19 TOP 36 10 3 23 33
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 17-03-2024 14:48:00

o21 Divisie 2: ADO Den Haag gaat ruim langs Vitesse

Het heeft enige tijd geduurd, na de laatste overwinning op 15 januari 2019, heeft ADO Den Haag o21 weer eens gewonnen van Vitesse o21. Destijds won ADO o21 eveneens met 3-0, alleen betrof het toen een oefenwedstrijd.

tekst: Glenn Duijzer

De afgelopen jaren waren de ontmoetingen tussen ADO Den Haag o21 en Vitesse o21 alleen vriendschappelijk en werden ze ook altijd op Papendal gespeeld. De resultaten waren niet al te goed met tweemaal een gelijkspel (1-1 en 2-2) en tweemaal een nederlaag (7-0 en 3-1). Nu was het dan eindelijk voor het ‘echie’, waarbij direct de punten in Den Haag bleven. De psychologische strijd begon al voor de wedstrijd toen bleek dat Vitesse alleen het thuistenue mee had genomen en niet het uittenue. Of was het een stommiteit van de Arnhemse materiaalman. Aangezien Theo Janssen de trainer van Vitesse o21 is, gaan we uit van het eerste. ADO Den Haag kon niet anders dan akkoord gaan en speelde deze thuiswedstrijd in het uittenue.

De gehele wedstrijd was ADO Den Haag o21 de betere ploeg, maar de bezoekers bleken een taaie en stugge ploeg te zijn. Vaak speelde het met een verdediging en middenveld dat heel dicht op elkaar stond, waardoor het leek of er acht verdedigers op het veld stonden. De tactiek was gebaseerd op een snelle omschakeling, maar die bleek in deze wedstrijd niet te werken. Toch was de eerste mogelijkheid voor de bezoekers, nadat een achterbal slecht werd uitgespeeld eindigde deze in de voeten van Michael Folabi Dokunmu. Doelman Thijmen de Koning wist de lage bal nog net corner te tikken.

Overwicht
Ondanks het overwicht wisten de geel-groenen ook niet echt kansen te creëren. Het was dan ook een mooie actie van Indonesisch internationaal Rafael Struick na iets meer dan een uur, waarbij de bal in de korte hoek van het Arnhemse doel verdween: 1-0. Enkele minuten later nam Maikey Houwaart de bal van buiten het strafschopgebied ineens op zijn slof. Doelman Sil Mulder wist een tweede treffer te voorkomen. Op een drietal gele kaarten na gebeurde er verder niets in de eerste helft. Ronald Boakye (ADO Den Haag o21), Marcus Steffen en Jordi Altena (beiden Vitesse o21) waren de ontvangers van de gele kaarten.

In de rust wisselde ADO Den Haag-trainer Ervin Lee tweemaal. Ronald Boakye en Issac Dijkhuizen bleven in de kleedkamer achter, hun vervangers waren Nigel Owusu en Elijah Velland. Binnen vijf minuten leverde een mooie actie Niels Noordhoek bijna de tweede treffer op. Zijn voorzet ging via Struick naar Finn de Bruin, die zijn inzet naast de paal zag eindigen. Enkele minuten later was het dan toch raak en uit een voorzet van Velland schoot Noordhoek de bal snoeihard in de touwen: 2-0. Of het door de treffer kwam of niet, hierna bleek de Haagse verdediger overal aanwezig te zijn. Of Noordhoek nu een Arnhemse aanval onderschepte of Haagse aanval opzette.

Solo
Uit een voorzet van Noordhoek kopte Sacha Komljenovic de bal net naast het doel. Net voor het Haagse Kwartiertje was het een mooie actie van Struick, die Velland in positie bracht. De inzet van de linker aanvaller ging echter over het doel van Vitesse. Een mooie solo van De Bruin, die enigszins gedwongen was om zelf door te gaan, eindigde enkele minuten voor tijd op de paal. In de blessuretijd werd een schot van Kaj van Houwelingen geblokt en Noordhoek was er net iets sneller bij de bal dan verdediger Xiamaro Thenu en schoot zijn tweede treffer binnen en bezorgde ADO Den Haag de drie punten.

De spelers die vanuit de selectie bij ADO o21 moesten spelen lieten zich duidelijk gelden. Gylermo Siereveld coachte van achteruit zijn verdediging, Finn de Bruin heerste op het middenveld, Sacha Komljenovic werkte als vanouds en Maikey Houwaart was nadrukkelijk in de aanval aanwezig, maar zag zijn harde werken niet beloond met een treffer.

Slag om het Zuiderpark
Komende maandag om 14.00 wordt op Sportpark De Aftrap een oefenwedstrijd gespeeld tussen ADO Den Haag O18 en ADO Den Haag o21. Beide ploegen wisten zaterdag hun thuiswedstrijd te winnen. Het team van trainer Frans Danen versloeg koploper PEC Zwolle O18 met 3-1.