support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 20 15 2 3 47
2 HER 20 14 2 4 44
3 EIN 20 10 6 4 36
4 ALM 21 11 3 7 36
5 VVV 21 10 5 6 35
6 MVV 20 10 4 6 34
7 JAZ 21 9 5 7 32
8 WII 20 8 6 6 30
9 TEL 21 7 8 6 29
10 RJC 20 8 4 8 28
11 NAC 21 8 4 9 28
12 GRA 21 7 5 9 26
13 JPS 21 6 6 9 24
14 ADO 21 6 6 9 24
15 JAJ 21 5 8 8 23
16 DOR 21 6 5 10 23
17 DBO 21 7 1 13 22
18 HEL 21 6 3 12 21
19 TOP 21 5 3 13 18
20 JUT 21 4 4 13 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 24-02-2008 20:35:00

Veiligheid 'ËśHappy Crowd Control'is een farce‘Gemeente op de hoogte van niet functioneren biometrisch systeem’

 

Het moest het veiligste stadion van Europa worden. Met de biometrische clubcards zou geen voetbalvandaal meer toegang krijgen tot de nieuwe thuishaven van ADO Den Haag. De gemeente eiste in mei 2007 dat ADO zijn volledige klantenbestand (naar verluid 18.000 clubcards) in de prullenbak gooide bij de in gebruik name van het nieuwe stadion en stond erop dat iedere fan van ADO een nieuwe (betaalde) clubcard aanvroeg.

Al voor de zomervakantie waarschuwde ADOfans.nl middels een (door 2200 fans getekende) petitie voor de commerciële gevolgen van deze toelatingseisen en voor de manier waarop ADO zijn klanten behandelde. Ook alle politieke partijen werden aangeschreven. ADOfans.nl vroeg om onderzoek en een gefaseerde invoering van het biometrische clubcard systeem om zo organisatorische problemen en lege tribunes te voorkomen. De petitie werd ter zijde geschoven. ADO en de gemeente waren van mening dat de voorgestelde maatregelen legitiem en noodzakelijk waren. Bovendien meldde de club dat de inkomsten van recettes maar een klein gedeelte van de begroting vertegenwoordigden, dus als er het eerste jaar wat minder bezoekers kwamen, dan zou dat voor de begroting nauwelijks uitmaken.


Het gevolg

We weten waar het toe geleid heeft. In de begroting van ADO werd ondanks de degradatie naar de Jupiler League uiteindelijk toch een gemiddelde 10.000 bezoekers opgenomen. De toeschouwers aantallen vielen zoals de supporters al vreesden tegen en ook de rest van de begroting van ADO bleek te zijn gebaseerd op onrealistische hypotheses en aannames. In november 2007 vroeg interim directeur Arzbach toestemming aan de gemeente Den Haag om de biometrische clubcardverplichting uit te stellen om zo meer supporters naar het stadion te lokken.

 

Proef op de som

Het blijkt dat het hele biometrische clubcard systeem nog niet tot nauwelijks werkzaam is. Op 22 februari tegen Omniworld bleek dat voor de toegang van 18 supporters het systeem maar liefst 350 seconden nodig had: bijna 20 seconden om per supporter dus. Dat is maar liefst bijna 7x langzamer dan door de KNVB als aanvaardbaar gesteld (3 seconden per supporter)! Tegen clubs als Omniworld maakt dit nog niet eens uit omdat er zo weinig supporters komen, maar wat als het stadion wel ooit vol komt? Een rekensom leert dat het dan 5,5 uur duurt eer de 6 poortjes aan de lange zijde dan 6.000 supporters verwerkt hebben. Dat lijkt ons toch een probleem.

 

Daarnaast staan er ook geen dranghekken voor de toegangspoorten, dus de kans is zeer groot dat het voor de ingang een enorm gedrang wordt op het moment dat het druk wordt en de toegang zo lang op zich laat wachten. En het nieuwe stadion was er juist voor om rijen en gedrang zoals in het Zuiderpark te voorkomen en zodoende de veiligheid te vergroten.     

 

Onze redactie nam verder de proef op de som en op 8 februari 2008 de wedstrijd ADO – Telstar betraden we het stadion met de clubcards van de ander. En wat we al vreesden was waar: het ‘happy crowd control’ legde ons geen strobreed in de weg en gaf ons toegang tot het stadion. Het gaat te ver om hier de pasfoto’s naast elkaar te leggen, maar laten we zeggen dat de verschillen tussen blond en bruin haar en tussen blauwe en bruine ogen vrij opvallend zijn. Behalve dus voor het Happy Crowd Control. Ook van andere supporters hebben we begrepen dat zij met succes op dezelfde manier als wij toegang hebben gekregen tot het stadion. 

