support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 22 15 2 5 47
3 EIN 22 11 6 5 39
4 ALM 23 12 3 8 39
5 VVV 23 10 6 7 36
6 MVV 22 10 5 7 35
7 JAZ 23 10 5 8 35
8 RJC 23 10 4 9 34
9 WII 22 9 6 7 33
10 TEL 23 8 8 7 32
11 NAC 23 9 4 10 31
12 JPS 23 8 6 9 30
13 ADO 23 7 7 9 28
14 GRA 23 7 6 10 27
15 DOR 23 7 5 11 26
16 JAJ 22 5 9 8 24
17 DBO 23 7 2 14 23
18 HEL 23 6 4 13 22
19 TOP 23 6 3 14 21
20 JUT 23 4 5 14 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-07-2007 11:40:00

Vloet: 'ADO Den Haag nog niet op de helft'ADO Den Haag keert vandaag terug uit de hitte van Oostenrijk, waar de ploeg op trainingskamp was.

Een terugblik via de zweep van Wiljan Vloet, de tatoeage van Lex Immers en ’vader’ Stefan Postma.

AANVOERDER

Trainer Wiljan Vloet zei na de eerste oefenpartij in de voorbereiding dat hij wat betreft het aanvoerderschap een keuze zou maken tussen twee spelers: Rick Hoogendorp en Virgilio Teixeira, twee gebekte Hagenaars met ervaring en feeling voor de club. Hoogendorp droeg als eerste de aanvoerdersband in het duel met Laakkwartier, maar Vloet koos voor Teixeira die zich in Oostenrijk op natuurlijke wijze onderscheidde door zijn overtuigende manier van leiding geven in het veld, zijn rustige uitstraling en gedrag buiten de krijtlijnen. Hoogendorp is reserve.

VADERS

Daniël Rijaard sloot een dag later aan bij de groep in Oostenrijk, omdat hij zondag bij de bevalling van zijn vriendin was. De Rotterdamse rechtsback werd vader van zoontje Tyson. Vijf dagen later kreeg Stefan Postma ’s nachts bericht van het thuisfront: de vliezen waren gebroken. De doelman stelde alles in het werk om bij de geboorte van zijn eerste kind te zijn. Hij stapte om drie uur s nachts in een taxi om via de Sloveense hoofdstad Ljubljana ’s morgens vroeg naar huis te vliegen. Op dat moment was het al gebeurd: dochter Vlinder was geboren.

ZWEEP (1)

Zo letterlijk nam ADO een trainingskamp nog nooit. De naam Rinus Michels viel. Het WK van 1974 werd even in herinnering geroepen en dan vooral de voorbereiding van Oranje dat flink aan de bak moest qua arbeid. In Oostenrijk gingen de spelers van FC Köln een middagje raften en een avondje stappen, maar beperkte ADO Den Haag zich tot een quizavondje. ,,Je moet eerst je ontspanning verdienen en wij hebben nog niets gepresteerd, oordeelde trainer Wiljan Vloet. Ondanks de tropische temperaturen -nooit onder de dertig graden- legde de trainer de zweep over zijn selectie. Door de drie wedstrijden, 14 trainingen en de (bos)loop rond de Hafnersee, gaat de Brabander voorlopig door het leven als de ’Generaal van ADO Den Haag.’

ZWEEP (2)

Niet eerder werkte Vloet bij een voetbalclub met zo’n grote staf met een assistent-trainer, trainer van de beloften, herstel- en conditietrainer, keeperstrainer, fysiotherapeut, verzorger, clubarts en analist. Er mag niets aan het toeval overgelaten worden. Vloet hecht waarde aan de fitheid van de spelers. Hij traint niet voor niets zo hard en intensief om een traditie in ere te houden: onder zijn leiding blijven de lege plekken in de ziekenboeg gehandhaafd. ADO’s fysio Edwin Coret, die vorig seizoen overuren maakte, heeft het rustig: in Oostenrijk was en raakte geen één speler geblesseerd.

