support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ADO Den Haag

Datum plaatsing: 21-04-2007 12:00:00

Rob Jansen, gekwetst maar strijdvaardig




DOOR DENNIS JANSEN
Hij zou de ’Berlusconi van ADO Den Haag’ zijn. Hij zou aan belangenverstrengeling doen. En hij zou zijn eigen spelers een betere behandeling in het vooruitzicht stellen dan anderen. Rob Jansen werd vorige week nadat de degradatie van ADO Den Haag een feit was, plotseling de Kop van Jut. In een bij vlagen emotioneel vraaggesprek praat de Hagenaar over zijn dubbelrol, de pijn van spreekkoren en Europees voetbal in Den Haag.
En plotseling galmde er door het stadion: Kanker Jansen, neem je rotzooi mee…

Rob Jansen: „Ik kan je meedelen dat verbaal geweld wél pijn doet. De spreekkoren hebben me diep gekwetst, zeker met mijn vader naast mij op de tribune die tegen deze verschrikkelijke ziekte vecht. Dat het onterecht is, maakt het nog veel erger. De reactie van de supporters komt voort uit een soort campagne van een groepje oud-ADO’ers, dat al heel lang bezig is om op een ongefundeerde en ongenuanceerde wijze kritiek te uiten richting John van Ringelenstein en mij.”

„John heeft al een aantal keren met die mensen gesproken en dan is de reactie alleen maar van ’o dat wisten we niet’ en ’o zit dat zo?’ Dat heeft ze er niet van weerhouden door te gaan. Op een bepaald moment slaat dat over naar het publiek en krijg je een oud bijbels tafereel: het stenigen der christenen. Iedereen gaat een steentje meegooien. Zo voelde mijn familie zich afgelopen weekend.”

Als een club in de problemen raakt, dan worden er zondebokken gezocht.

„Laat ik vooropstellen dat er na zon seizoen als dit veel kritiek moet zijn, harde kritiek ook, want het mag nooit overkomen alsof er geen fouten zijn gemaakt. Het is alleen de onfatsoenlijke manier van het uiten.”

U wordt emotioneel en boos.

„ Toen ik acht, negen jaar geleden bij ADO kwam, stond de club zeventiende in de eerste divisie met een stadion dat niet meer van deze tijd was en met een kansloze infrastructuur. Op dat moment is er een groep mensen in de club gestapt, nadat John in de stad Den Haag hulpkreten had geslaakt: wie helpt mij? In geen velden of wegen waren de mensen die nu van de daken schreeuwen dat het zo slecht gaat. Toen kwam er naast John een groep met Harro Knijff, met de helaas overleden Hans van der Weg, Jan Helderman, John, Piet de Zoete, Rob Reijenga en ondergetekende, waarbij later Robert Langenbach en Ruurd de Boer aansloten. Die hebben hun schouders eronder gezet. Zijn begonnen een ander beleid uit te stippelen, een andere directie samen te stellen en de weg naar de gemeente proberen te openen. Plus trachten een nieuw stadion te realiseren. En wat kwam er sportief uit? We promoveerden naar de eredivisie met diezelfde technische mensen, op wie nu zoveel ongenuanceerde kritiek wordt gespuid.”

Waar komt het idee vandaan dat Rob Jansen de Berlusconi van ADO Den Haag is en samen met boezemvriend John van Ringelenstein de club leidt.

„ Geen idee. Ik verschijn vrijwel nergens in de media met een interview over ADO. Dus je kunt moeilijk beweren dat ik me heb geprofileerd als de grote jongen van ADO. Om een verhaal uit de wereld te helpen: Rob Jansen en John van Ringelenstein zijn sinds een kleine twee jaar geen aandeelhouders meer. De enige aandeelhouder is SSO, de Stichting Stadion Ontwikkeling. John zit in de club vanuit de Raad van Commissarissen en bij de SSO, ik ben adviseur van de Raad van Commissarissen en, indien gewenst, van het management.”

Jullie zouden aan de touwtjes trekken…

„Dat we beiden nadrukkelijk aanwezig zijn binnen de club, dat is waar. We praten mee, hebben een sterke mening en proberen de club vanuit ons hart vooruit te krijgen. We zitten er zo veel jaren in, John nog veel langer dan ik, dat het logisch is dat we vanuit onze kennis en onze steun een motorrol vervullen op vele vlakken. Maar let wel: we zijn niet bepalend in besluitvorming.”

U hebt geen verantwoordelijkheid, maar voorziet ADO wel van technisch advies én begeleidt ook nog eens met Sport-Promotion tal van spelers.

„Ik voel mezelf wel mede verantwoordelijk en ik geef wel degelijk technisch advies en mijn bedrijf begeleidt inderdaad een aantal spelers bij ADO Den Haag. Spelers van Sport-Promotion behoren een toegevoegde waarde aan de selectie van ADO Den Haag te geven. Michael Mols en Santi Kolk hebben hier zeker aan beantwoord. Pascal Bosschaart had beter kunnen en moeten presteren en daar zit hij heel erg mee. ”

„Richard Knopper en Wesley Verhoek zijn grotendeels geblesseerd geweest en dus niet te beoordelen. Levi Schwiebbe heeft het als debutant in dit zware seizoen meer dan uitstekend gedaan.”

Stel nu eens dat Feyenoord zich meldt voor Santi Kolk.

„Toevallig doet mijn broer Karel zijn zaken binnen SP, maar ik begrijp wat je bedoelt. Dan legt Feyenoord in dit geval een bod neer bij ADO en brengt het management advies uit aan de Raad van Commissarissen.”

