support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 22 15 2 5 47
3 EIN 22 11 6 5 39
4 ALM 23 12 3 8 39
5 VVV 23 10 6 7 36
6 MVV 22 10 5 7 35
7 JAZ 23 10 5 8 35
8 RJC 23 10 4 9 34
9 WII 22 9 6 7 33
10 TEL 23 8 8 7 32
11 NAC 23 9 4 10 31
12 JPS 23 8 6 9 30
13 ADO 23 7 7 9 28
14 GRA 23 7 6 10 27
15 DOR 23 7 5 11 26
16 JAJ 22 5 9 8 24
17 DBO 23 7 2 14 23
18 HEL 23 6 4 13 22
19 TOP 23 6 3 14 21
20 JUT 23 4 5 14 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 30-05-2008 10:30:00

NSP Colum; Is ADO`s Forepark hufterproof?bron: www.nsp.nl
Door Joop Niezen

Anders dan in Venlo en Waalwijk is in Den Haag opgetogen gereageerd op de promotie van ADO  naar de eredivisie. We zijn intussen een paar weken verder. Verondersteld mag worden dat ook in de residentie iedereen weer bij zinnen is, want er is alle aanleiding voor meer dan brooddronken, ongearticuleerde feestvreugde.
Ze zullen het in Zeist nooit toegeven, maar van competitieleider tot KNVB-directeur zou het aanblijven van FC VVV in of de promotie van RKC Waalwijk naar de eredivisie daar ongetwijfeld de voorkeur hebben genoten. ADO Den Haag in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal garandeert immers burgemeesters, wier politiekorps het geelgroene legioen liever ziet thuisblijven dan komen.    

Er is meer. ADO zélf mag dan in sportief opzicht een wedergeboorte hebben doorgemaakt, de club is op geen stukken na klaar voor het hoogste niveau. ADO verkeert in verwarring. Een faillissement werd maar net afgewend doordat de schuldeisers genoegen namen met dertig procent van hun vordering. Denk maar niet dat zij klaarstaan om opnieuw geld te steken in de club.
Een ander facet is dat de gemeente Den Haag, sinds de jaren zeventig zonder succes aanjager van Haags profvoetbal op het hoogste niveau, in politiek opzicht de ultieme grens heeft bereikt van wat je als overheid mag investeren in een particuliere profclub, die weliswaar van belang wordt geacht voor de stad, maar die door jarenlang wanbeleid alle recht op verdere overheidssteun heeft verspeeld. Het draagvlak is dus smaller dan ooit.

ADO’s mazzel was dat er toch weer een geldschieter opstond, multimiljonair Mark van der Kallen, die het financieel uitspelen van het vorige seizoen voor zijn rekening nam en ook toekomstige ADO-seizoenen wil financieren. Zijn uitgangspunt was vooralsnog eerste divisievoetbal, maar door de promotie zal ADO’s mecenas dieper in zijn portefeuille moeten tasten óf in zee gaan met andere geldschieters, die onvermijdelijk zeggenschap in het beleid opeisen. Het is de vraag of Van der Kallen dat wil. Zo ja, dan komt er meer geld, maar is het risico van nieuw opportunisme groot - zo nee, dan gaat ADO de eredivisie in met een ontoereikend budget.
Dit alles nog afgezien van wat de nieuwe trainer/coach André Wetzel, gedegradeerd naar de eredivisie, voor mogelijkheden krijgt. Zijn oorspronkelijk uitgangspunt was realistisch. ADO Den Haag moest de tijd krijgen om een nieuwe selectie op te bouwen, die op termijn met succes in de eredivisie aan de slag kon. De promotie heeft een streep door dat plan gehaald. Er zal noodgedwongen sober worden ingekocht, er zullen spelers afvloeien met alle gedoe van dien. Dat ADO Den Haag het komende seizoen met een ploeg van start gaat die meer kan dan overleven, is een illusie.

De vraag is of dat deel van de ADO-supporters dat bij de geringste sportieve tegenslag Bokito-gedrag vertoont daar nu wél mee kan omgaan. Gezien de gang van zaken sinds het samengaan met Holland Sport in 1971, die de fusieclub FC Den Haag opzadelde met twee verweesde achterbannen die nooit van elkaar hielden, moet gevreesd worden dat normaal gedrag bij nieuwe tegenslag op wishful thinking berust. De nv ADO Den Haag heeft een gigantisch imagoprobleem, waaraan in de eerste divisie (samen met het restant van de vereniging HFC ADO Den Haag) structureel had kunnen worden gewerkt. Door de bijwerkingen van de promotie zal er komend seizoen onvermijdelijk opnieuw worden geïmproviseerd. De club kan het zich nauwelijks permitteren.

