Datum plaatsing: 11-01-1997 11:25:00

Verslag: ADO Den Haag - HCKZ 3-7 (oefen)

Ludiek hockey/voetbal duel tegen HCKZ

ADO DEN HAAG BEGINT OEFENCAMPAGNE

Nadat de spelers van ADO Den Haag winterkampioen waren geworden konden zij maar kort van de kerstvakantie genieten. Op 6 januari werden zij weer op de training verwacht. 11 Januari begon de oefencampagne die als voorbereiding dient voor de tweede competitiehelft. Als eerste wedstrijd was een ludiek hockey- en voetbalduel gepland tegen HCKZ. Er zou een helft hockey en een helft voetbal gespeeld worden, te beginnen met hockey. De lengte van beide helften, bedroeg 35 minuten, omdat dat de tijd is die bij hockey gebruikelijk is.

Diverse spelers uit het tweede elftal van ADO Den Haag waren opgeroepen door Mark Wotte om mee te doen in dit oefenduel. Een onbekend gezicht was er echter ook; de keeper in het goal van ADO Den Haag. Afgesproken was namelijk dat beide teams van keeper zouden wisselen, om zodoende de verhoudingen iets beter te verdelen. Zo gebeurde het dus dat Max de Jong in de eerste helft het hockeydoel van HCKZ moest verdedigen, en dat Roy Beukenkamp in de tweede helft in het voetbaldoel moest staan. Al gauw bleek dat de meeste spelers van ADO Den Haag moeite hadden met het hockeyen. Zo vergiste Dik Heesen zich bijvoorbeeld maar al te vaak in de kracht die nodig was om de bal via een mooie pass op de gewenste plek te krijgen. Dit leidde dus vaak tot balverlies. En zo kwam Dennis Iliohan er na een kwartier spelen achter dat de buitenspelregel bij het hockey al een jaar afgeschaft was. Arie van der Padt en Gavin Price leken beduidend minder moeite te hebben met het hockey. Price bleef als een razende roeland achter de bal aan rennen, en veroverde zo, zo nu en dan ook nog eens de bal. Veel mocht dat echter niet baten, want de hockeyers van HCKZ waren gewoonweg een flinke maat te groot. Een goede kans kon echter wel voor ADO Den Haag genoteerd worden, en wel via Dennis Iliohan. Hij werd aan de rechterkant weggestuurd, en gaf de bal goed voor, waar Dik Heesen kon intikken. Heesen wachtte echter net iets te lang, waardoor ook deze aanval niet tot een goal leidde. Na 35 minuten spelen stond dan ook een 6-0 score op het scorebord. HCKZ had een goede uitgangspositie verworven om dit oefenduel te gaan winnen. Ook al moest er nog een helft gevoetbald worden.

Na de rust verschenen er weer veel nieuwe namen in het veld bij ADO Den Haag. De goals waren groter gemaakt door 2 goals naast elkaar te plaatsen; dit omdat een hockeydoel veel kleiner is dan een voetbaldoel. ADO Den Haag was aan z'n stand verplicht om de voetbalhelft te winnen, liefst met een groot verschil in doelpunten. Al gauw bleek dat het grote verschil er niet in zat, omdat HCKZ met bijna het hele team voor het eigen doel ging verdedigen. Ook al stond er een van de minst gepasseerde keepers in het Nederlandse betaalde voetbal in het goal. Het was voor ADO Den Haag dus moeilijk om een gaatje te vinden in de verdediging van tien man. Toch lukte dit een enkele keer. Gavin Price vond twee maal het net, en Arie van der Padt was verantwoordelijk voor de derde Haagse treffer. Meer zouden er niet volgen. Wel was er nog een goal te noteren voor HCKZ. Bij een lange bal aarzelde de keeper iets te lang met uitlopen, waardoor er een vrije schietkans was voor een KZ-speler. De uiteindelijke uitslag was dus 7-3 voor HCKZ. Waarna alle aanwezige spelers gezellig iets konden gaan drinken aan de bar in het clubhuis. Ook waren er bij ADO Den Haag een aantal spelers die nog niet mee konden spelen met de hoofdmacht, zoals Lowie van Schijndel, Marcel Karlas en Michel Adam, die na een lange periode van blessureleed eindelijk weer uitzicht heeft op een rentree in het betaalde voetbal. Maar natuurlijk waren er ook nog andere bekende gezichten aanwezig bij deze voor de toeschouwers -ondanks de kou- zeer vermakelijke wedstrijd. Onder hen was ook Rene Stam, de doelman die vorig seizoen de club verliet omdat hij de motivatie niet meer had om nog goed te kunnen presteren. Momenteel is hij actief bij FC Utrecht. De eerste helft van de wedstrijd werd overigens geleid door Thies Kruize, een van Nederlands beste hockeyers ooit.