En welk advies geeft Rob Jansen dan?

„Vanuit de transparantie van mijn rol zal dit tot een passende oplossing moeten gaan leiden. Managers van voetballers die hun vak professioneel uitvoeren hebben altijd te maken met zorgvuldig handelen in het behartigen van de belangen van de speler en de positie van de clubs bij transfers.”

Spelers bij Sport-Promotion zouden een andere behandeling krijgen dan anderen binnen de selectie.

„Volstrekte onzin.”

Bosschaart en Knopper blijven straks hetzelfde eredivisiesalaris houden. Lekker voor die jongens, dat heeft Rob Jansen goed gedaan.

„Binnen de ADO-selectie zijn er spelers met doorlopende contracten, aflopende contracten, contracten met een degradatieclausule qua transfervrijheid of verlaging van salaris of in stand houden van salaris. De spelers zijn verbonden aan vele agentschappen. Een daarvan is Sport-Promotion. Wat contracten exact inhouden is privé, maar ik kan mededelen dat het absolute onzin is dat enkel spelers begeleid door Sport-Promotion beschikken over goed geregelde contracten.”

Langenbach en Baan vertrokken in augustus, Van der Pol kwam in oktober, Adelaar stapt in november op, Schoenmaker nam het over en Hofstede kwam in december.Zo’n beetje iedereen kan zeggen: Mijn schuld is het niet...

„Er is een wij-groep. Van de Raad van Commissarissen, het management, de trainer, spelers tot de adviseur. Die hebben de verantwoordelijkheid. Die zullen ook kritisch naar zichzelf moeten kijken. Op cruciale managementposities zijn er te veel wisselingen geweest. Het gebeuren op de mat is een drama geweest. Het was nooit een eenheid.”

Maar de selectie was kwalitatief toch in orde?

„De selectie is samengesteld door Robert Langenbach, Frans Adelaar en Lex Schoenmaker, met medeweten van John van Ringelenstein, Piet de Zoete en Rob Jansen. Die selectie was en is nog steeds oké, kwalitatief gesproken. De enige positie waarvan ik persoonlijk vind dat we die niet goed op hebben kunnen vangen is die van Tommie van der Leegte. Een leidinggevende, bindende speler op het middenveld. Deze selectie had in kwalitatief opzicht tussen de twaalfde en vijftiende plek moeten voetballen.”

Waarom is dat niet gebeurd?

„Het elftal vertoonde te veel onderlinge storingen en slaagde er niet in dat zelf op te lossen. Ook de technische leiding lukte dat niet. Een raadsel, ja. Overigens vind ik het persoonlijk verschrikkelijk dat juist Michael Mols - een speler met zijn staat van dienst en instelling - met degradatie afscheid moet nemen van het betaalde voetbal.”

Op een dag belt Tscheu La Ling. Hij wil helpen. ADO kan gratis en voor niets potentiële topspelers krijgen. Kende je de spelers?

„Hij heeft één of twee namen genoemd. Eén speler was één van de grootste talenten van Zuid-Amerika en die ging vanzelfsprekend spelen bij één van de grootste voetbalclubs in Zuid-Amerika en niet bij ADO Den Haag.”

Waarom is het niet doorgegaan?

„Ik mag Tscheu erg graag. Hij heeft het hart op de juiste plek. Naar hem is geluisterd door alle echelons van de club. John en ik samen, John en ik apart, de directie. De Raad van Commissarissen heeft vragen gesteld om tot verwezenlijking van zijn plannen te komen. Maar de club vraagt dan wel vanuit haar verantwoordelijkheid bepaalde waarborgen of verklaringen. Die kon Tscheu niet adequaat of op tijd leveren. Zelf heeft hij gezegd dat het hem te lang duurde.”

De kritiek van oud-ADOers, de degradatie, de spreekkoren, is het allemaal nog wel leuk?

„Nou, de laatste twee jaar is er bij John van Ringelenstein en mij een soort metaalmoeheid ontstaan. Je voelt dat mensen achter je rug om niet zo leuk bezig zijn. Een heel vervelend proces. Het wordt killer allemaal.”

U zei jaren geleden Europa in te willen met ADO Den Haag.

„Dat heb ik destijds gezegd tegen John. En het klinkt misschien raar, maar ik geloof daar nog steeds in. Een visie ontwikkelen om ADO Den Haag Europa in te krijgen. Werken met een groep enthousiaste mensen. Dan kan het nog steeds. Het kan namelijk snel gaan...”

Maar eerst zet ADO een stap terug.

„Alles is erop gericht om meteen terug te keren. ADO zal de flair moeten terugkrijgen. Er moeten weer mannen uit de spelerstunnel komen. Het onverslaanbare moet weer terug. De mentaliteit, hiërarchie en discipline zullen moeten veranderen. ADO moet een sociale dictatuur zijn: met de warme uitstraling van een topsportbedrijf naar buiten en van binnen een organisatie, waar iedereen exact weet wat hij of zij moet doen.

Hoe neemt u morgen afscheid van het Zuiderpark?

„Natuurlijk zullen mooie momenten de revue passeren, maar het rotgevoel van vorige week en dit hele seizoen zal nog lang in mijn lichaam blijven hangen.”

Denkt u over stoppen?

„Juist als je club in de problemen zit moet je met een nog grotere inzet je schouders eronder zetten. Ik stop als ADO standvastig in de eredivisie staat en strijdt om Europees voetbal.”