support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 37 22 10 5 76
2 RJC 37 21 12 4 75
3 GRO 37 21 9 7 72
4 DOR 37 18 14 5 68
5 ADO 37 17 12 8 63
6 GRA 37 19 6 12 63
7 NAC 37 15 10 12 55
8 EMM 37 16 6 15 54
9 MVV 37 15 8 14 53
10 JAZ 37 15 8 14 53
11 HEL 37 14 8 15 50
12 CAM 37 13 7 17 46
13 VVV 37 12 10 15 46
14 JAJ 37 10 11 16 41
15 EIN 37 8 16 13 40
16 JPS 37 10 7 20 37
17 TEL 37 9 8 20 35
18 DBO 37 8 9 20 33
19 TOP 37 10 3 24 33
20 JUT 37 5 10 22 25
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 31-07-2023 10:27:00

Velland: Ik moest wel flink aanpoten om bij te blijven in begin voorbereiding


De voorbereiding van ADO Den Haag vond de laatste week plaats in Wageningen. Op het voormalig terrein van FC Wageningen werden de trainingen afgewerkt.


tekst: Glenn Duijzer


Of het trainingskamp vlekkeloos is verlopen, mogen de stuurlui die aan wal staan bepalen. Als de spelers er positief over spreken, dan is het een geslaagd trainingskamp.

Er is ook een tweetal oefenwedstrijden gespeeld, er is hard getraind en is er tussendoor ook nog flink aan teambuilding gedaan. Dat de huidige selectie veel jeugdspelers herbergt, behoeft niet altijd nadelig te zijn. Deze spelers krijgen langdurig de mogelijkheid om zichzelf aan de technische staf te tonen. Eén van deze spelers is aanvaller Elijah Velland. De flankspeler kwam in de zomer van 2022 over van FC Utrecht en heeft het afgelopen seizoen in ADO Den Haag o21 gespeeld.

In de oefenwedstrijd tegen Wilhelmus op 6 augustus 2022 sloeg het noodlot toe. Velland moest met een zware blessure het veld verlaten. Een blessure die hem bijna een seizoen kostte. De eerste minuten in een officiële wedstrijd waren op 22 oktober toen hij als invaller na 62 minuten het veld op mocht op bezoek bij FC Groningen o21. Op 18 maart 2023 was zijn eerste basisplaats, toevallig wederom tegen FC Groningen o21, ditmaal in het Haagse Zuiderpark.

In de huidige voorbereiding heeft de 20-jarige aanvaller al tweemaal in de basis mogen starten en in de overige vier wedstrijden mocht hij invallen. In de wedstrijd tegen Stabdard Luik O23 scoorde Velland zijn eerste treffer voor ADO Den Haag. Na afloop van de oefenwedstrijd tegen VVV-Venlo sprak Haaglanden Voetbal met hem.




Je maakt nu de gehele voorbereiding van ADO Den Haag mee, waar het een jaar geleden nog fout ging tegen Wilhelmus met ADO Den Haag o21?
"Ja, daar raakte ik geblesseerd aan mijn enkel. Dat heeft wel een tijd gekost om weer terug te komen. Ik heb daardoor in principe een jaar achterstand opgelopen."


Zie jij het als een persoonlijke revanche dat je dan een jaar later in het eerste elftal van ADO Den Haag een doelpunt scoort?
"Ik vind het niet echt een revanche, ik zie het meer als een nieuwe kans die ik nu heb gekregen. Deze kans moet ik nu pakken. Net zoals ik de kans vorig seizoen had willen pakken, maar dat niet lukte door de blessure."


Je kwam eigenlijk pas in maart weer volledig terug met een basisplaats in ADO Den Haag o21. Gezien de strubbelingen die er toen rondom de selectie waren, had je toen wel een kans willen hebben?
"In mijn ogen kan je niet vroeg genoeg bij het eerste aansluiten, dus die kans had ik wel willen hebben. Maar er die kans is er toen nooit geweest. Daarom ben ik ook blij met deze kans en die wil ik ook pakken."


Voorlopig verloopt de voorbereiding voor jou goed met een treffer en dat je in iedere wedstrijd in actie bent gekomen. Heb je een doelstelling voor dit seizoen?
"Mijn doelstelling voor dit seizoen is voor mij duidelijk. Ik wil bij het eerste blijven en zoveel als mogelijk minuten gaan maken."


