support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-09-2006 10:55:00

ADO Den Haag moet rug recht houden



DEN HAAG - Een gesprek met Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen. 
 

Hoe vordert de bouw van het nieuwe stadion?

„Goed, alles verloopt volgens schema. Op 1 juni wordt het opgeleverd. Daarna hebben we twee maanden de tijd voor de behuizing. Het is een gecompliceerd proces, maar de grote dingen die belangrijk waren, zijn allemaal op tijd klaar. Dan bedoel ik de tribunebouw, de lichtmasten, de drainage, de verwarming en het veld. Het gras wordt binnen twee weken ingezaaid. Voordat wij ook nog maar één winter ingaan, moet al gemaaid worden. Dat is wel weer erg leuk. Iedereen ziet dan meteen: daar gaan we straks spelen.’’

Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen foto Theo Bohmers


Hoe bedoelt u?

„We zijn van plan rondleidingen te gaan houden nadat we onder de kap zijn. Ergens voor de winterpauze zal het dak dicht zijn. Dan kun je veel laten zien. Herkenbare dingen. Zoals de tribune, het veld.’’


Den Haag snakt naar het nieuwe stadion. De laatste seizoenen wordt alleen maar over 'tussenjaren' gesproken. In het nieuwe stadion zal alles anders zijn.


„De inkomsten in het Zuiderpark zijn niet meer te vergroten. Er is maar een beperkt budget. We hebben straks in het nieuwe stadion zo’n vijftig, zestig procent meer geld te besteden. Nu is de begroting 8.1 miljoen euro, straks gaan we naar veertien.”

En dan komt het op het veld ook allemaal goed?

„Nou, je moet wel in je achterhoofd houden dat de exploitatie van dit nieuwe stadion aanzienlijk hoger is. Maar er blijft substantieel meer geld over. Een deel daarvan is voor het spelersveld.”


Hebben jullie je vergist met het aantrekken van Rob Baan als technisch directeur?

„Nee.”

Maar hij heeft na vijf maanden al ontslag genomen.

„Ja, en?”

Dat doet hij toch niet voor niets?

„Dat is zijn keuze en ik kan niet in zijn hart kijken. Wij vonden Rob Baan op dat moment een goede keuze. Mensen kunnen op een gegeven moment een andere chemie hebben met elkaar. Dat was in het geval Rob Baan. En dan zie je ook dat we zo goed met elkaar omgegaan zijn, dat we verder zonder haat en nijd uit elkaar gaan. Ik heb nooit ruzie gehad met Rob Baan. Daar wil ik het bij laten.”

Geldt dat ook voor Robert Langenbach? Betrouwbare bronnen beweren dat hij is opgestapt na een botsing met u.

„Bij ADO wordt van alles geroepen. Dat mag ook. Daarvoor zijn we mensen met elkaar. Mensen moeten uiting geven aan hun gevoelens. We zijn volwassen mensen met elkaar en volwassen mensen zeggen tegen elkaar af en toe dingen. Je kunt dat in een ruziesfeer trekken, maar ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen functie en handelt daar ook naar. Wij waarderen Robert Langenbach enorm voor al wat hij gedaan heeft. Als je praat over revitaliseren en geloof me: hij begon aan een geweldige klus. Dat heeft hij zeer goed gedaan.”


Maar zijn klus was toch niet af? In het zicht van de haven, het nieuwe stadion dus, nam hij afscheid. Een gek moment. Had dat met Ruurd de Boer te maken?


„Het zou me verbazen als dat zo was. Dat zou dan betekenen dat hij ergens een bepaalde reden heeft gehad. Ik denk niet dat die er was.’’

Maar je werkt, zoals Langenbach, vijf, zes jaar lang naar iets toe en uiteindelijk ga je weg voordat dat bereikt is.

„Ik kan me voorstellen dat iemand zegt: ik heb me nu vijf jaar lang rot gewerkt om de club tot leven te brengen. Dat je dan op een gegeven moment denkt: wéér zo’n klus erbij. Want het ís natuurlijk gewoon een geweldige klus. In die zin zou je bijna kunnen zeggen dat het goed is dat we nu een nieuwe directeur (Piet van der Pol; DJ) hebben. Omdat hij helemaal fris begint aan de ontwikkelingen op een heel nieuwe stek. Weet je wat er met zo’n nieuw stadion allemaal op je afkomt? Met de mogelijkheden op het vlak van professionaliteit en dan niet alleen in de verkoop en marketing, maar ook naar je spelers en de organisatie.”

Maar is dat geen diskwalificatie richting Langenbach? Was hij opgebrand?

„Moet je aan hem vragen, ik kan dat niet beoordelen, maar hij heeft zelf aangegeven er genoeg van te hebben. Het is zijn keuze geweest.”

Even naar Rob Jansen. Cynisch wordt ADO Den Haag in de wandelgangen de FC Rob Jansen genoemd omdat hij zoveel ’eigen’ spelers naar de club brengt, terwijl ook de trainer in zijn stal zit.

„Is dat zo? Zit Frans Adelaar bij hem?”

Wat is de rol van Jansen eigenlijk precies?

„Hij is adviseur van de Raad van Commissarissen. Als we met name op het technische vlak advies nodig hebben, dan vragen we dat aan Rob. Maar ik begrijp waar je op doelt. We hebben vorige week gekeken naar alle rekeningen die we hebben liggen van de spelersmakelaars, want je wilt het altijd zuiver houden voor jezelf. Overigens is dit onderdeel van onze gangbare analyse van uitgaven. Dan zie je dat zeven spelersmakelaars rekeningen hebben ingestuurd. Het is dus niet zo dat al het geld op het gebied van het aantrekken van nieuwe spelers in de zak van Rob Jansen verdwijnt.’’

Vindt u het vervelend dat die indruk is ontstaan?

„Nou vooral voor Rob, want wij twijfelen absoluut niet aan zijn integriteit. Kijk, ADO wil netjes ondernemen. We vertalen de code Takaksblat naar de voetbalwereld. Dat houdt in: dat je altijd transparant moet zijn, dat je altijd goed weet wat je doet en dat het eerlijk is. Omgekeerd moet je intern jezelf controleren of je dat ook daadwerkelijk bent.’’

Hoe staat het met de naam van het nieuwe stadion?


„Ik kan daar niets over zeggen, alleen dat het voor ons belangrijk is dat de naam tien miljoen euro oplevert. Voor 1 juni is de naam bekend.”

Waarop is dat gebaseerd?

„Op mijn mateloze optimisme. Kijk, wat de club inmiddels wel mee heeft, is dat er toch steeds meer partijen zien dat het iets goeds wordt. Dat we bijna een herstart krijgen van de gezondheid van ADO Den Haag. Dat ADO écht een belangrijk onderdeel is van de Haagse en de Haaglandse samenleving. We merken ook steeds meer steun in dit verhaal. Met de verkoop van de business units gaat het goed. Heel wat mensen denken nu: ADO is een goed platform voor ons.”


Maar wat als ADO Den Haag straks toch degradeert? Is dat een nachtmerrie?

„Welnee. Dan zijn we een jaar later weer terug, want daar heb je gewoon het team voor. Tegelijkertijd zeg ik: we hebben nu al een team om ons überhaupt geen zorgen te maken.”


Maar stel?

„Het gekke is dat ik denk dat we toch inmiddels een wat loyale achterban hebben gekregen, die ook in zo’n geval voor steun zorgt. We moeten gewoon onze rug recht houden en de consequenties opvangen.”