20 JUT 37 5 10 22 25
rtvwest.nl

Datum plaatsing: 04-09-2023 10:56:00

Van der Sande beslissend bij droomdebuut: Debuteren ligt me wel

'Debuteren ligt mij wel', lacht ADO Den Haag-speler Jort van der Sande na de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong AZ.

ADO Den Haag, Jort van der Sandetekst: Pepijn van Wezenberg

Bij zijn debuut in het geel-groen wist hij direct twee keer te scoren. En dat was niet voor het eerst. 'Dat heb ik eerder bij FC Den Bosch en NAC Breda ook al gedaan.'

De transfervrije overgang van Van der Sande, die tegen Jong AZ als aanvallende middenvelder speelde, zorgde afgelopen week voor blijdschap in Den Haag. Vorig seizoen scoorde hij nog dertien keer in het shirt van NAC Breda. Een jaar eerder presteerde hij hetzelfde bij FC Eindhoven. Kortom, ADO heeft een nieuwe doelpuntenmaker in huis. Eentje die bij zijn debuut direct deed waar hij voor is gehaald.

'Direct scoren is een behoorlijk lekkere binnenkomer', zegt de matchwinnaar. Twee van de vier treffers kwamen zondagmiddag op naam van de ervaren Keuken Kampioen Divisie-speler, die direct goed lijkt te liggen bij de Haagse fans.

'Droomdebuut'
'Dit is een debuut waar je van droomt. Als je nieuw bent wil je belangrijk zijn. Als het op deze manier lukt, is dat fantastisch. Bij mijn tweede doelpunt twijfelde ik wel nog een beetje of ik hem had gemaakt', blikt hij terug op de 3-1 vlak na rust. 'Maar Henk Veerman heeft het doelpunt nog eens goed bekeken en geconcludeerd dat ik wel degelijk het laatste zetje heb gegeven.'

Aan het begin van de wedstrijd zag het ernaar uit dat de vreugde na afloop niet zo groot zou zijn als nu. Al na vier minuten benutten de Alkmaarders de eerste kans van de wedstrijd, waardoor ADO tegen een achterstand aankeek. Gelukkig voor de ploeg van Darije Kalezic werd de 0-2, die luttele minuten later viel, afgekeurd. Maar dat het een lastige middag ging worden, leek een zekerheid.

'Dit is bewonderenswaardig'
'Maar we bleven geduldig', verklaart Van der Sande de score die ADO in Haags voordeel omdraaide. 'We deden wat we hebben afgesproken en waar we op hebben getraind. En dat is bewonderenswaardig voor een ploeg die niet zoveel heeft samengespeeld. We hebben ons niet gek laten maken, waardoor we dit resultaat hebben geboekt.'

'En iedereen heeft zijn taak uitgevoerd', vult doelman Hugo Wentges zijn teamgenoot aan. 'Zo hebben we het verdedigend goed dicht kunnen houden. En toen de dop eenmaal van de ketchupfles was geschoten, vloog alles erin.' De doelman doelt hiermee op de manier waarop de Haagse treffers tot stand kwamen. Alle vier de doelpunten werden gescoord uit een hoekschop, waarmee ADO tegen de talenten van AZ deed wat het moest doen: fysieke duels winnen.

Standaardsituaties tegen Jong-teams
'Vooraf heeft de trainer meerdere malen aangegeven dat je tegen Jong-teams veel kan halen uit standaardsituaties', zegt Van der Sande. 'We hebben er niet zo op getraind, maar dus wel rekening mee gehouden. Er is aandacht voor geweest', voegt hij toe.

'Zo scoor je nooit uit een hoekschop en zo opeens vier keer', aldus Wentges. 'Het zijn er de afgelopen jaren niet veel geweest, maar in de voorbereiding lieten we al zien dat we uit hoekschoppen kunnen scoren. Dit soort doelpunten vielen nu allemaal tegelijk.'