support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-01-2008 10:00:00

ADO wacht onderzoek politie inzake Rijaard af



tekst ARJAN SCHOUTEN

ADO Den Haag verloor vrijdag kansloos met 2-0 van Helmond Sport, maar daar had na afloop niemand het over.

Na schermutselingen werd voetballer Daniël Rijaard gearresteerd en werd tegen assistent-trainer Marco Gentile aangifte gedaan van mishandeling. Het brengt de Haagse club dieper in de narigheid.

In Helmond werd vrijdagavond een nieuwe episode toegevoegd aan het tumultueuze seizoen van ADO Den Haag. De komende dagen zullen uitwijzen wat voor de voetbalclub de gevolgen zijn van de arrestatie van speler Daniël Rijaard en de daaropvolgende vechtpartij achter de dug-outs van stadion De Braak.

Een politieonderzoek moet voor nieuwe feiten zorgen en de openbaar aanklager van de KNVB beslist vandaag of de bond ook zelf een onderzoek instelt naar de incidenten op en rond het veld van Helmond Sport. Vraag blijft echter of de ’hele’ waarheid ooit boven water komt.

Tegen Rijaard en een nog onbekende 45-jarige man uit Rotterdam-Hoogvliet is een proces-verbaal opgemaakt vanwege het mishandelen van een steward van de Brabantse club. ,,Beide personen hebben de nacht doorgebracht op het politiebureau in Helmond en zijn zaterdagochtend verhoord en vervolgens vrijgelaten. De officier van Justitie beslist nu hoe deze zaken verder worden behandeld,’’ aldus Ilse Wasser, woordvoerster van het politiekorps Brabant Zuid-Oost.

Ook tegen assistent-trainer Marco Gentile van ADO Den Haag is door twee stewards aangifte gedaan vanwege mishandeling en bedreiging, zo bevestigde de politie. Wat er in alle hectiek verder is voorgevallen, blijft vooralsnog onduidelijk. Beelden en bewijzen ontbreken momenteel om iemand ook daadwerkelijk te beschuldigen. Gentile was afgelopen weekeinde niet bereikbaar voor commentaar.

Interim-directeur John Arzbach keek zaterdagochtend samen met technisch-manager Peter Hofstede de beelden van RTV West terug, maar had na het zien van die beelden geen redenen om sancties aan te kondigen binnen de club. ,,Op de beelden is weinig te zien, daarom wachten wij eerst af wat het onderzoek van de politie aan nieuwe feiten oplevert,’’ aldus de reactie van Arzbach, die verder geen reactie wilde geven op de gebeurtenissen in Helmond. Peter Hofstede was gisteren niet bereikbaar.

Ook trainer Vloet weigert vooralsnog sancties te nemen tegen spelers. Zo kon de Brabander gistermiddag weinig zeggen over de toekomst van Daniël Rijaard bij de club, waar de verdediger toch al maanden niet meer in actie komt. ,,Het is nu nog veel te voorbarig om daarover te speculeren,’’ aldus de coach, die zaterdag ook te horen kreeg dat er aangifte is gedaan tegen zijn assistent Marco Gentile. ,,Ik heb wat beelden gezien, maar daaruit heb ik weinig op kunnen maken. Zelf heb ik weinig gezien, ik ben meteen na afloop van de wedstrijd naar de kleedkamer gegaan.’’

Zaterdagochtend trainde Vloet op het Zuiderpark met zijn groep, maar zonder Rijaard. ,,De sfeer was ingetogen,’’ bekende de trainer. ,,Iedereen was erg stil, wat me ook logisch lijkt na zo’n dramatische avond.’’

Na de training stond er voor de trainer een gesprek gepland met Arzbach en Hofstede. Volgens Vloet overigens geen crisisberaad. ,,Daar hebben we nogmaals de zaken besproken die volgens ons zijn voorgevallen in Helmond. We hebben gesproken over de wedstrijd en het randgebeuren, maar ook over de situatie waar de club momenteel in verkeert.

Onderwerp van gesprek was ook de opmerkelijke woordenwisseling tussen de trainer en John Arzbach, buiten het stadion van Helmond Sport. Een woedende Vloet zou daar volgens aanwezigen na afloop van de wedstrijd zijn ontslag hebben ingediend bij de interim-directeur. In een andere versie zou de trainer zijn ontslag hebben gekregen van Arzbach.

Beide verhalen werden gisteren door Vloet tegengesproken. ,,Mijn ontslag is absoluut niet aan de orde geweest. Eigenlijk was er niet zo gek veel aan de hand. John wilde de groep zo snel mogelijk in de bus hebben, terwijl ik in mijn hoofd nog heel erg bezig was met de wedstrijd. Dat is alles wat er tussen ons is voorgevallen.’’

Arzbach bevestigde op zijn beurt het verhaal van Vloet. De komende dagen volgen meer gesprekken tussen de spelersgroep, de technische staf en de directie. Vandaag zal de club bovendien met een officiële verklaring van de gebeurtenissen naar buiten treden. Maatregelen blijven vooralsnog uit, maar zullen zeker volgen.

Een speler die nu al mag vrezen voor zijn nabije toekomst in het eerste elftal is Wesley Verhoek. De rechtsbuiten bracht zijn ploeg vrijdagavond na dom natrappen in diskrediet. Zijn rode kaart vormde tevens de aanzet voor de daaropvolgende incidenten. Vloet: „Met Wesley zal er zeker gesproken worden. Het is niet de eerste keer dat hij op zo’n manier een rode kaart pakt.’’

Door de nederlaag liep de achterstand van ADO Den Haag op RKC Waalwijk op tot veertien punten. Maar de wanordelijkheden buiten het veld hadden de sportieve deceptie vrijdag naar de achtergrond verdreven.