support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-05-2008 10:50:00

Wetzel wil het cadeautje uitpakken




DEN HAAG - André Wetzel wordt volgende week officieel gepresenteerd als nieuwe trainer van ADO Den Haag. De Hagenaar heeft de komende drie jaar de technische leiding over de club. "Ik denk nooit in problemen, eerder in oplossingen en uitdagingen."

De werkdagen zijn lang voor André Wetzel. Desondanks wilde de nieuwe trainer van ADO Den Haag afgelopen week toch een klein uurtje eerder beginnen. "Ik was kwart voor acht bij het stadion, maar kwam er toen achter dat dat pas om half negen open gaat. Heb ik maar zitten bellen, kantoor in de auto."

Op een gegeven moment zag Wetzel wel mensen naar binnen gaan. "Maar die liepen om het stadion naar andere kantoren. Toen ze mij zagen zitten, kwamen ze terug. Of ik koffie wilde? Nou graag."

Hij liep mee en stapte het gloednieuwe kantoor binnen van R.J. Mansholt. De koffie werd gezet. Wetzel, lachend: "Opeens dacht ik: R.J. Mansholt? Bleek het Robert Jan te zijn, een maatje van me. De algemeen voorzitter van HVV. Bleek net een nieuw kantoor te openen hier in dit stadion."

André Wetzel serveert nu ook koffie in zijn royale werkkamer aan het einde van de gang op de eerste etage. Wat opvalt bij binnenkomst is de kolossale foto van Peter Hofstede waar Wetzel naar kijkt als hij achter zijn bureau zit. De voormalige aanvoerder zit op de schouders van ploeggenoten en houdt de kampioensschaal vast. Het kampioensfeest in 2003 wordt gevierd. Pikant: met de komst van Wetzel vertrok Hofstede. "Dit was de kamer van Peter," zegt Wetzel droogjes. "Misschien laat ik de foto wel hangen."

Zelf heeft André Wetzel twee foto's meegenomen: een zwartwit foto uit zijn tijd als speler van FC Amsterdam met ploeggenoten als Heini Otto en Nico Jansen. En een elftalfoto van Willem II, met rechts de trainer Wetzel. "En ik heb mijn laptop meegenomen."

Aan de andere kant van de kamer staat een flip-over. Daarop: zijn dagindeling en de tijden. Een hoop namen, data en afspraken. Het is duidelijk: de nieuwe trainer van ADO Den Haag heeft het razend druk. "Ik ben de dag na de promotie begonnen. Ik hoefde immers geen feest te vieren. Ik werd wel gefeliciteerd, maar dat begreep ik niet. Ik ben namelijk niet gepromoveerd. Dat heeft Wiljan Vloet gedaan."

Sarina Wiegman, de trainer van de damesvoetballers, is net langs geweest. "Ze liep na ons gesprek blij de kamer weer uit. Natuurlijk ben ik niet tegen damesvoetbal. Bovendien vind ik: als je ergens aan begint, moet je het ook een echte kans geven. Ze voelde het afgelopen jaar niet veel steun binnen de club, maar heeft nu het idee dat ze serieus genomen wordt. Ze heeft een lijstje ingeleverd met haar wensen. Iedereen weet dat de bomen hier niet tot in de hemel groeien, maar we gaan kijken wat we ermee kunnen doen."

Damesvoetbal, jeugdafdeling, senioren, André Wetzel is de komende drie jaar verantwoordelijk voor alle technische zaken binnen ADO Den Haag. "Ik heb ook gesprekken gevoerd met Oscar Alkemade, hoofd jeugdopleidingen. Eerst waren er wat reserves van zijn kant, maar naarmate de gesprekken vorderden, zag je hem opfleuren. Hij heeft eindelijk het gevoel dat hij iets kwijt kan. Ik ben er óók voor de dames, óók voor de jeugd."

