20 JUT 37 5 10 22 25
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 19-12-2023 15:00:00

Giovanni Franken: We hebben het zelf nagelaten om degradatie te ontlopen

Afgelopen zaterdag degradeerde ADO Den Haag o21 naar Divisie 2, nadat er op bezoek bij FC Volendam o21 met 3-2 was verloren.

ADO Den Haag, Giovanni FrankenADO Den Haag o21 had achteraf aan een gelijkspel genoeg om zich op het hoogste niveau te handhaven, maar wist de 3-0 ruststand niet goed te maken na de pauze. Er is zelfs geen kans op die gelijkmaker geweest. Elijah Velland scoorde in de 95e minuut de 3-2.

tekst: Glenn Duijzer

Het was een competitie met ups en downs. Op 28 oktober moest ADO Den Haag o21 in blessuretijd de 2-2 incasseren op bezoek bij De Graafschap. Daarmee werd de aansluiting met de top twee verspeeld. In de wedstrijd die daarop volgde, verspeelde de ploeg maar liefst vier punten in de laatste tien minuten en drie daarvan in blessuretijd.

Na afloop van het duel bij FC Volendam sprak Haaglanden Voetbal met de Haagse trainer Giovanni Franken  in de catacomben van het Kras Stadion. Toevallig ook weer de plek waar de Haagse ploeg na de winterstop begint, maar dan in de tweede ronde van de KNVB o21-beker.

Ben je wel eens eerder gedegradeerd?
"Ja, eenmaal eerder met RVVH. We maakten toen een mooie serie van de tweede klasse naar de Tweede Divisie. In het eerste seizoen wisten we ons te handhaven, maar in het tweede seizoen degradeerden we. Na dat eerste seizoen maakten diverse spelers een mooie transfer naar onder andere IJsselmeervogels en dat soort clubs. We moesten toen weer opnieuw beginnen, echter dan op het niveau van de Tweede Divisie. Dat haalden de toen aanwezige spelers niet. Toen waren we gewoonweg niet goed genoeg. De situatie met ADO Den Haag o21 is een heel andere situatie dan destijds. Nu hebben we onszelf tekortgedaan."

Je bent niet gedegradeerd in de laatste wedstrijd tegen FC Volendam o21.
"Nee, dat klopt en ook niet gedwongen. Het was niet zo dat alle tegenstanders veel beter waren dan wij. Met de kwaliteit die we hebben en de wedstrijden die wij gespeeld hebben, dan hebben we ons dit zelf aangedaan."

Je hebt te veel punten verspeeld in de laatste minuten van de wedstrijden.
"Dat is ook een reden, maar de goals die wij niet hebben gemaakt is ook een reden. Ik denk dat wij te veel incasseren met die 2-2 tegen De Graafschap o21 en die 3-3 tegen Feyenoord o21. Ik denk dat we ook in de spelhervatting te veel goals tegen krijgen. Als ik moet gokken dan is dat zeker de helft van de tegentreffers. We hebben veel kansen laten liggen op bevrijdende treffers. We verliezen van FC Volendam o21, die op de laatste plaats staat en al gedegradeerd was en we creëren geen enkele kans. We verliezen van de mindere goden zoals tweemaal Go Ahead Eagles o21 en SC Cambuur o21. En dan nu van FC Volendam o21!"

Als je de wedstrijd tegen FC Volendam o21 ziet, dan missen jullie eigenlijk een afmaker, een spits.
"Daar lopen we ook al het hele seizoen achteraan. We hebben wel spelers geprobeerd om te turnen naar spitsen zoals Robyn Esajas, Sofyan el Hannoudi en Elijah Velland. Ze hebben het allemaal goed gedaan, maar ze zijn geen echte spits. Dat heeft ons ook parten gespeeld."

Dan was er in het laatste duel tegen Jong FC Volendam de ‘do or die’-wedstrijd en geven jullie eigenlijk gewoon niet thuis. Zeker voor rust niet.
"Dat vond ik misschien wel het meest typerend voor dit seizoen. Nog geen maand geleden spelen we tegen De Graafschap voor een toppositie, toen moesten we en gaven we het in de allerlaatste seconde uit handen. Sinds die tijd was het iedere keer als we ons probeerden te herpakken, dat het niet lukte. Dat was ook nu het geval. We gaven weer niet thuis, ook niet in de afspraken maar ook niet door de spelers. Het leek wel of het verlammend werkte, die druk. Dat vind ik jammer. Ik heb dat ook in de rust aangegeven, er is geen druk. Als we degraderen krijg ik toch alles over mij heen. Jullie kunnen vrijuit spelen. Daarom heb ik in de rust ook ingegrepen. We zoeken altijd de aanval, dat hebben we ook altijd gedaan en zullen we ook blijven doen. Dat hebben we de tweede helft wel gedaan, maar het bleef bij twee treffers en die tweede viel te laat. FC Volendam o21 is na de rust niet echt meer gevaarlijk geworden door het centrum. Alleen die linksbuiten was individueel heel goed. We speelden na rust voorin ook één-op-één."

Naar welk moment van afgelopen seizoen kijk je nu terug als het moment waarop het fout ging? Die gelijkmaker tegen De graafschap o21 of die 3-3 tegen Feyenoord o21?
"Ik denk dan eerder aan die 1-0 nederlaag bij Go Ahead Eagles o21 uit. Die viel ook in de blessuretijd. Die was heel zuur, omdat die vanuit het speelbeeld totaal onnodig was. We gaven zo weinig weg in die wedstijd. Verder de thuisnederlaag tegen SC Cambuur o21. Ook in die wedstrijd waren wij de bovenliggende partij."

En hoe gaat het nu verder? Je hebt natuurlijk een jonge groep.
"Dat speelt ook wel mee. We hebben met Joey Brandt, Kaj van Houwelingen en Mustafa Tetik een jong team."

Als ik dan sta te kijken hoe de spelers het veld verlaten, dan zag ik een huilende Finn de Bruin voorbijkomen. Dat geeft wel aan hoe erg hij het vond.
"Hij niet alleen, ook Nigel Owusu. In de kleedkamer liet Niels Noordhoek ook een traantje."