support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 21 14 2 5 44
3 EIN 21 11 6 4 39
4 ALM 22 12 3 7 39
5 VVV 22 10 6 6 36
6 MVV 21 10 5 6 35
7 JAZ 22 9 5 8 32
8 RJC 22 9 4 9 31
9 NAC 22 9 4 9 31
10 WII 21 8 6 7 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 JPS 22 7 6 9 27
13 GRA 22 7 6 9 27
14 ADO 22 6 7 9 25
15 JAJ 22 5 9 8 24
16 DBO 22 7 2 13 23
17 DOR 22 6 5 11 23
18 HEL 22 6 4 12 22
19 TOP 22 5 3 14 18
20 JUT 22 4 5 13 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 18-09-2007 17:05:00

In nieuwe woonkamer van ADO is chaos troef
Den Haag - Geruchten over illegale gokpraktijken en sportieve malaise teisteren ADO Den Haag. Gelukkig heeft de club zijn vrouwen nog.

ADO Den Haag betrok afgelopen zomer een nieuw huis, maar in de keuken ruikt het naar verrotting en in de woonkamer is chaos troef. Sportief verval en geruchten over illegale gokpraktijken verdrijven de ambitieuze club naar de marge.

‘Slaap kindje slaap’, zingt de harde kern tijdens de eerste helft van het uiteindelijk gewonnen duel met Helmond Sport (2-0). De regen gutst dan onophoudelijk, als ware de stortbui een hemelse gesel voor zoveel gepruts. De kolos aan het Prins Claus Plein is voor driekwart leeg. Kil. Koud. Troosteloos.

Maar in de 70ste minuut, als het weer droog is, brengt Hursut Meric, een fijne, linksbenige dribbelaar, verlossing als hij door het strafschopgebied slalomt en scoort. Dat is ook wel weer mooi: een pure voetbalactie verdrijft het negativisme. ADO, vorig seizoen gedegradeerd, klimt van de voorlaatste naar de vijftiende plaats in de eerste divisie.

Trainer Vloet deed na de wanprestatie van vorige week tegen FC Dordrecht (5-0) geen beroep op vier gerenommeerde spelers: Cornelisse, Bosschaart, Hoogendorp en Rijaard. Hij heeft momenteel andere kwaliteiten nodig en selecteert jonge, gretige voetballers die ‘minder denken en minder tactisch geschoold zijn.’

De verbanning van het kwartet viel echter samen met opborrelende geruchten over spelers van ADO die in het illegale gokcircuit geld zouden hebben ingezet op wedstrijden waarin ze zelf spelen.

‘Die samenloop was heel vervelend’, vindt Pascal Bosschaart, die een kwartier voor de aftrap de stoel voor het uitzoeken heeft. ‘Ik heb in het weekeinde iets proberen recht te zetten. Het een heeft niets te maken met het ander.’

Maar toch. Weer is ADO Den Haag in verband gebracht met gokpraktijken. Vandaag of woensdag, zo meldt interim-directeur Arzbach kort voor de wedstrijd, doet de club officieel aangifte bij de politie, opdat het Openbaar Ministerie een onderzoek kan beginnen. ‘Wie niet springt, die heeft gegokt’, zingt de harde kern, deinend op en naast de stoeltjes, cynisch geworden van alle onheil.

Voetbal en gokken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Duitsland sidderde na het schandaal rond scheidsrechter Hoyzer, die rijkdom vergaarde door wedstrijden te beïnvloeden. In België zette de Chinees Ye de competitie op stelten, door vooral bij Lierse SK te infiltreren.

Een paar jaar geleden deed het OM al onderzoek naar illegale gokpraktijken bij ADO, met een spilfunctie voor verdediger Rijaard. Het onderzoek leverde geen strafbare feiten op. En vorig seizoen nam de KNVB het duel FC Groningen - NAC op de korrel, waarop buitensporig veel was ingezet.

De sfeer rond ADO is voor het duel apathisch en cynisch. Jojo meldt in een supportersgastenboek op internet dat hij zich ‘in zijn reet voelt genomen door een cactus met de naam FC Den Haag.’ Hij voegt toe: ‘Ik denk dat ik me lekkah aan een lichtmast van het Zuiderpark ga verhangen.’

Een fanclub kondigt aan de spelers aansprakelijk te stellen voor gemaakte kosten, mochten de geruchten op waarheid berusten. Ivo Kreuk, al 26 jaar supporter, is bitter gestemd, maar hij probeert realistisch te blijven. ‘Speculeren is makkelijk. Schuldig ben je pas als er iets is bewezen.’

Over het sportieve verval heeft hij een duidelijker mening. ‘De schoffel moet door de selectie. Beginnen met een nieuw elftal, dat is het beste. Het is al jaren een rommeltje. En nu hebben we een mooi stadion, maar worden we als honden behandeld.’

De harde kern, berucht om zijn wangedrag, stond voorheen in het Zuiderpark aan de lange zijde, nu achter een doel en in een hoek van de lange zijde. ‘We mogen niet roken, we kunnen niet eens een blowtje doen. We mogen alleen ons geld afgeven. We kunnen het net zo goed in de put gooien’, zegt Kreuk, die uit protest geen seizoenkaart aanschafte.

Netjes zitten op een stoel is niks voor hem en zijn maten. ‘Het gaat niet om het slopen, maar je moet je ei kwijt kunnen. Dat kan niet als je als een lamme hond op een stoel zit.’

Nee, de supporter van ADO den Haag is dezer dagen niet te benijden. Kreuk: ‘Ik ben alleen onder de indruk van de vrouwen.’ De vrouwenploeg van ADO Den Haag heeft twee duels (Volkskrant wel opletten: drie van de drie gespeelde duels, redactie ADOFans) gewonnen in de onlangs begonnen eredivisie en staat bovenaan.

Maar voetbal is ook wel weer zo opportunistisch dat de mannen weer in de armen worden gesloten na deze ene zege. ‘Zet je geld maar op Den Haag’, zo klinkt het slotlied.