support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 37 22 10 5 76
2 RJC 37 21 12 4 75
3 GRO 37 21 9 7 72
4 DOR 37 18 14 5 68
5 ADO 37 17 12 8 63
6 GRA 37 19 6 12 63
7 NAC 37 15 10 12 55
8 EMM 37 16 6 15 54
9 MVV 37 15 8 14 53
10 JAZ 37 15 8 14 53
11 HEL 37 14 8 15 50
12 CAM 37 13 7 17 46
13 VVV 37 12 10 15 46
14 JAJ 37 10 11 16 41
15 EIN 37 8 16 13 40
16 JPS 37 10 7 20 37
17 TEL 37 9 8 20 35
18 DBO 37 8 9 20 33
19 TOP 37 10 3 24 33
20 JUT 37 5 10 22 25
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 27-07-2023 16:44:00

Tyrese Asante: Iedere overwinning geeft een goed gevoel


ADO Den Haag heeft tot nu toe een vijftal oefenwedstrijden gespeeld in de voorbereiding op seizoen 2023-2024. Van deze wedstrijden werden de twee met ‘serieuze’ tegenstanders verloren. In beide gevallen was dat met 2-1, waarbij de tegentreffers snel na rust vielen.


ADO Den Haag, Tyrese AsanteDinsdag stond de oefenwedstrijd tegen SL16 FC op het programma. Dat is de officiële naam waarmee het team van Standard Luik o23 aan de competitie deelneemt.


tekst: Glenn Duijzer       


Ondanks de 4-0 overwinning kijkt men binnen de club uit naar de oefenwedstrijd van komende vrijdag. Dan staat competitiegenoot VVV-Venlo op het programma. Op weg naar het terrein van SVEB reed de spelersbus van ADO Den Haag langs het complex waar op dat moment de besloten oefenwedstrijd tussen VVV-Venlo en TOP Oss werd gespeeld. Een wedstrijd die door TOP Oss met 0-2 werd gewonnen.

In het team van ADO Den Haag is achterin een plaats ingeruimd voor Tyrese Asante. Hij begint aan zijn derde seizoen als voetballer bij ADO Den Haag en is daarmee gelijk één van de meer ervaren spelers uit de huidige selectie. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om met de jonge verdediger bij te praten.



Jullie hebben met 4-0 gewonnen tegen de Belgen van Standard Luik o23. Geeft zo’n overwinning ook een goed gevoel?
"Natuurlijk, het maakt niet uit tegen wie je speelt. Als je wint, is dat altijd een lekker gevoel. Ik denk dat we de overwinning met goed voetbal hebben geboekt. Ik denk niet dat Luik een kans heeft gecreëerd. Alles klopte van onze kant met het druk zetten op de juiste momenten."


De laatste twee wedstrijden viel er snel na rust een tweetal tegentreffers. Was hier vooraf door de trainer op gehamerd dat het niet nogmaals zou gebeuren?
"100 procent, dat was al tegen Beveren, maar daar gebeurde het gewoon weer. Het leek een terugkerend patroon te zijn, dat moeten we er dus gelijk uithalen. De trainer liep de kleedkamer binnen in de rust en zei alleen: ,,Ik ga niet veel zeggen, alleen hou die focus.” Iedereen wist wel wat hij daarmee bedoelde. Geen tegentreffers. De eerste tien minuten na rust even heel simpel spelen, balbezit houden en niets er doorheen laten gaan. Maar eigenlijk zijn we na rust verdergegaan met wat we voor rust al deden. Op de juiste momenten druk zetten en verder de tegenstander uitspelen. Dan vallen de doelpunten vanzelf wel."


Jij stond het dichtste bij het moment van Adrien Giunta. De speler van SL16 FC die schreeuwend naar de grond ging en later ook met de ambulance is afgevoerd naar het ziekenhuis van Venlo. Heb jij kunnen zien wat daar precies gebeurde?
"Ik stond er een meter of twee vanaf, maar hij speelde de bal met zijn buitenkant en ik denk dat hij daarna verkeerd neerkwam. Want ik keek waar de bal naartoe ging en hoorde hem alleen schreeuwend neervallen. Het leek erop dat hij zijn voet verkeerd neerzette of dat hij met zijn andere voet bleef vaststaan. Ik zag hem in de rust buiten op de tafel liggen, maar dat zag er niet goed uit. Zielig voor hem, ik hoop dat hij snel weer terug is."


Als ik de selectie even doorloop, dan ben jij toch één van de ervaren spelers momenteel.
"Dat was vorig seizoen ook al, misschien iets minder toen. Ik vind een leidersrol überhaupt niet erg, maar ik denk dat er nog wel wat spelers bij moeten komen om de doelen te bereiken die we hebben gesteld voor dit seizoen. Ik denk dat we iets meer ervaring erbij wel kunnen gebruiken. Op welke positie laat ik aan de technische staf over, dat is niet aan mij."


Terugkijkend naar de wedstrijd tegen Beveren, dan mis je echt een targetman, afmaker, eigenlijk een spits. Niets ten nadele van de spelers die er nu staan.
"Dat is een mogelijkheid. Ik denk dat de technische staf wel weet waar er nog spelers bij moeten komen. Daar mag iedereen over speculeren en dat vind ik prima. Ik denk dat iedereen wel weet dat er spelers bij moet komen, maar op welke posities kun je beter aan de technische staf vragen."


