support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ADO Den Haag

Datum plaatsing: 08-01-2009 14:15:00

Nieuwjaarsspeech Henk JagersmaVoor degenen die niet bij de Nieuwjaarsreceptie van ADO Den Haag waren, hierbij de speech van de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Henk Jagersma: Geachte dames en heren ADO-supporters, Mede namens mijn collega commissarissen, directie en medewerkers, trainers en spelers en het bestuur van de vereniging HFC ADO Den Haag heet ik u van harte welkom bij de nieuwjaarsreceptie van ADO Den Haag.Een bijzonder woord van welkom voor al onze sponsoren, business club leden, wethouders en gemeenteraadsleden uit de gehele regio, ereleden, leden van verdienste, en leden van de vereniging HFC ADO Den Haag.

De nieuwjaarsreceptie van ADO Den Haag is gelukkig weer in ere hersteld. Want: ADO Den Haag zèlf is hersteld. Vandaag, anno 2009, is ADO Den Haag weer een gezonde club. Financieel, maar ook op sportief gebied lijken de beste jaren weer voor ons te liggen.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het een mooi moment om nog even terug te kijken naar het afgelopen jaar en om vooruit te kijken naar het jaar dat voor ons ligt. Ik ben blij dat ik dat mag doen in aanwezigheid van zo velen die veel voor ADO Den Haag betekend hebben, nog betekenen of gaan betekenen. Want samen vormen we verleden, heden en toekomst van onze club.

Neem de plek waar we nu samen zijn, dit prachtige nieuwe stadion. De gemeente Den Haag heeft op grootstedelijke wijze haar nek uitgestoken om een modern stadion neer te zetten voor het voetbalplezier van de gehele regio Haaglanden. Dat het stadion er is gekomen - en ook nog eens binnen het bouwbudget - is mede te danken aan mijn voorgangers, bestuursleden die als vrijwilliger pur sang enorm veel tijd hebben gestoken in de begeleiding van de bouw van het stadion. Daarvoor verdienen zij onze dank.

2008 was een van de meest bewogen jaren in de geschiedenis van ADO Den Haag. Aan het begin van het vorig jaar was ADO Den Haag in financiële termen ‘technisch failliet’. De club was organisatorisch en financieel - na het rampseizoen met de degradatie – niet klaar voor het nieuwe stadion. ADO Den Haag sleepte oude verliezen met zich mee, had geen eigen vermogen, de inrichting was financieel nog niet afgedekt, veel te hoog geraamde inkomsten en veel te hoge uitgaven. Dit tezamen met een onvoldoende financiële administratie en onrust in de organisatie zorgde ervoor dat ADO Den Haag op het randje van een faillissement balanceerde.

Op dat moment was een – toen nog anonieme – investeerder bereid om geld in de club te steken. Die investeerder was en is Mark van der Kallen. Inmiddels is hij – zijns ondanks - wijd en zijd bekend; gelukkig maar, want met zijn ‘drive’ weet hij velen mee te krijgen bij de operatie om ADO Den Haag de trots van de regio Haaglanden te maken.

Stap voor stap is ADO Den Haag in 2008 aan een opmars begonnen. Ik besef heel goed dat aan veel mensen offers zijn gevraagd. Denk aan de talloze personeelsleden die moesten afvloeien of al die personen en bedrijven die in het kader van het crediteurenakkoord een stevige veer moesten laten. Ik dank allen die eraan hebben bijgedragen dat ADO Den Haag de weg naar boven weer kon vinden.

We hebben in 2008 stappen vooruit gezet, op sportief, organisatorisch en financieel vlak. Op sportief vlak werd via de nacompetitie een door niemand verwachtte promotie afgedwongen vanuit de eerste– naar de eredivisie. De prestatie in de nacompetitie; met hoofdrollen voor Knopper, Rankovic en Kum; heeft de opmars van ADO Den Haag versneld. De start in de eredivisie was een droom. Ik ben hier toch niet de enige die na twee wedstrijden een foto heeft gemaakt van teletekstpagina 819? Bij de start van de tweede seizoenshelft zit het team van Andre Wetzel in de 1/8 finale van de KNVB Beker en staat het in de competitie op een veilige 14e plek.

Ook onze vrouwen vervullen ons met trots. Het ADO Den Haag vrouwenteam van Sarina Wiegman neemt momenteel in de eredivisie de 3e plaats in met 1 punt achterstand op de koploper. De vraag is natuurlijk wie in de toekomst het eerst weer Europees voetbal gaat spelen? De mannen of de vrouwen? In ieder geval zullen enkele ADO Den Haag speelsters komende zomer deel uitmaken van de selectie van het Nederlands Elftal dat zich heeft geplaatst voor het EK 2009 in Finland.

Sportieve prestaties kunnen alleen geleverd worden bij voldoende ‘support’. In 2008 hebben we goed en geregeld overleg gevoerd, ook met de fanatieke supportersgroepen. Zij beseffen zich terdege dat een goede sfeer leidt tot meer bezoekers en sponsors, meer inkomsten, en dus de kans verhoogt op betere prestaties. In 2009 willen we komen tot de realisatie van een supportershome op éen van de parkeerterreinen, zodat ook de fanatieke supporters een plek hebben om na de wedstrijd met elkaar een biertje te drinken.

