support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 14-08-1976 00:00:00

prof Hoekema 'ik kom terug naar Friesland'Er zijn mensen geweest die mij met mijn driejarig contract bij FC Den Haag wilden feliciteren Ik heb ze duidelijk proberen te maken dat ze mij pas kunnen gelukwensen als ik die drie jaar goed gespeeld heb Ik moet het nu eerst nog waarmaken Zo’n uitspraak kenschetst in feite de full-protvoetballer Oeki Hoekema Hoekema ging deze zomer over van het Belgische Lierse SK naar eredivisie club FC Den Haag.

Oeki Hoekema nu 27 jaar startte zijn betaalde voetballoopbaan op vijftienjarige jarige leeftijd na eerst al in het jeugdelftal bij Leeuwarden te hebben gespeeld bij Cambuur ging daarna voor vijf jaar naar Go Ahead voor twee jaar naar PSV vertoefde een jaar bij het Doetichemse De Graafschap en voetbalde vervolgens tot het eind van het vorig seizoen bij Lierse SK

Ook bij FC Den Haag is Oeki Hoekema full-prof en dat betekent bijna elke dag trainen van tien tot twaalf en van half vijf tot zes uur. Een dagindeling waaraan Hoekema nu wel gewend is, "Ik heb mij al die jaren nog nooit verveeld. Ten eerste gaat er nogal wat tijd in die trainingen zitten omdat je al een uur van te voren aanwezig bent en ten tweede heb ik steeds wel iets uitgevonden om de eventuele ledigheid op te vullen".

Hoekema heeft voor de Vontraclbesprekingen met de clubs geen duistere voetbalmakelaars of bemiddelingsbureaus nodig "Elke keer dat ik van club ben veranderd ben ik er financieel op vooruitgegaan. Dat houdt niet in dat ik louter en alleen voor het geld voetbal, ik ga niet voor een paar duizen meer naar een club waar de sfeer en de leileiding mij niet aanstaat, maar aan de andere kant heb ik ook weer niet twee jaar bij Lierse gespeeld om het mooie Belgische weer.

Al met al verdient Hoekema een vrij fors salaris "Je moet er voor waken dat je je niet vervreemdt van de basis. Wij zouden ons nu wel de nodige luxe kunnen permitteren maar over pakweg een jaar of vijf houdt die voetballerij op. Dan zul je weer terug moeten naar die basis van waaruit je bent begonnen. Met name in België hebben ze sterk de neiging je als een vedette te behandelen, Ze kijken daar bij je op als voetballer, Het Is wel gebeurd dat ik na een wedstrijd waarin ik twee doelpunten

maakte de volgende dag van een slager zomaar eein rollade kreeg aangeboden. Zoiets zie ik hier bij Cambuur nog niet gebeuren. Dat is het verschil ook in mentaliteit tussen de Beigen en de Nederlanders en meer nog de Friezen. Daar wordt je op een voetstuk geplaatst hier word je eerder naar beneden gehaald Ik hoorde enige tijd terug die elpee van Sido Martens schitterende muziek vond ik dat. Toen ik dat tegen een Leeuwarder opmerkte trok die de schouders op en zei Het is wel aardig maar Dat is mij te negatief als die jongen goed is waarom kan je dat dan niet zeggen"

Je bent er zelf als Fries ook mee behept dat merk ik wel eens als ik voor de winkel een advertentie plaats en mijn naam daar in genoemd wordt.

Dat doe je met schroom en dat is natuurlijk valse bescheidenheid Ik heb het er wel eens met Rionts Gratema over gehad die in het begin met het zelfde probleem kampte"

"Ik denk veel over het voetbal na Ik geloof dat iemand als Willem van Hanegem overigens een man met een gouden hart de voetbalsport veel kwaad bezorgt als hij zo losjes weg opmerkt dat hij een goed contract moet hebben omdat hij nog een schuld van paar ton moet aflossen. Met zulke uitspraken vervreemd je je van de mensen die naar het voetbal komen kijken".

"De sociale betekenis van voetbal is vind ik groot Tijdens de twee jaar bij PSV viel het mij ap dat PSV overal door de mensen agressief werd benaderd. Voor je het veld op kwam scholden ze je al uit voor "rooie" of iets dergelijks, Pas later heb ik een beetje kunnen doorgronden, waarom ze dat deden. PSV betekent voor de meesten Philips groot-kapitaal dus dat in die tijd met veel geld een elftal bij elkaar kocht. De mensen die naar PSV kwamen kijken zaten boordevol agressie tegen dat concern en reageerden dat af op de spelers. Als ik nu door toeschouwers wordt uitgescholden deert mij dat niet meer".

Leven als een f uil-prof: voor de een een ideaal voor de ander het toppunt van ledigheid. Hoekema ondergaat het met name als een vak dat hij zo goed mogelijk probeert uit te voeren "Het kost mij weinig moeite om me op een wedstrijd voor te bereiden De laatste dagen ervoor word je vooral gespannen door de angst in de wedstrijd zelf te falen. Bovendien komen al die toechouwersschouwers er ook voor jou dan kun je niet in geconcentreerd de wedstrijd in gaan. Me geestelijk instellen op een voetbalwedstrijd kost mij geen moeite. Dat ligt natuurlijk ook aan je karakter. Vroeger meende ik dat ik beslist om tien uur op de avond ervoor op bed moest liggen of je nu slaperig was of niet het deed er niet toe Tegenwoordig voel je het automatisch aan". "Als we een wedstrijd hebben verloren wil ik dat thuis niet af reageren Mijnvrouw leeft eigenlijk in dezelfde spanningnaar de zondag toe het hele gezinsschema is er op ingesteld Zondagavond is de enige avond dat je eigenlijk eens uit kunt gaan en als je die ook nog eens gaat verknoeien door chagrijnig te wezen doe je je vrouw tekort".

Hoekema heeft in Roodkerk een boerderijtje en in Leeuwarden aan de Eewal een herenboetiek. Vingerwijzing naar een mofelijke terug keer naar Leeuwarden? Hoekema: "Inderdaad. Op den duur ga ik terug naar Friesland. Misschien speel ik nog wel een paar jaar voor Cambuur Ik heb daarover altijd regelmatig contact met voorzitter Van Dijk. We zijn wel eens bezig met het zoeken naar een constructie die het voor mij aantrekkelijk maakt naar Cambuur terug te keren".

Na zijn voetballoopbaan houdt Oeki Hoekema het voetbal voor gezien tenminste voor hem geen trainerschappen of het zou al een groepje jonge voetballers moeten zijn .Ik zit al zoveel jaren in die sfeer van prestatie en competitie daar heb ik dan geen behoefte meer aan. Leider van een groepje jongens die nog spontaan kunnen voetballen dat lijkt me nog wel wat maar dan ook echt een leider die die jongens op alle gebieden probeert iets mee te geven".