support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 25-10-1982 17:55:00

FC Den Haag - DS'79: van lijder tot leider


Wat routine vermag. FC Den Haag heeft in de wedstrijd tegen DS’79 moeten ervaren. DS’79, vorig jaar nog verstoken van de zo broodnodige inbreng van een portie routine in de linies, plukt er momenteel de vruchten van.


met dank aan www.fcdordrecht.nl

In het Zuiderpark in Den Haag kwam door die inbreng de coupe tot stand die weinigen, na het echec van vorig jaar, voor mogelijk hadden gehouden. DS’79 is sinds gisteren de trotse leider in de eerste divisie. Het kreeg de hulp van SC Cambuur dat bij Telstar een punt liet liggen, maar greep toch zelf de macht via een zege van 0-1 op de Haagse ‘babies’. Begon voor DS’79 in het Zuiderpark de victorie? Het is allereerst veel te vroeg om te juichen. Ten tweede zal DS in de komende weken menige aanval op de positie te verduren krijgen.

 

Gelukkige
Niemand zal het tegenspreken: DS’79 was in Den Haag een gelukkige winnaar. Vijf minuten voor het einde nam Edwin Gorter een hoekschop. Doelman Dido Havenaar greep naar de bal doch beroerde met zijn handen de bovenlat. De bal rolde hem uit de vingers en verdween over de doellijn. Een lucky goal als afronding van een wedstrijd waarin geen winnaar op handen leek. Een dosis angst moet wel in de gelederen van FC Den Haag zijn geslopen al voor de eerste trap werd verricht. Voor een thuisspelende verenigingwas het een schande hoe het meende het legioen te moeten vermaken. Geen enkel initiatief, waardoor DS’79 - dat voor een dergelijke speelwijze al voldoende veroordeeld was - in alle rust op routine de bal in eigen gelederen kon rondspelen. Mocht bij DS ooit het moment aanbreken dat vanuit die wat hautain aandoende speelwijze het direct schakelen naar een hogere versnelling wordt geboren dan, ja dan, is DS en levensgevaarlijke formatie.
 

Te weinig
Dat zat er gisteren in Den Haag nog niet in. Te weinig beweging nog in de aanvalslinie als vanuit de verdediging in alle rust naar de beslissende opening werd gezocht. DS’79 hoefde daarbij het spel niet te maken, waardoor met name in de eerste helft het spel zich op een akelig kleine ruimte afspeelde. Risicoloos voetbal waarbij weinig fouten konden worden gemaakt. FC Den Haag had hier eigenlijk de plicht om met ongetemd storen DS tot andere gedachten te brengen. Daarom al verliep de eerste helft voor DS zo gezegd op rolletjes. Karel Bouwens, de ex-spits van Feyenoord kon het alleen niet, want daarvoor zijn zijn mogelijkheden toch te beperkt. Zijn beperkingen werden trouwens akelig aan het licht gebracht door de dominerende rol van ene Niels Overweg, die opnieuw de sterren van de hemel speelde. Dat kon in veel mindere maten worden gezegd van Terry Lees, die inde eerste 45 minuten veel balverlies leed en vrijwel geen maat in zijn passes kon brengen
Foutjes
De meeste kans om gevaarlijk te worden kreeg FC Den Haag eigenlijk bij kleine foutjes aan DS-zijde. Een zachte terugspeelbal van Gerrie Mühren bijvoorbeeld noopte Jaap Bloem tot een goede redding voor de voeten van Rontberg. DS combineerde beter en na een missertje in de verdediging van Den Haag liet Anne Evers een goede kans liggen voor Hakim Braham, die de zaak verprutste dor hoog over te schieten. Een echte kans kreeg DS op het moment dat Mühren een vlijmscherpe pass richting Anne Evers stuurde. De topscorer van DS weigerde de bal in tegen op het moment dat Dido Havenaar zich als een tijger op zijn prooi wierp. De rush van Peter Matena had rendement kunnen brengen als hij de vrijstaande Braham maar had ontdekt, terwijl een halve omhaal van Matena de teen van een tegenstander vond, die het gevaar omboog tot hoekschop. Voor FC Den Haag was er eveneens nog een kans, doch Rontberg kopte de bal richting lange hoek naast. De tweede helft bood direct al heel wat meer spektakel. Niels Overweg begin een overtreding tegen Bouwens en uit de vrije trap tikte de aangespeelde bal naar Wolke, die vlammend inschoot. Bloem redde voortreffelijk. Op het oog werd de druk van FC Den Haag wat groter, maar het was opnieuw DS dat de beste kansen kreeg. Bij een hoge voorzet van Ad van der Linden beroerde Anne Evers de bal met de hand, in onwetendheid dat Van Hemert achter hem wel de mogelijkheden had om de bal te spelen. Achtereenvolgens stopte Havenaar een knap schot van Anne Evers en priemde Gerrie Mühren bij een vrije trap de bal net langs de paal. Het waren mogelijkheden die DS nog altijd creëerde via rustgevend spel vanuit de achterhoede. De rust verdween slechts heel even op het moment dat Evers mistastte en Puruin richting Bloem trok. Puruim speelde de bal te ver voor zich uit om het Bloem moeilijk te kunnen maken.


Lekker tumult
Even kwam er zelfs lekker tumult in het stadion toen FC Den Haag eindelijk begreep dat het als jachthond moest fungeren om potten te kunnen breken. Daaruit kwam die ene echte kans die Den Haag in de hele wedstrijd kreeg. Bram Rontberg faalde echter op het laatste moment door over de bal te trappen. Een hinderlijke liesblessure noopte Mühren het strijdtoneel te verlaten, doch met Lees als laatste man was er al evenmin veel aan de hand. Jaap Bloem kon zich zelfs een geweldige misrekening permitteren, want de aanvallers van FC Den Haag waren te overdonderd om het buitenkansje uit te buiten. De merkwaardige slotminuten braken aan. Het bedrieglijk overwicht van Den Haag werd onderbroken door een knap schot van Jacques den Bakker, die de bal net naast prikte. Anne Evers hief vertwijfeld zijn handen in de lucht op het moment dat Havenaar een kopbal van hem tot hoekschop omboog. Tellen later gingen de armen opnieuw in de lucht, doch nu van vreugde.
 


Buitenkant
Edwin Gorter nam de hoekschop bliksemsnel, waarop Havenaar zich op de bal en het houtwerk verkeek, alsmede op de geraffineerde wijze waarop Gorter, buitenkant voetje, de bal richting doel had geschoten: 0-1. Traag tikten de seconden weg. FC Den Haag liep storm. Tevergeefs, want bij DS heiligde het doel de middelen. Uitermate effectief mag wel gezegd worden.

Scoreverloop
FC Den Haag - DS’79 0-1 (0-0) Terrein: Zuiderpark. Toeschouwers: 4500. Scheidsrechter Boss
Scoreverloop: 85. Gorter 0-1.
Bijzonderheden: DS’er Cor Lems nog steeds niet inzetbaar wegens een schorsing. Bij FC Den Haag was Jan Renooy gepasseerd ten faveure van Alphons Groenendijk


Opstelling FC Den Haag: Havenaar; Purvis, Pen, Melgers, Van der Mark; Van Delft, Wotte, Groenendijk (53. Ludwig); De Roode (85 Groen), Bouwens en Rontberg.

DS’79: Bloem; Van der Linden, Overweg, Mühren (77 De Vries), Den Bakker; Gorter, Lees, Evers; Braham (65 Van Leeuwen), Matena en Van Hemert.