In organisatorisch opzicht zijn in 2008 de nodige verbeteringen doorgevoerd. De veiligheidsorganisatie onder leiding van Maurice Westerwoudt staat. Hierdoor kan burgemeester Van Aartsen toestaan dat vrije dagkaartverkoop plaatsvindt. Dat levert duizenden extra bezoekers op. De financiële administratie is op orde, mede dankzij sponsor TCS. En in commercieel opzicht is in een half jaar tijd een enorme stap vooruit gezet, van 7 miljoen aan inkomsten naar 11 miljoen, mede dankzij de activiteiten van de business club, onze hoofdsponsor Fit for Free, hoofdsponsor jeugdopleiding Van Arkel, hoofdsponsor vrouwen Zegwaard, unithouders, alle andere grote en kleine sponsors en seizoenkaarthouders.

Zo wordt ADO Den Haag stap voor stap echt beter, maar we zijn er nog lang niet! We hebben namelijk de ambitie om binnen drie jaar in het linker rijtje van de eredivisie terecht te komen. Dan zullen we nog een megaklus moeten klaren.

De eerste stap is dit najaar gezet. De gemeente Den Haag heeft, naast opnieuw bijdragen van Mark van der Kallen, zeer stevig haar maatschappelijke positie ten opzichte van ADO Den Haag verankerd. Met een grote bijdrage in de oude tekorten, de terugkoop van het hoofdgebouw en het nemen van een prioriteitsaandeel. ADO Den Haag heeft nu een gezonde financiële balans.

De gemeente Den Haag en Mark van der Kallen hebben de weg geplaveid voor de regio Haaglanden en andere sponsors om nu in te stappen en mee te doen om ‘the sleeping giant’ echt wakker te kussen. Extra middelen zijn noodzakelijk om onze ambitie om in het linker rijtje te komen waar te maken. De realiteit is namelijk dat ADO Den Haag met haar begroting tot de onderste clubs van Nederland behoort. Clubs die nu in het linker rijtje staan, hebben een begroting die begint bij 15 tot 20 miljoen. Er ligt dus nog een enorme uitdaging.

Ik ben ervan overtuigd dat het kan. De regio Haaglanden, met de derde stad van het land in haar midden, moet toch in staat zijn om de concurrentieslag met de andere regio’s in ons land aan te gaan? Het potentieel is er.

Er zijn in onze regio veel voetballiefhebbers. Zij kunnen zich herkennen in een Haagse trainer, die zijn elftal met Haagse bluf wil laten voetballen en die een team heeft dat in vergelijking met alle andere eredivisieclubs de meeste spelers uit de eigen regio in de gelederen heeft. We hebben daarom de ambitie om binnen twee en half jaar een uitverkocht stadion te hebben en een wachtlijst voor seizoenkaarten.

Het nieuwe stadion met de verschillende business clubs is inmiddels de belangrijkste zakelijke ontmoetingsplek voor de gehele regio Haaglanden. We hebben de ambitie om die positie nog verder te versterken.

ADO Den Haag verricht al veel sociaal maatschappelijke activiteiten, maar we hebben de ambitie om dit verder uit te bouwen, zodat ADO Den Haag zich in de haarvaten van de samenleving in de regio Haaglanden bevindt.

Den Haag is een internationale stad; een stad met internationale bedrijven. Door zich te verbinden aan ADO Den Haag kunnen zij laten zien dat zij hun thuis in deze regio gevonden hebben.

Onze jeugdopleiding werkt al samen met vele clubs in de regio. Wij hebben de ambitie dat onze jeugdopleiding de beste van Nederland wordt. De komst van een Topsportcentrum (‘het Papendal van de Randstad’) op de historische grond van het Zuiderpark kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Dames en heren, ik wil maar zeggen: ADO Den Haag is er voor de hele regio, als voetbalclub en als zakelijk centrum.

Ik wil alle medewerkers, vrijwilligers, leden, sponsoren, supporters en daarnaast al die anderen die zich het afgelopen jaar voor onze club hebben ingezet van harte bedanken voor hun steun en hulp. We hebben het afgelopen jaar kunnen zien dat we samen sterk staan. Ik wil u vragen om samen met ons de ambities van onze club in het nieuwe jaar te verwezenlijken.

Tegen André Wetzel, zijn technische staf en spelers zeg ik: ‘we zullen handhaven!’

Tegen Sarina Wiegman, haar technische staf en speelsters zeg ik: ‘op naar het kampioenschap!’

Tegen al onze jeugdtrainers zeg ik: ‘de jeugdopleiding is de bakermat van ADO Den Haag. Jullie kunnen dromen werkelijkheid laten worden, van jonge jongens die debuteren in dit prachtige stadion’.

U allen hier aanwezig, wens ik een gezond en sportief 2009.