support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 36 22 9 5 75
2 RJC 36 20 12 4 72
3 GRO 36 21 8 7 71
4 DOR 36 18 13 5 67
5 GRA 36 19 5 12 62
6 ADO 35 16 11 8 59
7 JAZ 36 15 8 13 53
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 36 14 8 14 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 36 13 7 16 46
13 VVV 36 12 9 15 45
14 JAJ 36 10 10 16 40
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 DBO 36 8 9 19 33
19 TOP 36 10 3 23 33
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-10-1999 13:10:00

Groen en gele stoeltjes vliegen door de lucht



 De wandeling naar het Haagse Zuiderpark belooft al weinig goeds. De talloze, felle politiezwaailichten kleuren de schemering doordringend blauw. Het is zeven uur, een uur voor de aftrap van de bekerwedstrijd ADO Den Haag - FC Utrecht. De sfeer op de kruising voor de ingang van het stadionterrein is grimmig.

Aanhangers van de thuisclub drommen in groepjes bijeen. Op nauwelijks honderd meter afstand worden ze door een peloton MEÆers opgewacht. Ze vormen een menselijk schild voor de supportersbussen van FC Utrecht die later zullen arriveren. Een enkele passerende Utrechter houdt wijselijk zijn mond, bang om door het accent alsnog te worden ontmaskerd.

Het zijn æslechtsÆ inleidende bewegingen op een bekerwedstrijd tussen een club uit de eerste divisie (ADO Den Haag) en eentje uit de eredivisie (FC Utrecht), die misschien wel tot ieders verbazing in de avonduren mag worden gespeeld. De æharde kernÆ van beide clubs kent een geduchte reputatie. Een wedstrijd die in Utrecht, gezien het verbod op het spelen van risicodragende avondwedstrijden, nooit in de duisternis zou worden afgewerkt.

De Haagse burgemeester heeft het toch aangedurfd. "Het lijkt wel of ze er een oefening van maken," mompelt iemand. Voorzitter Hans Herremans schat het risico op voorhand wel hoog in. Haastig grist hij de FC Utrecht-relekwieÙn van de hoedenplak. Zijn wagen staat geparkeerd achter de Zuidtribune, de hoofdtribune van het Zuiderpark.

Tot overmaat van ramp heeft het Utrechtse legioen vertraging, wat de sfeer nog grimmiger maakt. æZe durven nietÆ, klinkt het uit talloze Haagse kelen. De sfeer is opgefokt. De ongeneeslijke ziektes zijn niet van de lucht. Bijna niet ÚÚn zin wordt zonder vloek uitgesproken.

Buiten de schuld van de Utrechtse supporters is er oponthoud, waardoor de wedstrijd een half uur later begint. De achttien bussen met in totaal achthonderd fans worden in twee etappes vervoerd. In Den Haag-Zuid stapt de Utrechtse aanhang over in andere bussen. Na minutieus te zijn gefouilleerd. "Dat was de afspraak," aldus veiligheidco÷rdinator Cor Willemsen. "Anders zou er geen avondwedstrijd mogen worden gespeeld. Wij waren op tijd, alleen het fouilleren kostte veel tijd. Daardoor zijn we vertraagd."

Direct na de aftrap zijn er de gebruikelijke verbale provocaties. Het ontaardt nergens, op de tribunes blijft het rustig. De stemming slaat pas na rust om, als Patrick Zwaanswijk in de negende minuut van de tweede helft voor FC Utrecht 2-0 scoort. Drie minuten later gaat het mis. De fans van de thuisclub lopen te hoop in de rechterbenedenhoek van de Noordtribune. Ondanks de tankgracht en de aanwezige suppoosten ziet een enkeling kans het veld te bestromen. Later volgen er meer. Er is geen houden aan. De meute beweegt zich in de richting van het FC Utrecht-vak. Voorwerpen, zelfs een bal, worden in het vak van de fans van de bezoekende club gegooid. Een reactie blijft niet uit. Al snel vliegen de groene en gele kuipstoeltjes door de lucht. Het zijn er tientallen. Niemand wordt geraakt. Scheidsrechter Roelof Luinge legt de wedstrijd stil. De spelers verdwijnen naar de kleedkamer. Om acht minuten later weer terug te keren. In die tussentijd heeft de politie de orde enigszins herstelt en het speelveld ontruimd. De inzet van honden moet voorkomen dat de zaak nogmaals escaleert. Het blijft rustig, ondanks onheilspellende spreekkoren. æJullie komen de stad niet uitÆ, zingt de hele Noordtribune zelfs.

Ook na afloop, als de hekken voor ADO Den Haag-volgelingen gesloten blijven, blijft het betrekkelijk rustig. Volgens het draaiboek stroomt eerst het FC Utrecht-vak leeg. Zonder schade en zonder arrestaties wordt de Domstad bereikt. "In alle hectiek hebben de zestig meegereisde suppoosten goed werk geleverd," prijst Willemsen zijn manschappen. "Ook onze supporters hebben zich behoorlijk gedragen. Die kuipstoeltjes waren makkelijk te verwijderen, die zetten ze morgen met een schroef weer vast. Er is door FC Utrecht-supporters geen noemenswaardige schade aangericht, al zullen we waarschijnlijk wel aan de KNVB moeten rapporteren. Scheidsrechter Luinge verdient een compliment, hij heeft er alles aan gedaan om verder te kunnen voetballen."

In de persruimte is na afloop de verslagenheid groot. Vooral aan Haagse kant. Trainer Rob Meppelink hoopt - tevergeefs - dat de media vooral de nadruk op het sportieve aspect van deze avond zullen leggen. "Anders komen die onverlaten weer in het nieuws. Ik heb sommige van die koppen gezien en daar word je niet vrolijk van." Onbegrip is er ook bij algemeen directeur Govard Slooters. "Tijdens de wedstrijd stond er zeker honderd man buiten het stadion. Die kwamen niet eens voor het voetballen. We hopen aan de hand van videobeelden nog veel mensen te kunnen oppakken."

ADO Den Haag-voorzitter John van Ringelenstein waant zich in een hoekje van de persruimte door de media onbespied en haalt uit naar de politie. "Als ik hoofdcommissaris was, zou het binnen drie maanden met het supportersgeweld zijn afgelopen. Als ze voor de Europese Top in Den Haag een paar honderd man preventief kunnen oppakken, waarom kan dat dan niet voor een voetbalwedstrijd?" vraagt hij zich wanhopig af.

Een uur na de wedstrijd vragen velen zich af of de kust veilig is en zonder risico de wandeling naar de auto door het schaars verlichte Zuiderpark kan worden gemaakt. Dat blijkt het geval. Tientallen met MEÆers bevolkte busjes staan op het traject geparkeerd. Het is iets voor elven. De zwaailichten zijn gedoofd. Een enkel lid van de Mobiele Eenheid knabbelt ogenschijnlijk ontspannen aan een appeltje. Alsof er deze avond niets is gebeurd.