MIDDENVELD

Achter zijn rug om werd hij cynisch ’Jesper Hapert-soms’ genoemd vanwege de vele blessures vorig jaar. Maar let op: de Deen is fit, gretig en laat zien goed te kunnen voetballen. De eerste optie van Wiljan Vloet op ’tien’ is Richard Knopper, terwijl Hakansson (op rechts) meer een controlerende rol krijgt. Knopper zal scherp moeten blijven, want de Deen hijgt in zijn nek. Vloet heeft vooralsnog troeven zat op het middenveld met naast Knopper en Hakansson ook Bosschaart, Schwiebbe, Rankovic, eventueel Coster en coming man Roel Stoffels. ,,Een supertalent,’’ aldus Vloet. ,,Hij heeft alles. Een sterk lijf, een goede pass, fantastische loopacties.’’ O ja, en dan speelde Mimoun El Kadi, die tegen Laakkwartier nog indruk maakte, nog niet eens een minuut in Oostenrijk.

SUPPORTER

Zaterdagavond, langs het veld van Seeboden waar ADO Den Haag tegen FC Kärnten speelde, riepen een paar vakantievierende Nederlanders: Hááááágs kwartiertje! Het deed onnatuurlijk aan, want het was zacht en de melodie was volkomen verkeerd. Kortom: er waren geen ADO-supporters te bekennen tijdens deze trip. Of tóch, eentje! Die viel zaterdagavond in bij ADO Den Haag. Twee jaar geleden stond Lex Immers op Midden-Noord zijn ploeg aan te moedigen. Zijn liefde voor de Haagse voetbalclub was zo groot dat hij op zijn rug een ooievaar liet tatoeëren met de letters ’FC Den Haag’. Kort daarna stapte de aanvaller van de tribune het veld op om als amateur aan de slag te gaan voor ADO Den Haag. In deze voorbereiding moet Immers een contract verdienen. Of dat lukt is, moet blijken. Ajax, de aartsrivaal van ADO Den Haag, hoeft bij hem in ieder geval nooit aan te kloppen. Al bieden ze hem een miljoen.

SMAAKMAKERS

In Oostenrijk: weinig. Hursut Meric, overgekomen van de amateurs van Türkiyemspor, wordt al bewierookt door vriend en vijand, maar speelde daar tussen de bergen welgeteld één helftje. Dat was uit tactische overwegingen, vertelde Vloet ,,Omdat we wisten dat we tegen FC Kärnten op de helft van de tegenstander zouden spelen. Dus kon ik tegen die andere tegenstanders anderen zien, terwijl Hursut tegen die ploegen een te grote afstand moest overbruggen.’’ Yuri Cornelisse dan? Nee, ook niet, nóg niet. De bejubelde aanwinst toonde goede wil, maar slaagde er niet in op te vallen, zoals hij tegen FC Dordrecht wel deed. Aan zelfkritiek geen gebrek: ,,Het moet beter,’’ weet Cornelisse.

LINKSBACK

De vacante positie op de linksbackplaats is een Nederlands verschijnsel. ADO Den Haag kende veel linkervleugelverdedigers de laatste jaren. Van Carrilho tot Sjaak Polak, van Mario van Heiningen tot Youssef El-Akchaoui - het laatste zekerheidje in het Zuiderpark- en Loumpoutis. Nick Coster is een aanvallend ingestelde middenvelder, maar wordt in deze oefencampagne omgeturnd tot linksback. ADO blijft verder zoeken naar een ’naam’ op die plek.Voorlopig is Coster de grote winnaar. Sam Hurrel, voetbal-Idol uit Engeland die het ook op links mocht proberen, werd halverwege het trainingskamp op het vliegtuig gezet

MISSIE

ADO Den Haag moet het ’wingevoel’ weer terugkrijgen, zei technisch manager Peter Hofstede in Oostenrijk. In dat opzicht is de buitenlandse missie mislukt, want de ploeg met titelpretenties verloor drie keer: van Sparta Praag (0-1), FC Viktoria Plzen (1-3) en, zaterdagavond, FC Kärtnen (0-1). ,,En daar ben ik absoluut niet tevreden over, ik verlies niet graag en baal als een stekker,’’ verwoordde trainer Vloet zijn gevoelens. Zijn conclusie na een week voetballen in Oostenrijk: ,,We zitten nog niet op de helft van wat het moet zijn. Dan heb ik voornamelijk over details. De ballen die er niet in gaan, de eindpass die ontbrak, er was vaak te weinig geduld en raffinement.’’ Maar ADO is op de goede weg. ,,We zijn als groep wel een stukje naar elkaar toegegroeid. Er is spelvreugde, veel werklust. Daarin moet je óók stapjes maken.