André Wetzel maakte een bizar slot van de competitie mee. Als trainer van VVV Venlo degradeerde hij in de nacompetitie op het veld van ADO Den Haag dat twee weken later zélf promoveerde. "Het duurde even voordat ik de knop kon omzetten. Pas de laatste wedstrijd van ADO Den Haag tegen RKC Waalwijk kon ik zien als supporter van ADO. Daarvoor was ik de degradatie nog aan het verwerken. Het hielp wel dat ik vanuit Venlo alleen maar positieve reacties heb gekregen."

Op de vrijdag voor de laatste wedstrijd van ADO Den Haag tegen RKC Waalwijk vorige week had Wetzel een afscheidsetentje in Venlo. De Hagenaar kreeg vele presentjes. Van een schilderij van het stadhuisplein en een boeket asperges tot een dinerbon bij Raar op Scheveningen. Hij zegt dat er nog nét geen standbeeld voor hem is opgericht.

Toe maar.

Wetzel: "En er werd gezegd dat het niet zomaar vanzelfsprekend is dat een westerling zo gewaardeerd wordt in Limburg. Het VVV voor en na mijn komst is nogal een verschil. VVV Venlo staat op de kaart. De club heeft geen negatief vermogen, heeft een fantastische uitstraling en kan in het nieuwe seizoen zo weer om de titel meedoen."

Bij ADO Den Haag begint Wetzel eerst met zorgen. "Nou, ik denk niet in problemen, hoor. Ik denk in oplossingen en uitdagingen. Normaal hadden we de komende twee jaar uitgetrokken om te promoveren. Nu was promotie een cadeautje. En als je een cadeautje krijgt, moet je het ook uitpakken."

"Wat de selectie betreft moet er eerst balans komen. In de eerste divisie had ik achttien spelers en twee keepers nodig gehad. Nu wil ik alle posities dubbel bezet hebben en het liefst drie keepers."

Wetzel werkt nu aan de breedte van de selectie. "Maar willen we serieus meedoen en niet het hele jaar met de billen samengeknepen zitten, dan moeten we het elftal op drie plaatsen écht versterken. Dan heb ik het over een forse kwaliteitsimpuls."

"Daar is geld voor nodig. Daarom hoop ik dat er investeerders opstaan en bijvoorbeeld een spelersfonds oprichten. Als spelers dan weer verkocht worden, krijgen ze hun geld terug en mogelijk met winst. Bij VVV Venlo is dat ook in beperkte mate gebeurd met Amrabat. Nu hij aan PSV is verkocht, hebben de investeerders niet alleen hun geld terug, maar ook wat winst geboekt. In Den Haag moet zoiets toch ook mogelijk zijn? De club moet gaan leven. De hele gemeenschap moet achter ADO Den Haag gaan staan."

Hij zegt iedereen met open vizier tegemoet te treden. "Elke uitgestoken hand pak ik aan. Ik ga me laten informeren en met mensen praten. Met Rob Jansen, met Piet de Zoete, met John van Ringelenstein, mensen die zo veel voor de club hebben betekend. Ja, ik heb ook al een afspraak met Wiljan Vloet gemaakt."

ADO Den Haag heeft nogal wat geroutineerde spelers in de selectie van wie het contract doorloopt: Van de Haar, Cornelisse, Teixeira, Hoogendorp. Over laatstgenoemde zegt Wetzel: "Iemand met zo'n loopbaan mag natuurlijk nooit meer zo'n seizoen meemaken. Ik heb met Rick Hoogendorp een heel goed gesprek gehad. Rick is heel realistisch. Ik denk erover om hem alvast voor te bereiden op een loopbaan als trainer. Dat betekent niet dat hij al afgeschreven is. Rick is belangrijk voor de club. We gaan zien wat hij nog kan brengen, want ik heb hem er natuurlijk het liefste bij als speler. Vergeet ook niet dat hij een hernia heeft. We kijken even aan hoe dat loopt. Hij staat daar zelf heel verstandig in."