Na ons testje hebben het resultaat van onze test voorgelegd en een reactie gevraagd. ADO liet weten dat op dit moment slechts bij vier poortjes de biometrische scan daadwerkelijk werkzaam is. Bij de andere poortjes is er dus GEEN biometrische controle. ADO meldt verder: ‘De niveaus van controle kunnen bij deze 4 poortjes worden ingesteld (laag betekent weinig foutmeldingen met grote kans dat mensen ten onrechte binnenkomen; hoog betekent veel foutmeldingen met grote kans dat mensen ten onrechte worden geweigerd). Deze stonden de afgelopen wedstrijden (waaronder Telstar –red) laag ingesteld en worden nu per wedstrijd verhoogd. Dit is onderdeel van de finetuning om uiteindelijk de beste balans te vinden.’

 

De samenvatting is dus schokkend: na drie kwart van het seizoen, is het ‘veiligste’ systeem ooit pas bij vier van de zesentwintig (!) poortjes werkzaam, het werkt veel te langzaam en werkt dus ook nog eens niet adequaat.

Het is feitelijk dus niet veiliger in het nieuwe stadion. De vorige clubcard met pasfoto verplichting is vooralsnog dus een veiliger middel om mensen met een stadionverbod uit het stadion weren.

Deze conclusie bevestigd onze aanbevelingen die ADOfans.nl in zijn petitie in mei 2007 al deed: verder onderzoek naar de (on)mogelijkheden van het biometrisch systeem en daarna een eventuele gefaseerde invoering ervan.

 

De gemeente is op de hoogte

Wellicht nog ernstiger is het feit dat ‘de gemeente op de hoogte is van het feit dat het systeem ingeregeld wordt’ zoals ADO ons schrijft. Ondertussen heeft de gemeente aangegeven onder bepaalde voorwaardes ‘clubcardvrije’ wedstrijden toe te gaan laten staan. De keuze lijkt met name ingegeven vanwege de financiële ellende en niet vanwege het falen van het systeem. Feitelijk betekent dat het wel natuurlijk. We zijn terug bij af.

Iedereen boven de 14 jaar moet zich in Nederland kunnen legitimeren. Waarom het ADO Den Haag stadion beter beveiligd zou moeten worden dan Schiphol en de toegang tot een vliegtuig, is een vraag die onbeantwoord blijft. Op het moment dat er clubcardvrije wedstrijden zijn, ligt overigens ook het laatste ‘voordeel’ van de biometrische kaart in de prullenbak. In het Forepark wordt elke 90 seconden van elke bezoeker een foto gemaakt om te zien of hij of zij zich niet misdraagt. ALS het systeem al werkt, kan met de biometrische scan dat direct gekoppeld worden aan een persoon. Als in het stadion vervolgens mensen zitten die  geen biometrische kaart hebben, moet dat weer op de ouderwetse manier, namelijk persoonlijke herkenning. Dankzij  de vele foto’s kan eenieder natuurlijk wel makkelijker worden herkend. Maar voor het maken van foto’s is op zichzelf geen biometrisch systeem nodig.

 

Als de gemeente inderdaad op de hoogte is van het falen van het systeem, betekent dat overigens ook dat het met de weigering om tot op heden over te gaan op clubcardvrije wedstrijden willens en wetens ADO tegenwerkt in zijn financiële bedrijfsvoering.  

 

 

Nog meer onveiligheid?

Het viel ons op dat een van de nooddeuren met ‘tiewraps’ is dichtgemaakt. (zie foto)

ADO heeft laten weten dat ‘het met tiewraps verzegelen van de bewuste deur als doel om te voorkomen dat mensen via deze deur van buiten naar binnen komen. Het is echter niet zo dat de verzegeling voorkomt dat de deur open kan. Bij calamiteiten kan de verzegeling dus met relatief weinig kracht worden verbroken, zodat mensen wel van binnen naar buiten kunnen.’ 

De vraag hierbij is of de brandweer daar ook zo over denkt. Dat lijkt ons stug, maar dat laten we maar aan de professionals over…

 

Aanbevelingen

Samenvattend lijkt het ons tijd om te nogmaals te vragen om herziening van de biometrische clubcard verplichting. Legitimatie via paspoort biedt voldoende veiligheid. Zeker nu er met de hoge resolutie camera’s in het stadion zoveel toezicht is, kan er –als er al eens sprake is van wangedrag- snel en adequaat worden ingegrepen. En ook achteraf ingrijpen wordt makkelijker.

Een ander alternatief zou zijn om de –tijdelijke- herinvoering van de oude clubcards met pasfoto verplichting weer toe te staan. Op deze manier kunnen de meer dan 10.000 supporters die in het oude Zuiderpark wel toegang hadden tot de wedstrijden van ADO maar nu nog geen biometrische kaart hebben aangevraagd ook ADO in het Forepark bekijken en blijft ook de veiligheid maximaal gewaarborgd.

Daarnaast lijkt het ons belangrijk dat er gekeken wordt hoe de rijen voor de poorten beter gereguleerd kunnen worden om zo de veiligheid te verbeteren op het moment dat de mensen de gang naar het nieuwe stadion wel gaan maken.

 

ADO Den Haag heeft wel gereageerd op de vragen die we stelden aan de hand van onze test, maar heeft vooralsnog niet gereageerd op dit artikel. Als het dat alsnog doet, zullen we daar melding van maken.