support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 37 22 10 5 76
2 RJC 37 21 12 4 75
3 GRO 37 21 9 7 72
4 DOR 37 18 14 5 68
5 ADO 37 17 12 8 63
6 GRA 37 19 6 12 63
7 NAC 37 15 10 12 55
8 EMM 37 16 6 15 54
9 MVV 37 15 8 14 53
10 JAZ 37 15 8 14 53
11 HEL 37 14 8 15 50
12 CAM 37 13 7 17 46
13 VVV 37 12 10 15 46
14 JAJ 37 10 11 16 41
15 EIN 37 8 16 13 40
16 JPS 37 10 7 20 37
17 TEL 37 9 8 20 35
18 DBO 37 8 9 20 33
19 TOP 37 10 3 24 33
20 JUT 37 5 10 22 25
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 21-09-2023 15:53:00

Justin Ché: Ik ga iedere wedstrijd het veld op om te winnen


Tussen alle nieuwe spelers, die in de voorbereiding voor het seizoen 2023-2024 bij ADO Den Haag aansloten, waren ook enkele onbekende spelers. Justin Ché was er daar één van.


ADO Den Haag, Justin Chetekst: Glenn Duijzer


De Amerikaanse speler wordt gehuurd van Bröndby IF, zonder dat hij daar ooit een wedstrijd had gespeeld. De Deense ploeg is dan ook onderdeel van Globalon, waartoe ADO Den Haag ook moet gaan behoren.


Er zijn altijd pluspunten en minpunten aan het onderdeel zijn van een eigenaar met meerdere clubs. Een nadeel is dat we het Haagse talent Finn Dicke eigenlijk nooit echt aan het werk hebben kunnen zien. Aan de andere kant was de komst van Titouan Thomas vorig seizoen weer een prachtige aanvulling voor de Haagse selectie.


Vooralsnog ziet dat er bij het huren van de Amerikaanse Justin Ché ook zo uit. Haaglanden Voetbal sprak met de eerste Amerikaanse speler na John O’Brien in 2005.


 



Je hebt al een verleden bij wat Europese clubs en dan vooral in Duitsland. Kun je een vergelijking maken tussen de Nederlandse competitie en die van Duitsland?
"Ik heb vooral in de reserveteams gespeeld, maar ook enkele wedstrijden voor Hoffenheim in de Bundesliga gespeeld. De Bundesliga is van zeer hoog niveau, maar het niveau in de KKD is ook vrij hoog. Ik moet veel meters maken met en zonder bal. Het zijn vrij fysieke wedstrijden, waarin je negentig minuten vol aan de bak moet. Ook in de KKD kun je je niet verstoppen in een wedstrijd."


 Is dat niet de drive van een Amerikaanse sporter? De hele wedstijd alles geven?
"Ik denk dat dat de drive van iedere sporter zou moeten zijn. Maar als ik onderdeel van het team ben, zoals bij ADO Den Haag, dan geef ik alles tijdens een wedstrijd."



 Je wordt door ADO Den Haag gehuurd van Bröndby IF, maar je hebt nooit een officiële wedstrijd voor die club gespeeld?
"Dat klopt. Maar ik heb wel veel met de selectie getraind en enkele oefenwedstrijden gespeeld in de voorbereiding van het Deense seizoen."



Als we terugkijken op de wedstrijd tegen FC Groningen, dan was het een wedstrijd waarin je alles moest geven. Was het een verdiende overwinning?
"Ik denk dat we verdiend in Groningen hebben gewonnen. Er waren wat discutabele momenten in de wedstrijd, maar ik vond het een heel goede wedstrijd van beide ploegen. We kregen nog een goede kans om de wedstijd op slot te gooien."



FC Groningen is de gedoodverfde titelkandidaat. Was je daarvan op de hoogte of interesseert je dat niet en ga je iedere wedstrijd voor de winst?
"Het maakt mij niet uit tegen wie we spelen en wat iedereen van ze verwacht. We moeten altijd van onze eigen kracht uitgaan en in de wedstrijd alles geven om het gewenste resultaat te behalen. Je moet nooit een tegenstander onderschatten en zeker niet tijdens een uitwedstrijd."



