Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 30-10-2023 10:40:00

Divisie 1: ADO o21 laat winst en koppositie in extremis glippen

ADO Den Haag onder 21 had zaterdag in Doetinchem een mooie slag kunnen slaan door bij De Graafschap te winnen.

De formatie van trainer Giovanni Franken stond ook oog in oog met een zege van 1-2. Echter, de laatste trap van het duel, in de zesde minuut van de extra tijd, (een vrije trap van de Syrische jeugdinternational Blnd Hassan) betekende 2-2. De gastheren waren opgelucht, want ze bleven koploper. De bezoekers, die op kop konden komen, keerden met een gigantische kater terug naar Den Haag.

tekst en foto: Frans Leermakers

Vanaf de aftrap veroverde ADO Den Haag een licht overwicht, maar tot mogelijkheden leidde dit vooralsnog niet. Vervolgens slaagde De Graafschap erin door meer de ruimte te zoeken een groter aandeel in de wedstrijd te veroveren. Ook dit mondde niet uit in kansen. Daarom viel de openingstreffer van de gasten in de 31e minuut eigenlijk als een verrassing. Na een scherp voor het Doetinchemse doel gerichte vrije trap van Finn de Bruin werkte de in het nauw gedreven centrale verdediger Joran Hardeman de bal in eigen doel: 0-1. Zeven minuten later leek Robyn Esajas met een vleugelschot de Haagse voorsprong te vergroten, maar met een katachtige draai wist doelman Ties Wieggers dit te voorkomen.

Bij de eerste schermutselingen na rust deden zich opnieuw grote kansen voor de Hagenaars voor. Op aangeven van Joey Brandt miste Elijah Velland voor open doel. Sofyan El Hannoudi trof net geen doel na een door Velland voorbereide mogelijkheid. In de 64e minuut was het Esajas, die na een korte dribbel de juiste hoek van het Doetinchemse doel zocht en de vergeefs duikende doelman Wieggers passeerde: 0-2. Vervolgens was Emre Ates na een vrije trap van De Bruin op enkele centimeters van de doellijn dicht bij een treffer
.

Stimulans
Hoewel ADO Den Haag qua kansen al dik op voorsprong had kunnen staan, werkte De Graafschap keihard aan verandering van het spelbeeld en de score. In de 70e minuut kwamen de Doetinchemmers dichterbij, toen de bij rust voor Devin Haen ingevallen sterke spits Elie Raterink op fraaie wijze naar de verste paal van het Haagse doel sprintte en vervolgens uit de draai de bal in de verste hoek joeg: 1-2. Dit succes gold voor De Graafschap als een stimulans om de druk op de Haagse afweer op te voeren. ADO Den Haag werd achteruit gedwongen, het verdedigde met man en macht en allerlei trucks. Zeker vertragingstactieken werkten averechts, want scheidsrechter Joshua Kuipers trok daardoor royaal zes minuten extra bij. Uitgerekend het laatste wapenfeit impliceerde de eindstand van 2-2 uit een onnodig veroorzaakte vrije trap (duwfout), waarmee Blnd Hassan wel raad wist.

Komende zaterdag vervolgt ADO Den Haag Onder 21 de competitie met de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter sc Cambuur Leeuwarden. Voorwaar geen gemakkelijke opgave, want in Leeuwarden versloegen de Friezen de Hagenaars met 1-0. De wedstrijd op De Aftrap begint om 15.00 uur.