Ik ben geen supporter van premier J-P met zijn moraliserende praatjes over respect en fatsoen. Maar hij heeft gelijk. Verbaal en fysiek huftergedrag is intussen dusdanig tot norm verheven dat zelfs de geringe publieke belangstelling voor de ADO Den Haag-thuiswedstrijden daarmee te maken kan hebben. Drommen ex-ADO-supporters willen al jaren niet meer bij de club horen, die in haar 103 jaar oude historie veel meer voorstelde dan de huidige aanhang weet, denkt te weten of anderszins onbelangrijk vindt.

De media, rtv voorop, spelen een hoofdrol bij de verhuftering van het dagelijks leven. Als ’Terror Jaap’ door het kijkvolk wordt uitgeroepen tot winnaar van De Gouden Kooi is dat een hoofdprijs voor een hufter binnen de context van een hufterprogramma - bedacht door een mediatycoon met een gemankeerd normbesef - John de Mol.
Als je verder ziet wat mensen ervoor over hebben om op tv te komen, verwijst ook dát naar inspelen op een verlaagd normbesef. Je komt het dagelijks tegen in zogenaamd medische programma’s, waarin flink beschadigde of ernstig zieke patiënten in beeld komen, die zelf of via hun familie vlak voor een zware operatie of zelfs hun overlijden toestemming hebben verleend om hun trieste lot via de tv uit te venten.
En wat te denken van alle geslurp, gesnij en gehak in menselijk vet, vlees en bot om te komen tot een geheel vernieuwd, strak gelijnd zelfbeeld? Dat het in sommige gevallen gebeurt, is nog te begrijpen, maar dat het wordt uitgezonden hoort bij een verlaagd normbesef dat de hufternorm nabij is.
Ook een programma als Jensen is gebaseerd op het afzeiken van gasten, de studiomeute klapt zich er de handen voor stuk. En ook de veelgeprezen Paul de Leeuw maakt al jaren een programma dat inspeelt op de hang naar exhibitionisme van Nederlanders, die tot alles bereid zijn als ze maar op tv komen. Het is dat De Leeuw er soms een relativerende draai aan geeft, maar in essentie is ook zijn toko gebaseerd op mensen belachelijk maken, op afzeiken en op lachen om andermans op plat exhibitionisme gebaseerde afgang.

Iets dergelijks gebeurde bij ADO Den Haag nadat de promotie een feit was. Anders dan beloofd in het best beveiligde stadion van Nederland werd het veld bestormd door honderden doorgedraaide ADO-fans, sommigen voorzien van de laatste creaties van tattoo-Bob. Een onthullende ANP-foto, gepubliceerd in o.m. de Volkskrant, gaf een voorproefje van wat voetbal-Nederland het volgend seizoen aan huftergedrag mogelijk te wachten staat.
Richard Knopper, het bovenlijf ontbloot (zie foto), wordt op die foto besprongen door een geelgroen uitgeslagen ADO-fan, terwijl een ander hem zijn voetbalbroek uittrekt. Zo gaat dat in Den Haag, na promotie. Want als ADO-fan heb je recht op een relikwie. Lachen man! En dat doet Knopper dan ook, hoewel een meedogenloze tackle naar de benen van zijn belager logischer was geweest. Maar nee - moet kunnen. Toch?
Ik vind heel ouderwets van niet. Toen niet, nu niet en nooit niet. Aanraken suggereert een gelijkheid die er niet is. Voetbalfans zijn per definitie niet gelijk aan hun idolen. Alleen afstand schept vedetten. Di Stefano ooit aangeraakt? Niemand. Bobby Charlton? No way. Beckenbauer? Niemals. Van Basten? Cruijff? Van Hanegem? Geen sprake van. En geen mens was er minder gelukkig om.

Dus rijst de vraag wat er gebeurt als ADO Den Haag straks weer een seizoen draait met meer verlies dan winst? Wat dan te doen met kwetsende spreekkoren bij vermeend sportief onrecht? Wat met supporters op het veld in het zelfbenoemde best beveiligde stadion van Nederland? Het volgende: de club zal schande spreken van die paar raddraaiers, die het verpesten voor de goedwillende rest. De media doen hetzelfde.

De sportieve zomer van 2008 is tot aan de rand gevuld met topsport. Na Roland Garros, het EK voetbal, dan Wimbledon en de Tour de France, vervolgens de Olympische Spelen en intussen is de voetbalcompetitie met zijn WK-kwalificatie- en Europacupwedstrijden al weer van start gegaan. De ene sportieve hype na de andere, voetbal voorop. Helaas is al te vaak bewezen dat tussen een voetbalhype en huftergedrag van supporters soms maar een paar liter bier zit. En helemaal als dat bier wordt gecombineerd met andere genotsmiddelen. In Den Haag weten ze daar alles van. Ik hoop van harte dat ADO dat het komende seizoen bespaard blijft. Voorwaarde daarvoor is dat de hufters echt buiten de poort blijven.