Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 29-12-2008 20:35:00

Kum 'alsof sommigen onder stroom stonden'

De defensie van ADO Den Haag had het zondag niet eenvoudig uit bij Ajax. Ook Christian Kum zag de rood-witte aanvallers van alle kanten naderen. ‘Ze liepen er vaak gemakkelijk doorheen bij ons’, stelt ook Kum vast.

Tekst: Rob Blankenstein

Hoe frustrerend is zo’n wedstrijd tegen Ajax als verdediger?

‘Zwaar frustrerend. Je weet dat als je tegen Ajax speelt het een moeilijke wedstrijd wordt,  maar ik denk dat wij als ploeg zijnde niet lang genoeg de bal vast hebben gehouden om iets te kunnen doen. Volgens mij hebben wij vier of vijf afstandschoten in de eerste helft gehad en dat waren nog geen schoten die het opnoemen waard zijn. Bij Ajax ging het allemaal makkelijk en liepen er vaak en gemakkelijk door heen bij ons.’

Bij het eerstedoelpunt mag ADO zelf een vrije trap nemen op de helft van Ajax. Uit de afgeslagen bal scoort Ajax de 1-0!

‘Dat vind ik ook opvallend, ik denk dat wij toch iets slimmer om moeten gaan met dat soort situaties. Je ziet inderdaad dat de bal eerst voor ons is en voor je het weet ligt hij bij ons in het netje. Dat zijn punten, dat mag eigenlijk niet gebeuren en desnoods maak je een professionele overtreding. Je denkt vaak dat zal niet gebeuren, maar voordat wij het inderdaad wisten stonden wij al op achterstand.’

Dan die 2-0. Suarez gooit de bal voor en Horvath dekt niet kort genoeg en Cvitanich scoort weer.

‘Je weet, als je tegen Ajax speelt, dat zij uit minimaal één van twee kansen een doelpunt scoren. Je weet inderdaad, dat als er zo’n bal voorkomt, dat ze spitsen hebben, die ze er makkelijk inschieten en dat bleek dus!’

Aanvallend hebben jullie helemaal niets kunnen brengen zondag.

‘Klopt, ik zei al, in de eerste helft heb je misschien drie afstandschoten gehad wat eigenlijk niets voorstelde en in de tweede helft heb je helemaal niets gebracht.’

In de tweede helft leek het dat  Ajax het na de 3-0 wel geloofde. Had jij hetzelfde gevoel in het veld?

‘Ik had het gevoel al na de 2-0, dat ze het rustiger aan deden. Je weet dat ze een ploeg hebben die snel willen scoren en dan lekker achteruit gaan hangen. Hij lag er bij ons al na zeven minuten in en na de 2-0 zakten zij al iets terug, maar ik moet daarbij wel zeggen, dat wij wel heel veel kansen gaven om lekker te voetballen en de bal rond te laten gaan.’

Daar komt bij dat zij veel feller waren en jullie vaak  gewoon van de bal af werden gelopen !

‘Inderdaad, wij keken niet goed om ons heen, foute aannames, het leek wel of sommigen bij ons onder stroom stonden.’

Nu acht dagen rust en dan wacht op 17 januari in het Forepark Heracles. Bij winst heb je gewoon 18 punten uit 18 wedstrijden!