19 TOP 37 10 3 24 33
20 JUT 37 5 10 22 25

Datum plaatsing: 16-01-2024 20:39:00

Verslag en foto's: ADO met veel moeite door naar de kwartfinale beker

ADO Den Haag heeft dinsdagavond in het bekerduel tegen Excelsior Maassluis dat op het Kasteel van Sparta werd gespeeld met veel moeite van Excelsior Maassluis gewonnen. In de eerste minuut kwamen de amateurs al op voorsprong. Pas in de laatste minuten van de wedstrijd wist ADO de overwinning binnen te slepen.

ADO werd vanavond gesteund door een uitverkocht uitvak.

Trainer Darije Kalezic had een ietwat andere opstelling  in de basis dan afgelopen vrijdag tegen De Graafschap, ongetwijfeld met de competitiewedstrijd van aanstaande vrijdag in gedachten tegen VVV Venlo. Basisspelers van vorige week vrijdag Coremans, Asante, Granli, Veerman, Ideho en Silvinhjo Esajas namen op de bank plaats. Net als de onlangs aangetrokken Alex Schalk.

Tweede divisionist Excelsior Maassluis kon deze wedstrijd niet beschikken over Omar Ouali die in het bekerduel in november tegen eredivisionist  FC Volendam het winnende doelpunt maakte. De speler ontbreekt vanwege een knieblessure die hij vorige week tijdens de training opliep. Na Volendam werd in december RKVV DEM door de tegenstander van ADO van vanvond verslagen.

Vanaf de bekerronde van vanavond (achtste finales) wordt er gebruik gemaakt van de VAR die achteraf gezien deze avond niet in actie hoefde te komen.

ADO kwam net als in eerdere wedstrijden al snel op achterstand, maar dit keer wel supersnel!  Kevin Dercks kopte in de eerste minuut de bal achter keeper Nick Marsman die vanavond overigens zijn debuut bij de Haagse selectie maakte: 1-0.
ADO had dan wel overwicht, en verscheen in het eerste half uur van de wedstrijd regelmatig voor het doel van keeper Van der Kleij, maar kon dat overwicht vooralsnog alleen in een aantal corners en niet in doelpunten uitdrukken. De doelpogingen van onder andere Van der Sande, Komljenovic en Koudossou werden door de amateurclub uitstekend weerstaan. Excelsior Maassluis creeerde in de 27e minuut zelfs een kans waardoor het de voorsprong zou kunnen vergroten, maar dit keer werd er door ADO wel goed ingegrepen.
Net voor rust had ADO kans op de gelijkmaker toen doelman Van der Kleij de bal niet klemvast had, maar toch wist hij erna nog redding te brengen. Ook een afstandschot van Van Mieghem in de extra tijd leverde niets op.

Komljenovic, Ché en Siereveld bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Veerman, Silvinho Esajas en Ideho. ADO kreeg direct de grootste kans van de wedstrijd. Van Mieghem had de gelijkmaker op zijn schoen, maar ook deze kans leverde niets op, de verdediging wist de bal van de lijn te halen.
In de 53e minuut was Van Mieghem weer in kansrijke positie. De bal belandde echter net boven het doel en even later kwam de bal via hem net naast het net terecht. Excelsior Maassluis kwam er niet meer aan te pas, maar vooralsnog kwam ADO niet tot een tegentreffer.
Excelsior Maassluis bracht in de 65e minuut een dubbele wissel in. Bij ADO kwam een paar minuten later Lasse Vigen voor Henri Koudossou in het veld. Een kopbal van Van der Sande die eigenlijk bedoeld was voor Veerman werd door doelman Van der Kleij opgevangen. Ondertussen was Abasalem gewisseld voor Maikey Houwaart.
Daarna kwam de spanning in de wedstrijd terug toen keeper Marsman een doelpoging van Excelsior Maassluis niet goed kon pareren, het leverde een corner op met gelukkig geen tweede doelpunt voor de amateurs tot gevolg.
Terwijl het uitvak aan het begin van het Haags kwartiertje 'alles of niets' scandeerde, kwam Excelsior Maassluis steeds beter terug in het spel, ook nu had het een corner tot gevolg die niets opleverde. In de 83e minuut wist ADO uiteindelijk toch gelijk te maken door een doelpunt van Jort van der Sande die de bal snoeihard in het doel kopte: 1-1
Een uithaal van Veerman een paar minuten later ging er maar net niet in en dat gold ook voor een doelpoging aan de andere kant van het veld. Marsman kon de bal die rechtstreeks uit de corner voor  zijn doel terecht kwam goed pareren.
Terwijl iedereen al aan een verlenging dacht kwam ADO in de 90e minuut op voorsprong door een hard schot van 'de Haagse paling': 1-2. In de vijf minuten blessuretijd veranderde er niets meer aan die stand.

Door deze overwinning plaatst ADO zich, met de hakken over de sloot, voor de kwartfinale van de Toto KNVB Beker waarvan de loting zaterdag plaats zal vinden. De kwartfinales zullen op 6, 7 en 8 februari gespeeld gaan worden.