support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
sportsignaal.nl

Datum plaatsing: 19-04-2007 10:05:00

Schoenmaker: 'ADO is snel weer terug'



LEX SCHOENMAKER, teleurgesteld, maar strijdvaardig:
’ADO is snel weer terug’ (15-04-2007)

ADO Den Haag heeft het dan toch niet kunnen redden. De club moet volgend seizoen een stapje terug doen. Voor een ADO-man als Lex Schoenmaker is dit – zacht uitgedrukt – heel teleurstellend. De trainer nam het na het gestaakte duel tegen Vitesse over van Frans Adelaar. Hij kreeg met veel tegenslagen (o.a. schorsingen, blessures) te maken.

door Rob Blankenstein

Degradatie naar de eerste divisie. Triest voor de club. Pijnlijk ook vooral voor trainer Lex Schoenmaker. Hoe pijnlijk?

“Ik heb dit weekend het TV-programma (‘De Bal Rond De Tafel’-red.)gezien en ik heb heel veel mensen van ADO Den Haag gezien en die waren allemaal zeer kritisch”.

Ben je het daarmee eens?

“Ik ben het er niet mee eens, omdat ik vind dat oud-spelers - en ik ben zelf ook een oud-speler - maar te hooi en te gras roepen wat er goed en wat er niet goed is bij ADO Den Haag. Dat vind ik gewoon ver beneden peil en er worden mensen aangevallen, wat in mijn ogen helemaal niet klopt. Zij horen hier wat en ze horen daar wat en ze geven maar hun mening en dat vind ik gewoon onterecht, want als je wat te zeggen hebt, dan had je dat ook moeten doen op het moment toen ADO in de eredivisie kwam, met alle moeilijkheden van. Dan vind ik het nu wel heel gemakkelijk om zo over ADO Den Haag te spreken. Juist die oud-spelers moeten gewoon hun schouders eronder zetten en heel positief naar ADO Den Haag toe zijn. Dat mis ik gewoon, dat zij een beetje respect hebben voor de mensen die er nu werken en de mensen die er alles aan gedaan hebben om ADO Den Haag in de eredivisie te houden en het is vandaag niet gelukt. Het zij zo”.

Maar goed, de vraag was, jij bent trainer, jij bent hoofdverantwoordelijke. Hoe is jouw gevoel dan op dit moment?

“Net zo’n gevoel als jij denk ik. Jij bent ook een ADO man en ik ben ook een ADO man en het doet mij bijzonder pijn en vooral voor de mensen die daar zo veel aan gedaan hebben. Het doet mij zo verschrikkelijk veel pijn, dat wij weer in de totodivisie of Jupiler League moeten gaan spelen, maar goed het is gebeurd. Ik hoop, dat de club de schouders eronder zet en gewoon zegt van ‘wij hebben nu een heel vervelend jaar gehad en dat moet gewoon niet meer voorkomen’. Wij hebben daar zoveel tijd aan gespendeerd en dat mag dus niet meer voorkomen in het nieuwe stadion, met alle faciliteiten”.


Lex Schoenmaker gaat na het duel tegen Roda diep teleurgesteld het veld af. Links naast hem teammanager Andre de Cler en arts Ed Beeftink

Terug naar de wedstrijd tegen Roda JC. In de eerste helft had er maar een ploeg op voorsprong moeten komen en dat was jouw ploeg!

“Ja, daarom vond ik het ook niet zo terecht dat Raymond Atteveld zei van ‘wij hebben verdiend gewonnen’. Op het moment dat zij de 0-1 maken, hebben zij het betere van het spel, omdat wij meer risico moeten nemen. Dan krijgen wij ook nog eens een penalty tegen en dat is ook weer typerend voor het hele seizoen. Wij hebben natuurlijk hier al meer strafschoppen weggeven, ik denk aan Vitesse en aan AZ thuis, dus wat dat betreft is het niet nieuw, dat wij een strafschop zo maar weggeven”.

De samenstelling van de groep, die jij op een gegeven moment hebt overgenomen van Frans Adelaar, het is natuurlijk een publiek geheim dat het geen feest is in deze groep!

“Nee, het was geen feest en het wordt geen feest en het zal geen feest blijven”.

Om even een voorbeeld te geven hoe de sfeer is in deze selectie: Richard Knopper is er niet bij en zit ook niet bij de wissels. Ik heb begrepen, dat in de aanloop naar deze wedstrijd hij doorkreeg, dat hij niet in de basis zou staan. Dan zou hij een blessure voorwenden, waarna Edwin Coret (fysiotherapeut - red.) ‘over de rooie’ gaat omdat hij van mening is dat hij gewoon fit is en kan trainen. Dan wordt er een gesprek gearrangeerd met Knopper, Coret en Peter Hofstede en het wordt over het weekend ‘heen getild’. Dat soort dingen kan toch niet!

“Ik denk, dat je dan slecht geïnformeerd bent. Het is namelijk zo dat Knopper tegen RKC thuis een enkelblessure heeft opgelopen en hij heeft er bijna twee maanden over gedaan om een beetje te kunnen gaan trainen. Wij spelen een oefenwedstrijd thuis tegen een Poolse ploeg, die speciaal gepland was om hem wedstrijdritme op te laten doen en hij raakt weer geblesseerd. Vervolgens is hij tien weken geblesseerd en wil hij gewoon zonder wedstrijdritme of een paar trainingen bij de achttien spelers zitten. Hij draait het nu om, dat hij niet bij de achttien zit. Ik vind het een beetje flauwekul als dat soort dingen naar buiten komt”.