Het Amerikaanse voetbal zit duidelijk in de lift als je ziet welke spelers er nu allemaal in MLS spelen. Wat zou er nog moeten veranderen om aan te kunnen sluiten bij de rest van de wereld? Zou er bijvoorbeeld ook een promotie-/degradatieregeling moeten komen?
"Ik denk niet dat ik die regeling kan veranderen. Maar het niveau van de MLS is zeker omhoog gegaan met de komst van betere spelers. Maar ook het Amerikaanse talent gaat zich steeds beter ontwikkelen. Het nationale team van USA is zich ook steeds beter aan het door ontwikkelen. Zeker met oog op het WK dat we gaan organiseren in 2026 met Mexico en Canada. We hopen daar goed voor de dag te komen."



 Is dat WK in 2026 ook jouw doel om daarin in actie te komen?
"Dat zou een geweldige moment zijn en is natuurlijk de droom van iedere Amerikaanse voetballer. Maar ik denk dat voor mij de focus eerst bij ADO Den Haag moet liggen. Of je in aanmerking komt voor een nationaal team ligt altijd aan je inzet en spel bij je club."



Je speelt momenteel in de KKD, dat is niet het hoogste niveau van Nederland, ben je dan nog wel in beeld bij het nationale team?
"Daar durf ik geen antwoord op te geven. Ik weet wel dat ik in beeld kom als ik het goed doe bij ADO Den Haag. Daarom is het zo belangrijk om het juist goed te doen in de wedstrijden van ADO Den Haag. Daarna kan ik pas denken aan het Olympische team van de USA en of ik daar wel in beeld ben. In 2024 staan de Olympische Spelen van Parijs op het programma, dat zou een mooie gelegenheid zijn om daar namens USA in actie te komen. Maar dan moet ik wel goed presteren bij mijn club. In oktober staan er weer oefenwedstrijden voor dit team op het programma. Ik zou trots zijn als ik dan deel mag uitmaken van die selectie, daar ben ik eerlijk over. Maar lukt dat niet, dan moet ik bij ADO Den Haag meer mijn best doen om er de keer erop wel bij te zitten."



Je bestrijkt de gehele rechterkant van het veld, maar wat is precies je favoriete positie?
"Ik speel graag aan de rechterkant en dan maakt het niet uit als rechtsback of op het middenveld. Ik kan ook in het centrum van de verdediging spelen. Tijdens de WK voor spelers onder de 20 jaar in Uruguay heb ik ook in het centrum van de verdediging gespeeld. Ik denk dat het goed is als je als speler op meerdere plaatsen inzetbaar bent, zeker in het hedendaagse voetbal."



Wat kunnen Nederlandse voetballers specifiek leren van Amerikaanse voetballers?
"Ik denk dat voetbal wereldwijd overal wel hetzelfde gespeeld wordt. Of spelers van elkaar kunnen leren? Dat denk ik wel. Dan maakt het niet uit waar je vandaan komt. We hebben in Amerika wel veel talent rondlopen dat nog niet ontdekt is."



Misschien de winnaarsmentaliteit? Dat is iets wat de Amerikanen wel perfect hebben en bijvoorbeeld de Nederlanders niet. Wij zijn al blij met een tweede plaats, terwijl in Amerika alleen de eerste plaats telt?
"Ik ben zelf wel heel erg gericht op het winnen. Daarom ga ik iedere dag ook tot het uiterste om mijzelf te verbeteren. Ik denk ook dat je iedere wedstijd in moet gaan om te winnen. Ik wil altijd winnen en ga niet een wedstrijd in om tweede te worden. Lukt het dit jaar niet, dan gaan we harder werken om volgend jaar wel eerste te worden. Dat is wel de inzet die ik bij ADO Den Haag heb en ik hoop dat ook over te brengen op mijn medespelers. Dan kom ik weer terug bij de wedstrijd tegen FC Groningen. Daar hebben wij als team alles gegeven en die wedstrijd sluit je dan ook winnend af. Tegen FC Eindhoven lukte dat niet, dus gaan we er tegen Telstar weer vol voor. "