support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-08-2008 11:30:00

'ADO terug naar de basis'Vier dagen Wales, drie dagen regen. Nee, een warm welkom kreeg ADO Den Haag donderdag niet. De eerste kennismaking met prinsdom Cymru zorgde drie uur na de landing op het vliegveld van hoofdstad Cardiff voor vertwijfelde blikken binnen het Haagse kamp.
De training in Sketty, een gehucht in de ‘Uplands’ van ADO’s verblijfplaats Swansea, viel letterlijk in het water. ,,Lekker, zijn we meteen zeiknat geregend,’’ mopperde trainer André Wetzel.

Nee, dan de faciliteiten, of liever: het gebrek aan faciliteiten. In Sketty een trainingsveld met moeilijk zichtbare lijnen, een dag later in Fairwood wel lijnen, maar geen verplaatsbare doelen. Wetzel maakt zich er al niet meer druk om. Veel belangrijker: het is eindelijk gestopt met regenen en een waterig zonnetje kleurt het landschap prachtig groen. Over de aftandse kantine met simpele houten bankjes klaagt even later niemand meer. ADO bereidt zich dit jaar grondig voor op een rentree in de eredivisie, maar niet in luxe.

Niemand zal het ontkennen bij de Hagenaars. Spanje of Turkije was een betere locatie geweest voor een trainingskamp in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar een gegeven paard mag je nu eenmaal niet in de bek kijken. En hoewel niemand het binnen de Haagse voetbalformatie toe zal geven, een betaalde buitenlandse reis komt de noodlijdende bvo momenteel uitstekend uit. Waren het de laatste jaren kostbare tripjes naar Oostenrijk en Turkije, nu moet iedereen maar tevreden zijn met Wales.

,,We zitten een week op elkaars lip, teamtactisch is dit heel belangrijk. Het zorgt voor een psychologisch effect. Er zijn veel nieuwe jongens die elkaar hier kunnen leren kennen,’’ aldus Wetzel, die tijdens deze reis een hechte groep hoopt te smeden. ,,We hebben een gezamenlijk doel, we zijn niet voor de lol in Wales.’’


De trip is een voortvloeisel uit de transfer van Ferry Bodde, die in de zomer van 2007 voor 50.000 Engelse ponden vertrok naar Swansea City. Het kamp is volledig gecoördineerd en betaald door de Haagse zakenman John van Zweden, aandeelhouder van Swansea City. Maar liever heeft Wetzel zelf wat meer in de melk te brokkelen. Het weekprogramma is de laatste dagen voortdurend gewijzigd, even als de trainingslocaties.

Het onderkomen is wel naar behoren, al oogt het vanaf de buitenkant verre van chic. ,,Ga hier maar eens een mooi gebouw zoeken,’’ grapt doelman Robert Zwinkels. Het Dragon Hotel (vier sterren) midden in het centrum van Swansea voldoet aan alle normen en beschikt over een binnenzwembad en fitnessruimte. Een mooi contrast, het statige gebouw staat op een steenworp afstand van de beruchte Wind Street.

Vanuit de hotelkamers kunnen de spelers van ADO de lange en luidruchtige uitgaansstraat zien liggen. Vrijdag- en zaterdagavond is de autoloze aaneenschakeling van pubs en restaurants het domein van de plaatselijke jeugd. Opgedoft, verkleed en later op de avond volkomen laveloos, slenteren de locals door de straat.

Echter geen regenpijptaferelen bij de Hagenaars. Met twee oefenduels en acht korte trainingssessies in zes dagen is elk moment van rust meegenomen.

Een druilerige zaterdagochtend, de derde dag van ADO’s verblijf, brengt opnieuw regen. Na een korte oefensessie staat een busreis van 130 kilometer op het programma. Simpelweg de snelweg M4 langs de kustlijn naar het oosten blijven volgen en je ziet Bristol even na het inrijden van Engeland opdoemen.

Natuurlijk, in de fraaie havenstad aan de monding van de rivier Avon schijnt de zon uitbundig, daar wel. Weg zijn de grijze wolken en de troosteloze sfeer. De ambiance in het knusse Memorial Stadium van Bristol Rovers zorgt voor pret bij de Engelse supporters en de vijftien meegereisde Haagse fans. De formatie van Wetzel wordt aangekondigd als FC Den Haag, tot plezier van de overgekomen fans die de oude clubnaam nog altijd prefereren boven Alles Door Oefening.

De 3-2 zege verbloemt deels het slordige spel, maar lang kan er niet worden genoten van het resultaat. Rond zeven uur arriveert de spelersbus weer in Swansea, waar het inmiddels weer zwaar bewolkt is.

Een razende Van Zweden attendeert Wetzel er bij terugkomst in het hotel op dat geen van de spelers de fans in het stadion na afloop van de wedstrijd heeft bedankt.

Even denkt de oefenmeester na en komt dan met een opvallend besluit. De fans zijn welkom in het hotel voor een drankje samen met alle spelers. Met een quiz waarmee een gesigneerd shirt kan worden gewonnen, wordt het bezoek afgesloten. ,,We zijn ze simpelweg vergeten te bedanken. Heel sneu, want het zijn allemaal gasten van een jaar of zestien,’’ verontschuldigt Wetzel zich.

Van Zweden: ,,Ik was echt razend, maar ADO heeft het keurig gecorrigeerd. Ik was gelukkig met de geste van André. De gemoederen waren meteen bedaard.’’

Morgenavond wordt er in Swansea geoefend tegen de plaatselijke trots, tevens ‘part of the deal’ in de transfer van Bodde. Daarna vertrekt de selectie weer naar Nederland, waar na vier dagen rust een intensief trainingskamp wacht in Garderen, een paradijs voor voetbalclubs. Verwachte weersvoorspelling: broeierig en onweer.

(N.B. Redactie ADOfans: voor het trainingskamp in Garderen wordt zondag 10 augustus nog een oefenwedstrijd gespeeld tegen Real Valladolid in het Forepark)