Als ik kijk naar je geboorteplaats en je voetbalcarrière, dan zeg ik dat je alleen nog een club in Rotterdam mist?
"Ha ha, ja ik ben in Amsterdam geboren en daar ook begonnen met voetballen. Daarna heb ik de stap gemaakt naar FC Utrecht. Dat zijn natuurlijk niet de grootste vrienden van Amsterdam. En nu speel ik bij ADO in Den Haag, dat zijn nog minder grote vrienden van Amsterdam. Ik maak misschien ook wel weinig vrienden in Amsterdam met deze clubs."


Je hebt bij twee grote clubs in Amsterdam gespeeld. AFC en Zeeburgia, waarbij de laatste volgens mij de beste jeugdopleiding heeft.
"Dat zijn de twee grote amateurclubs en je hebt gelijk. Ik denk ook dat de jeugdopleiding bij Zeeburgia de beste is."


Ik zag dat jij behalve Elijah nog een tweetal voornamen hebt? Guevarra en Lloyd? Is Geuvarra ingegeven door Che Guevara?
"Om eerlijk te zijn heb ik daar geen flauw idee over. Ik weet wel wie Che Guevara is, maar ik weet niet of ik naar hem ben vernoemd. Ik denk dat mijn moeder creatief is geweest. Ik zal het eens aan haar vragen. Het is natuurlijk best mogelijk."


Je bent in Amsterdam geboren, maar van Surinaamse afkomst. De laatste tijd is het Surinaamse elftal in opkomst. Stel dat jij straks de keuze hebt om voor Suriname of voor Nederland uit te komen. Wie zou jij dan kiezen? De Natio of Oranje?
"Dat is een goede vraag, ik heb daar nog niet over nagedacht. Ik denk dat ik daarvoor eerst in de basis bij ADO Den Haag moet spelen om zo’n keuze te kunnen krijgen. Ik denk dat ik het dan wel met mijn familie ga bespreken."


Als jij het met je familie gaat bespreken, dan is het wel duidelijk. Dat wordt het Suriname.
"Dat hoeft niet per se, ik zou het echt niet weten. Ik ben wel in Nederland geboren."


Ik kan begrijpen dat jij als Amsterdamse jongen graag bij Ajax zou willen spelen. Is die mogelijkheid er in het verleden nooit geweest? Ajax zal je ongetwijfeld wel gescout hebben als je bij AFC en Zeeburgia hebt gespeeld.
"Ik ben tweemaal bij Ajax op stage geweest. Toen ik bij AFC speelde en toen ik bij Zeeburgia speelde. In mijn stage voor de E1 kreeg ik te horen dat ik te voorspelbaar was. De tweede maal was voor de JO15. Die stage heb ik toen niet afgemaakt vanwege een knieblessure. Dat had te maken met groeipijnen. Dat is het toen ook niet geworden."


Dus tweemaal heeft een blessure jou in de weg gezeten?
"Dat klopt, mijn echte grote kansen zijn door een blessure om zeep geholpen. Maar ja, voor alles is een reden en ik blijf gewoon positief."


Er zijn nu zes wedstrijden gespeeld. Is het aanhaken bij de selectie voor jou makkelijk of moeilijk geweest vanuit de o21?
"In het begin moest ik wennen, want het baltempo ligt veel hoger, waardoor ik moest aanpoten om bij te blijven."


Is de opbouw met eerst twee amateurclubs en daarna steeds sterker dan een pluspunt?
"Dat heeft mij wel geholpen, dan kom je er iets makkelijker in en kun je stappen maken op de ladder naar volledige aansluiting bij de selectie. Op het gebied van intensiteit, balniveau en balhandeling."


Jij hebt de oefenwedstrijd van ADO Den Haag o21 op 1 juli 2023 tegen VVV Venlo o21 ook meegespeeld. Dan ben je wel een aantal jongens tegengekomen van die wedstrijd. Want ook bij VVV zijn er veel jongens doorgeschoven naar de selectie.
"Ik herkende de rechtsback wel, maar van de rest heb ik er niet veel gezien."


Het kan zijn dat ze al doorgeschoven waren. Je hebt vorig seizoen ook in de kwartfinale voor de beker tegen VVV Venlo o21 gespeeld.
"Daar ben ik laat ingevallen en ik heb niet op mijn tegenstanders gelet. De overwinning was toen het belangrijkste. Wat dat betreft ben ik met deze 1-1 mijn status van geen puntverlies lijden tegen VVV Venlo kwijtgeraakt."