ADO Den Haag

Datum plaatsing: 10-03-2009 11:45:00

Jong ADO DH pakt koppositie in Friesland

Het beloftenteam van ADO Den Haag heeft maandagavond het uitduel tegen SC Cambuur-Leeuwarden met 2-3 gewonnen. Dankzij het gelijke spel van Jong FC Volendam bij Jong HFC Haarlem (1-1), heroveren de mannen van trainer Henk Fräser de koppositie in de Eerste Divisie A.

Door STATS Europe/Frank Post & Lex Schoenmaker jr.

Het duel werd gespeeld op het kunstgras van hoofklasser ONS Sneek, waar SC Cambuur-Leeuwarden een samenwerkingsverband mee heeft. De eerste helft in Sneek was minder spectaculair dan de 1-2 ruststand deed vermoeden. Jong ADO Den Haag kreeg opnieuw te maken met een zeer gemotiveerde tegenstander. Als je kunt beschikken over spelers als Pascal Boschaart en Virgilio Teixeira wil een ploeg, met voornamelijk onbekende en jonge spelers, zich extra bewijzen. Dit was ook in Friesland duidelijk te merken.

Trainer Fräser kon in het verre Noorden beschikken over Fabio Caracciolo en Bogdan Milic, waardoor er werd gekozen voor een 4-4-2 systeem. Al na tien minuten kwam Jong ADO Den Haag op achterstand. Anco Janssen trok de bal strak voor het doel, waarna Mike Koenders de bal bij de tweede paal langs doelman Gino Coutinho gleed.

Zoals vaker de laatste weken was de beginfase niet al te best aan Haagse zijde. Dit werd echter snel hersteld. Drie minuten na de openingstreffer stond het al weer gelijk. Een vrije trap van zo'n 20 meter werd door Fabio Caracciolo dusdanig hard op doel geschoten dat de doelman het leren projectiel moest loslaten. Het was de attente Leroy Resodihardjo die uit de rebound voor de gelijkmaker tekende.

Oefenmeester Fräser veranderde na dik een half uur voetballen het 4-4-2 systeem weer in de vertrouwde 4-3-3 variant. Dit verschafde Jong ADO Den Haag meer duidelijkheid in het veld. Die omzetting bleek de juiste keuze. De bezoekers gingen beter voetballen en kwamen prompt op voorsprong. Een uitstekende hoekschop van Tim de Meersman werd door Milic bij de eerste paal snoeihard ingekopt. Jong ADO Den Haag wist de 1-2 voorsprong vervolgens veilig tot aan de rust te behouden.

Het tweede bedrijf in Friesland gaf uiteindelijk de doorslag. Waar het duel de eerste helft nog redelijk in balans was, bleek de kwaliteit van de residentiecluc uiteindelijk de doorslag te geven. Toch kwam Cambuur vanuit het niets op gelijke hoogte. Een lange bal van achteruit verstuurd door Bergtop, kwam terecht bij Sander Fischer, die werd gedekt door Teixeira. De heren vochten een mannelijk duel uit, maar de scheidsrechter zag dit echter anders. Teixeira zou geduwd en getrokken hebben, waardoor de bal op de stip kwam te liggen. Het bleek vervolgens een koud kunstje voor Erik Wegh om de 2-2 tegen de touwen te schieten.

Kort na de gelijkmaker schoot de doelman van Cambuur de bal slecht weg, waarna Milic een kans kreeg om de fout van de goalie af te straffen. De Montegrijn was echter te gehaast en schoot de bal dusdanig zwak in dat Ale Geert de Vries zijn fout goed kon maken.  Luttele seconden later was het collega-spits Caracciolo die een kans om zeep hielp. Een briljante pass van De Meersman viel precies achter de verdediging van de Friezen. Caracciolo verscheen met een prima loopactie voor het doel, maar zag zijn inzet over het doel verdwijnen.

In een tijdsbestek van tien minuten wisselde trainer Fräser liefst drie keer. Alledrie de spelers die het veld betraden waren aanvallender ingesteld dan degenen die de kunstgrasmat verlieten. Vooral de laatste wissel was opvallend. Verdediger Teixeira moest het veld ruimen voor Mimoun El Kadi. Laatsgenoemde bleek in 78ste minuut, vier minuten na zijn invalbeurt, de gouden wissel. Een prachtige voorzet vanaflinks door El Kadi werd door Caracciolo goed gecontroleerd en vervolgens raak geschoten: 2-3. De jonge ooievaars wisten het duel vervolgens volwassen uit te spelen en boekten zo hun derde zege op rij.

Met nog vijf speelrondesrondes voor de boeg ziet de stand er bovenin als volgt uit;
1.Jong ADO Den Haag    36 +11
2.Jong FC Volendam      34 +29
3.Jong Heracles Almelo  31 +15
4.Jong HFC Haarlem      31 +12
5.Jong BV Veendam      27 + 2

De eerstvolgende wedstrijd voor Jong ADO Den Haag is op maandag 16 maart tegen Jong BV Veendam. In dezelfde speelronde treffen concurrenten Heracles en Volendam elkaar in Almelo.

Karakteristiek
Jong SC Cambuur-Leeuwarden - Jong ADO Den Haag 2-3 (1-2)
Scoreverloop: 10. Koenders 1-0, 13. Resodihardjo 1-1, 32. Milic 1-2, 57. Wegh 2-2, 78. Caracciolo 2-3
Sportpark: Gemeentelijk Zuidersportpark
Scheidsrechter: J. de Goeij
Gele kaarten: Teixeira (ADO Den Haag), Van Hese (ADO Den Haag), El Kadi (ADO Den Haag)