Datum plaatsing: 20-01-2009 20:10:00

Scheidsrechterlijke dwalingen niets nieuws

Afgelopen zaterdag was hét onderwerp van gesprek het niet toegekende doelpunt van Heracles.

De meest verstokte Den Haag supporter zal, na het zien van de beelden, moeten toegeven dat scheidsrechter Ruud Bossen het doelpunt van Heracles in de 93e minuut had moeten goedkeuren. Maar Bossen en zijn assistenten zagen zaterdag wel meer dingen niet of verkeerd. In zo'n geval wordt er dan gesproken van een scheidsrechterlijke dwaling.

ADO heeft al eerder te maken gehad met scheidsrechterlijke dwalingen. Voor één zo'n geval moeten we 60 jaar terug in de tijd naar 11 september 1949. Op de eerste competitiedag van het seizoen '49/'50 speelde A.D.O. in haar eigen vertrouwde Zuiderpark de thuiswedstrijd tegen V.S.V. uit Velsen.

In het Haagsche elftal stonden de legendarische voetballers als: Mick Clavan, Rinus Loof, Theo Timmermans,Wim Neuteboom en Aad de Jong.

Het publiek had hoge verwachtingen van het team. Maar als de wedstrijd 20 minuten oud is vindt er een belachelijke scheidsrechterlijke dwaling plaats. Bij een aanval van V.S.V. grijpt keeper Frans Kok mis en de bal lijkt in het doel achter hem te verdwijnen maar zijn collega Toon Bauman weet de bal nog voor de doellijn te keren. De scheidsrechter, de geschiedenisboekjes vermelden zijn naam niet, die op ±40 meter van de goal staat blaast op zijn fluit. Tot ieders verbazing kent de man de Velsenaren een goal toe. Het Haagsche elftal was hierdoor zo van slag dat men er de rest van de wedstrijd niks meer van bakte en uiteindelijk met 0-3 verloor.

Scheidsrechterlijke dwalingen zijn dus niet van vandaag of gisteren, nee die zijn er waarschijnlijk al zolang als het voetbal bestaat en soms vallen ze in je voordeel uit en soms niet en ook dat hoort er bij.
A.D.O. eindigde overigens dat seizoen op de vierde plek van de ranglijst met 20 punten uit 18 wedstrijden.