AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-05-2008 11:00:00

ADO Den Haag mag in eigenhuis op herkansing

ADO Den Haag krijgt woensdag in eigen huis opnieuw een poging om de finaleronde van de play-offs te bereiken.

Door ARJAN SCHOUTEN

Een gelijkspel was voor ADO genoeg geweest, maar VVV dwong met een 1-0 zege in de eigen Koel gistermiddag een derde wedstrijd af, die ADO als winnaar van de strafschoppenserie mag organiseren.

Thuis werd op Hemelvaartsdag nog afgerekend met de Limburgers (1-0), in een zinderend warme en kolkende Koel (5.893 toeschouwers) waren de spelers van ADOs toekomstige trainer André Wetzel heer en meester over de Hagenaars.

Het treffen gisteren leek in de beginfase verdacht veel op de wedstrijd van vorige week donderdag. Weer was het VVV dat met hartstochtelijk spel voor spektakel zorgde en voortdurend de weg naar het doel van Robert Zwinkels zocht. En weer waren het de Venlonaren die kans na kans om zeep hielpen, terwijl ADO er aanvallend vrijwel niets tegenover stelde. Een snelle Haagse treffer - Wesley Verhoek maakte donderdag nog na 49 seconden het enige doelpunt - bleef dit keer uit.

De volledige eerste helft werd de aangepaste Haagse defensie, met Aleksandar Rankovic en Samir El Moussaoui in plaats van de geblesseerde Virgilio Teixeira en de geschorste Daryl Janmaat - onder de voet gelopen door de geelhemden.

De Limburgse belegering begon in de zesde minuut met een schot van Karim Soltani. In een tijdsbestek van nog geen tien minuten volgden er kansen voor Jason Oost, Nordin Amrabat en de vrijstaande Peter Jüngslager, die in de zestiende minuut een indraaiende vrije trap van Japanner Keisuke Honda vergat te promoveren tot doelpunt.

Op wonderbaarlijke wijze, met veel dank aan een uitblinkende Zwinkels in het doel, hield ADO in de eerste helft stand. Het elftal van Wiljan Vloet bleek duidelijk niet opgewassen tegen de Limburgers. „We waren gewoon kansloos,” concludeerde Vloet na afloop. „Ik heb in de rust aangegeven dat we met een 0-0 stand heel tevreden mochten zijn, maar dat het in de tweede helft veel beter moest.”

Beter werd het niet van Haagse kant, want na de onderbreking bleef de nummer zeventien van de eredivisie de felste ploeg en dat resulteerde na 59 minuten spelen eindelijk in een verdiende treffer. Na drie mislukte vrije trappen van Honda krulde aanvoerder Edwin Linssen een vrije trap met een prachtige curve over Zwinkels in de rechterkruising, 1-0. Het doelpunt trok de stand in de ‘best-of-three’ serie gelijk, waarna de thuisploeg steeds meer terugzakte. Wetzel: „We wilden wel, maar onbewust stond er toch een rem op de ploeg. Je had ook zomaar een mes in je rug kunnen krijgen als Den Haag de gelijkmaker had gemaakt.”

Met de inbreng van Hursut Meric en Rick Hoogendorp probeerde Wiljan Vloet nog iets te forceren in de slotfase, maar pas in de 88e minuut verscheen zijn ploeg gevaarlijk voor keeper Kevin Begois. Na een voorzet van Hoogendorp pareerde de Belgische doelman met een reflex een kopbal van Knopper.

De 1-0 bleef op het scorebord waarna penalty’s een beslissing moesten brengen over het decor voor het derde treffen. Na winst van ADO (9-8) vormde het slotstuk een onbevredigend einde van een enerverende voetbalmiddag vol spanning.

Na afloop waren de twee trainers het roerend met elkaar eens. „Het lijkt me duidelijk dat we vandaag niets gebracht hebben. Een gelijkspel was tegen alle verhoudingen in geweest,” erkende Vloet. „Een 3-0 zege had de krachtsverschillen beter weergegeven,” vond ook Wetzel.

Een beslissing over wie het in de finale op mag nemen tegen MVV of RKC valt nu woensdagavond bij ADO (20.00 uur). Een welkom bericht voor de de club in zware nood, want een thuiswedstrijd zal wederom voor de nodige recette zorgen. Vloet: ,,Thuisvoordeel is het enige dat we vandaag verdiend hebben.”

De toekomst van Hagenaar Wetzel wordt woensdag ook duidelijker, als hij voor de derde keer in een week de strijd aangaat met zijn nieuwe werkgever. Van dubbele belangen wil de trainer, die VVV vorig seizoen nog via play-offs naar de eredivisie loodste, nog altijd niets weten. Pikant blijft het echter wel. „Den Haag? Ach, ik kom er wel eens,” bleef de oefenmeester gisteren koel.