Datum plaatsing: 21-08-2005 23:30:00

ADO Den Haag mist afmaker

ADO Den Haag heeft zijn eerste wedstrijd van het seizoen knullig verloren. Excuses zijn er genoeg: de vele blessures, de aankopen die uitblijven en vooral: de aanwezigheid van scheidsrechter Kevin Blom. Maar dan nog: ADO Den Haag kreeg genoeg kansen om het duel naar zijn hand te zetten. In rustig tempo wist het zo'n 5 of zes goede kansen te creeeren. Pas aan het eind van het duel bleek hoe dodelijk het gebrek aan een afmaker was: de debutant Sota Hirayama wist met zijn eerste balcontact de stand gelijk te brengen en 6 minuten later de winnende treffer op zijn rekening te zetten: 1-2

Het Zuiderpark was behoorlijk vol gelopen voor het duel tegen de promovendus Heracles. Zo'n 8.000 supporters zagen ADO Den Haag sterk starten en al snel via Geert den Ouden een grote kans krijgen. Helaas wist hij de bal niet te beheersen, maar de toon was gezet. ADO walste over Heracles heen en het wachten was op de eerste treffer.

Scheidsrechter Blom dacht daar echter anders over. Hij nam de een na de andere onbegrijpelijke beslissing, waardoor het tempo ver weg zakte, maar vooral: ADO Den Haag benadeeld werd. Zo kreeg Rankovic een gele kaart voor een vermeende schwalbe vlak buiten de zestien meter. Van uitgooi tot overtreding: Kevin Blom bakte er niets van. Toch creeerde ADO nog aardig wat kansen en Heracles was volledig ongevaarlijk op een knap schot van Sluiter na.

Na de rust moest het gebeuren en het gebeurde dan ook in de 65e minuut. Stroeve gaf knap de bal door aan den Ouden, die onberispelijk inschoot: 1-0. Vier minuten later had de beslissing moeten vallen: de zeer gretige en -bij tijd en wijle- sterke Elia, speelde zich knap vrij en had af moeten leggen aan den Ouden. Hij ging echter voor eigen succes en dat liep op niets uit.

De overwinning van Heracles viel volledig op naam van Sota Hirayama te schrijven. Heracles kon geen vuist maken, maar Hirayama wel. In zijn eerste balcontact wist hij knap de 1-1 in te tikken en uit een corner -na zwak ingrijpen van de Vries- zelfs de 1-2. En zo waren de 6 japanse fans op de Noord tribune niet voor niets gekomen.

En zo heeft ADO Den Haag weer een valse start in het nieuwe seizoen en duurt het sprookje van Heracles nog even voort.

Volgende week vrijdag staat de moeilijke thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen op het programma. Op papier een stuk moeilijker dan de tegenstander van vanavond. Het wordt dus alweer direct een kwestie van "schuim op die bekken". Als een sterke spits uitblijft, kan het wel eens een moeilijk seizoen worden.