support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 16 9 2 5 29
6 CAM 17 8 4 5 28
7 DOR 16 6 8 2 26
8 NAC 16 7 4 5 25
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JPS 16 5 2 9 17
16 JUT 16 4 5 7 17
17 JAJ 17 4 5 8 17
18 TEL 16 4 1 11 13
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De pers

Datum plaatsing: 24-09-2007 09:50:00

Best moeilijk, die Jupiler LeagueMet een nieuw stadion zou ADO Den Haag eindelijk weer mee gaan doen met Europees voetbal. Voorlopig staat de ploeg, na een kwart van de competitie, op een keurige zestiende plaats in de eerste divisie.

De pak ‘m beet vijftig meegereisde supporters van Go Ahead Eagles kunnen hun ogen niet geloven. Na een half uur spelen staat hun ploeg in het fonkelnieuwe stadion van ADO Den Haag volkomen terecht met 0-2 voor. De Eagles zijn scherper, feller en creatiever dan de gedoodverfde kam-pioenskandidaten uit de hofstad. ‘Tien! Tien! Tien’, juichen de fans uit Deventer met een grote grijns op hun gezicht.

Wacht maar tot het nieuwe stadion er is, zeiden de bestuurders van ADO jarenlang. Met een capaciteit van 15.000 toeschouwers zou de moderne Haagse voetbaltempel zorgen voor een aanzienlijke stijging van de inkomsten, waardoor ADO vanaf dat moment structureel in de topnegen van de eredivisie zou spelen.

 

Terechte nederlaag

Nu is dat stadion er dan eindelijk, maar van 15.000 toeschouwers is vanavond geen sprake. En van het linkerrijtje in de eredivisie al evenmin. Iets meer dan vierduizend supporters zien hoe ADO nog wel tegenscoort –een toevalstreffer na een scrimmage voor het Go Ahead-doel – maar de 1-2-voorsprong van de Eagles komt geen moment echt in gevaar. ‘Op basis daarvan is de nederlaag misschien wel terecht’, moet ook ADO-trainer Wiljan Vloet na afloop toegeven. Na negen speelrondes staat zijn ploeg op de zestiende plaats van de Jupiler League, met twee overwinningen, drie gelijke spelen en vier nederlagen. Alleen RBC, FC Omniworld, TOP Oss en FC Eindhoven doen het nog slechter.

Twee maanden geleden zag de toekomst er nog zonnig uit. Goed, de Haagse trots was dan wel gedegradeerd, maar dat was niet meer dan een bedrijfsongelukje. Kan gebeuren. De begroting werd intact gelaten, een aantal spelers met eredivisie-ervaring werd aangetrokken en niemand twijfelde er aan dat ADO binnen een jaar weer terug zou zijn op het hoogste niveau. Europees voetbal? Dat kwam dan wel een jaartje later.

Inmiddels is duidelijk dat het nog even gaat duren voordat de Europese avonturen uit de jaren zeventig en tachtig – waarin ooit de kwartfinale van het Europacup II-toernooi werd bereikt – navolging gaan krijgen.

Ondanks miljoeneninvesteringen van de gemeente en de aanwezigheid van gerespecteerde eredivisiespelers als Hans van de Haar, Pascal Bosschaart, Rick Hoogendorp, Yuri Cornelisse, Richard Knopper, Raymond Victoria, Stefan Postma, Aleksander Rankovic en Virgilio Teixeira lijkt een periodetitel dit seizoen het maximaal haalbare.

Waar ging het fout? Misschien juist wel bij die ervaren selectie. Aan het eind van vorig seizoen moest trainer Vloet nog hartelijk lachen om de vraag of zijn team was voorbereid op het voetbal in de eerste divisie. Negen duels later zal ook hij inzien dat eredivisiespelers niet per definitie goede voetballers voor de Jupiler League zijn – niet voor niets werden Yuri Cornelisse, Rick Hoogendorp en Pascal Bosschaart na de 5-0-nederlaag tegen FC Dordrecht uit de selectie gegooid.

 

De stal van Jansen

Anderen wijzen naar Rob Jansen, de zaakwaarnemer die als technisch adviseur van de club voetballers als Bosschaart en Knopper naar Den Haag haalde – spelers die toevallig Jansen als zaakwaarnemer hadden. Belangenverstrengeling, vinden critici. Binnen de spelersgroep zou een voortdurende strijd zijn tussen spelers uit de stal van Jansen en voetballers met een andere zaakwaarnemer.

Ook John van Ringelenstein moet het ontgelden. De man die ADO Den Haag jaren geleden redde van de ondergang was tot voor kort algemeen directeur, lid van de raad van commissarissen die diezelfde algemeen directeur moest controleren en bestuurslid van de grootste aandeelhouder van de club. Hij werd ervan beticht de Haagse vereniging als een Zonnekoning te regeren.

‘Die situaties zijn in de loop der tijd zo gegroeid’, zegt John Arzbach, de huidige directeur ad-interim. ‘Maar een reorganisatie is op komst. Binnen nu en twee weken treedt de nieuwe raad van commissarissen aan en is van belangenverstrengeling geen sprake meer. Op papier staat de organisatie dan zoals hij volgens mij moet staan, maar dan moet het natuurlijk ook nog gaan werken.’

 

Gelaten supporters

En dan is het de beurt aan de in theorie zo sterke spelersgroep. Arzbach heeft nog alle vertrouwen in een goede afloop. ‘Als ik zie hoeveel energie de trainer en zijn staf elke week weer in de club stoppen, dan ben ik er van overtuigd dat dat er een keer uitkomt. ADO moet te allen tijde streven naar promotie, en ik ga er nog steeds vanuit dat dat gaat lukken. Hetzij via het kampioenschap, hetzij via de play-offs.’

En als dat per ongeluk niet gebeurt? ‘Dat heeft behoorlijke gevolgen voor het team en de begroting. Maar de precieze consequenties kan ik nu nog niet overzien.’

De vroeger zo fanatieke supportersschare van ADO lijkt zich er niet meer druk om te maken. Waar een nederlaag tegen middelmatige clubs als Go Ahead Eagles in de goede oude tijd nog een garantie voor een striemend fluitconcert en bijbehorende rellen was, wandelen de supporters nu gelaten terug naar hun auto’s.

Woensdag wacht amateurclub Be Quick ‘28 in de tweede ronde van de KNVB Beker. Een langslopende fan: ‘Ja, dat werd tijd. Eindelijk eens een tegenstander van gelijkwaardig niveau.’