Ook de spelers druipen teleurgesteld af. Vlnr: Pascal Bosschaart, Said Bakkati, Laurent Delorge en Sergio Sanchez

Maar het komt wel naar buiten, dat is toch niet goed!

“Dat is typerend voor de mensen die het naar buiten brengen, want jij vraagt het aan mij en ik geef er nu gewoon eerlijk antwoord op, want ik draai er nooit omheen. Ik ben wat dat betreft rechtlijnig en behandel iedereen hetzelfde. Dan moet ik eerlijk een compliment geven aan Stijn Vreven en Tininho, die gewoon maandagavond in het tweede elftal gaan spelen en meneer Knopper wil dat gewoon dus niet!”

Dan heb je wel te maken met dat soort spelers, die bovendien nog een doorlopend contract hebben!

“Ja maar goed, dat is voor de volgende trainer”.

Daar brandt jij je handen niet meer aan?

“Jawel, ik blijf gewoon in dienst van ADO tot 30 juni en dan gelden de regels die niet ik heb samengesteld, maar de regels die de club heeft opgesteld en dat vind ik het allerbelangrijkste”.

De laatste keer dat ADO in de eerste divisie speelde, duurde het liefst elf jaar, voordat het weer terugwas in de eredivisie. Zo lang gaat het toch weer niet duren hoop ik?

“Daar ben ik wel van overtuigd van niet en ik weet het wel haast zeker dat ADO sneller terug is”.

Waar baseer jij dat vertrouwen dan op?

“Omdat wij toch hebben laten zien, dat wij in heel veel wedstrijden gelijkwaardig waren en soms de betere ploeg. Ook tegen Roda JC waren wij voor een groot gedeelte de betere ploeg, maar op het moment dat wij met 1-0 achterkwamen, waren wij weer de onderliggende partij”.


Wesley Verhoek is kapot. Hij krijgt morele steun van Roda-trainer Raymond Atteveld

Maar waar put jij dan het vertrouwen uit, dat het het volgend seizoen (en uiteraard zul je dan veel meer wedstrijden gaan winnen) met name onderling beter in elkaar zal steken dan dit seizoen. Want daar heeft het ook voor een groot gedeelte aan gelegen!

“Omdat er natuurlijk een hoop spelers weggaan en een hoop spelers een doorlopend contract hebben. Wat dat betreft weten zij, waarvoor ze moeten gaan voetballen”.

De spelers die mogelijk weggaan Laurent Delorge, Santi Kolk en met name ook Eljero Elia worden nadrukkelijk genoemd. Hoe kijk jij daar tegenaan? Moet ADO er alles aan doen om deze spelers te behouden of zeg jij het zij zo?

“Nee dat niet. Maar goed als - en dat heb ik al eerder gezegd – zij bij ADO Den Haag vinden, dat het een doorgangshuis is, dat spelers alleen maar aan zichzelf denken om er beter van te worden, dan vind ik, dan moet je er niet veel moeite voor doen om ze te behouden. Een Delorge is een ander verhaal, die wil gewoon op het hoogste niveau blijven acteren en die heeft gewoon een gelimiteerde transfersom in zijn contact staan. Kolk kan niet weg, omdat hij gewoon nog een contract heeft tot 2008 en Elia heeft ook een doorlopend contract”.


Laurent Delorge. Schoenmaker: 'Dat is een ander verhaal, hij wil graag op het hoogste niveau blijven spelen'

Maar als er een club is, die de transfersom wil betalen, dan is Kolk ook weg!

“Nou goed, het zij dan zo. Dan heeft hij alleen maar ADO Den Haag gebruikt om zich te verbeteren en dat vind ik dan jammer. Dat zou dan ook kenmerken de situatie zoals die nu is”.

Ben jij volgend seizoen bij ADO Den Haag de assistent van William Vloet?

“Daar moet ik goed over nadenken, ik bepaal niet wat voor functie ik ga bekleden, dat is aan ADO Den Haag. Zij moeten vinden, dat ik op die plaats thuishoor. Ik ben wat dat betreft heel loyaal naar de mensen die het voor het zeggen hebben, maar wat dat betreft weet ik nog niets”.

Stel, er komt een aanbieding van een of andere club of desnoods uit het buitenland. Ga je er dan diep over nadenken?

“Ja, maar dan moet die aanbieding veel beter zijn dan hij nu is bij ADO Den Haag, want daar kan ik gewoon tot mijn pensioen blijven. Dat vind ik namelijk wel een fantastische aanbieding, alleen moet er nog uitkomen in wat voor functie. En mijn functie ligt natuurlijk bij het voetbal en op het veld en ik heb bewezen gedurende de eerste drie jaar, dat wij een elftal neer kunnen zetten dat gewoon op een normaal niveau - zoals eredivisie – meekan. De laatste anderhalf jaar ben ik er weinig in gekend en dat vind ik toch wel jammer”.

© Sportsignaal Voetbal Magazine

Foto’s Sportsignaal Voetbal Magazine: Pieter van der Togt