar kort. Toen begon FC Zwolle de druk op te voeren. In de verdediging van ADO Den Haag werden redelijk veel foutjes gemaakt, waardoor de aanvalslinie van Zwolle vaak gevaarlijk kon worden. De fouten waren echter niet van zulk formaat, dat Zwolle er een doelpunt uit kon halen. Het bleef dus 0-0 met de rust.

Trainer Mark Wotte besloot in de rust, dat Johan Vogelaar -net hersteld van een blessure- in de verdediging de plaats van Gerald Sandel moest overnemen, die daar speelde omdat Dik Heesen geschorst en geblesseerd was. In de aanval moest Jeffrey Rutten plaats maken voor Gavin Price, die ook al net van een blessure hersteld is. Gavin Price kreeg al snel in de 2e helft, toen het overwicht weer voor ADO Den Haag was, een goede kans. Peter Kruyt -Michel Groenteman was ziek- bezorgde de bal via de kluts bij Price, maar die schoot met links over. Niet veel later kreeg Peter Kruyt zelf een kans, toen Pim Langeveld hem een goede pass gaf, maar een verdediger van Zwolle verhinderde dat Peter Kruyt vol kon uithalen. Daarna verdween het overwicht voor ADO Den Haag langzaam weer. Zwolle wilde voor eigen publiek winnen, begon aan te dringen, en kreeg enige kansen, maar wist niet te scoren. In het 'Haags kwartiertje' kreeg ADO Den Haag weer meer balbezit, en wist de ploeg aan de druk van Zwolle te ontsnappen. 10 Minuten voor tijd, versierde Maurice Steyn een vrije trap, die grote gevolgen zou hebben. Deze vrije trap schoot hij zelf heel mooi om de muur heen, en zo in de hoek, dat doelman Timmer er niet meer hij kon. 1-0 voor ADO Den Haag. Zwolle zette nog wel aan, maar kon de gelijkmaker niet meer produceren. De meegereisde supporters gingen helemaal uit hun dak, omdat ADO Den Haag na een periode van anderhalf jaar dus weer eens een uitwedstrijd won.

KARAKTERISTIEKEN :

OPSTELLING ADO DEN HAAG : Roy Beukenkamp, Winston Faerber, Gerald Sandel (Johan Vogelaar), Virgilio Teixeira, Barry de Vreede, Marco Meijer, Pim Langeveld (John de Jong), Maurice Steyn, Peter Kruyt, Jeffrey Rutten (Gavin Price), Dennis Iliohan DOELPUNTEN :

0-1 Steyn (82')

SCHEIDSRECHTER : Van Egmond

GELE KAARTEN : Vogelaar (ADO Den Haag)