Er was het nodige over jou te doen in de voorbereiding. Er werd aangegeven dat je niet bij de selectie zat tegen Laakkwartier, maar je stond wel langs de lijn.
"Dat klopt. Tegen VELO was ik afwezig wegens ziekte en de dinsdag daarop was Laakkwartier uit. Ik was maandag weer begonnen met de training na mijn ziekte en zat daarom niet bij de selectie tegen Laakkwartier. Dat is ook logisch."


Er was in diezelfde periode ook interesse voor je van Estoril?
"Dat klopt, en dat is nog steeds. Estoril is niet de enige club. Er is nog een buitenlandse club en een club uit de Eredivisie die interesse hebben."


Dat klinkt allemaal zeer positief voor jou. Wil je weg of zie je het als een stap omhoog?
"Een stap omhoog wil je als voetballer altijd maken. Ik heb echter een goed gesprek gehad met de directie van ADO Den Haag en daarin zijn goede afspraken met elkaar gemaakt. Als die afspraken worden nagekomen, dan is er voor mij geen reden om te vertrekken. Als die afspraken niet worden nagekomen, dan is het logisch dat ik ook andere opties heb. De transfermarkt sluit op 31 augustus en in andere landen zelfs nog later. Mijn contract loopt in 2025 af.’’


Je staat aan de vooravond van jouw derde seizoen en hebt nu alweer je vijfde trainer voor de groep staan. Dan laten we de wedstrijden van Edwin Grünholz even buiten beschouwing. Dat is best wel veel?
"Dat kan je ook anders zien. Daar leer ik als jonge speler weer heel veel van. Iedere trainer is anders. De eerste was Ruud Brood, dat was een trainer die meer afstand naar de spelers hield. Daarna kreeg ik Giovanni Franken, één van mijn favorieten als ik dat mag zeggen. Die is weer heel veel met de spelers bezig. Daarna Kuijt en Advocaat. Zo vroeg in mijn carrière zoveel verschillende trainers, daar leer je van. Natuurlijk heb je vastigheid nodig, maar hoe vroeger zoveel verschillende trainers, hoe beter dat voor mij als speler is. Dat we afgelopen seizoen geen vastigheid hadden, zie je ook in de resultaten terug. Het is in principe niet goed dat de club zoveel trainers nodig heeft gehad. Maar ik probeer overal het positieve uit te halen, namelijk dat ik met verschillende trainers, karakters en aanpakken heb gewerkt."


In jouw eerste seizoen was Excelsior de laatste wedstrijd. Heb je nog weleens teruggedacht aan het moment waarop je die rode kaart kreeg?
"Ik denk dat die vraag wel genoeg is gesteld. Het is nu alweer zolang geleden, ik moet ook verder. Natuurlijk heeft dat pijn gedaan, maar daar moet je niet te lang in blijven hangen. Het is ook wel eens klaar met die wedstrijd."


Ben jij er dan lang in blijven hangen?
"Natuurlijk, misschien ook iets te lang. Misschien ook niet alleen door die rode kaart. Dan spreek ik overigens alleen voor mijzelf."

 

Dat is dan misschien het negatieve moment uit de afgelopen twee seizoenen, maar het positieve is ongetwijfeld het feit dat je van de Onder21 kwam en na een paar wedstrijden al doorschoof naar de selectie.
"Ik heb drie wedstrijden voor ADO O21 gespeeld tegen TAC’90, DSO en Halsteren. Dat ging zeker snel."


Dan heb je in twee seizoenen en deze voorbereiding al veel meegemaakt. Misschien wel meer dan andere spelers in zes seizoenen meemaken.
"Dat klopt. Ik ben snel aangesloten bij de selectie met daarbij die wedstrijd tegen Excelsior en vijf trainers. Vergeet trouwens niet dat we in die twee seizoenen ook nog eens bijna failliet zijn gegaan, met puntenaftrek. Een goed seizoen en een slecht seizoen."


Je haalt het nu aan, die problemen rondom de club. In hoeverre nemen jullie die problemen ook mee het veld op?
"Laat ik het zo zeggen, het werkt niet echt mee. Maar als voetballer moet je daar eigenlijk niet mee bezig zijn. Dat is wel heel makkelijk gezegd, maar het raakt je toch indirect met je salaris. Dat raakt je onbewust misschien meer dan dat je denkt, namelijk persoonlijk. Je kunt zeggen dat we daar als spelers niet mee bezig zijn, maar aan de andere kant raakt het je toch. Soms heeft het effect op je prestaties, soms heeft het geen effect. Je kan niet zeggen dat je je ogen dichtdoet en gewoon doorgaat met voetballen. Zo werkt het in de praktijk niet."


Je bent van Quick overgekomen, dat lijkt de laatste tijd wel de hofleverancier van ADO Den Haag.
"Daar lijkt het wel op, maar ik denk dat het altijd al zo is geweest. Misschien heeft Quick wel de beste jeugdopleiding van Den Haag na ADO dan. Ik denk dat Scheveningen daar pas achter komt. Ze hebben alle jeugdteams op hoog niveau spelen. Van de JO6 tot aan de JO21. Ze hebben afgelopen seizoen ook met een team de landelijke bekerfinale gehaald. Helaas net verloren van FC Utrecht."