Datum plaatsing: 10-01-2023 09:49:00

ADO heeft het vaker moeilijk tegen amateurs in KNVB-beker

Van echec in Genemuiden tot pittig duel met Gemert

tekst: Stan Wagtman

Voor ADO Den Haag wacht vanavond een clash met tweededivisionist Kozakken Boys in de KNVB-beker. De Hagenaars hebben het vaak lastig tegen amateurclubs.

ADO Den Haag speelde in de beker niet vaak tegen amateurs en als het gebeurde, won de Haagse club vaker wel dan niet. Maar wat veel van die wedstrijden gemeen hebben, is dat ze voor ADO van een moeizame avond opleverden. Een overzicht.

Scheveningen-ADO 21 september 2011: 1-3
Tegen een ADO dat een seizoen eerder nog de play-offs om Europees voetbal had gewonnen, droomde Scheveningen van een stunt. Nota bene oer-Hagenees Sjaak Polak zette Scheveningen, toen al onder leiding van John Blok, uit een penalty vroeg op voorsprong tegen de ploeg van nog zo'n ras-Hagenaar: Maurice Steijn.

Scheveningen verweerde zich kranig, met onder anderen huidig ADO-fysiektrainer John Nieuwenburg in het elftal. Via Gábor Horváth kwam ADO in de veertigste minuut op gelijke hoogte. Lang bleef het een echte wedstrijd en moest de Haagse ploeg tot het gaatje gaan. Dankzij goals van Tjaronn Chery en Jens Toornstra in de laatste tien minuten boekte ADO tóch een zege.

IJsselmeervogels-ADO 26 september 2012: 0-2
Het kan verkeren. Speel je knap thuis met 1-1 gelijk tegen Ajax, dankzij een doelpunt van Tom Beugelsdijk, drie dagen later worstel je met nagenoeg dezelfde basiself bij IJsselmeervogels. ADO leek dankzij een vroeg doelpunt van Jens Toornstra op bezoek bij de topklasser een zorgeloze avond tegemoet te gaan, maar kwam bedrogen uit.

Een stroperige wedstrijd volgde De thuisploeg kregen volop kansen op doelpunten. Opluchting was er aan ADO-kant toen Charlton Vicento in de 88ste minuut de bevrijdende 0-2 voor de Haagse ploeg maakte, waarmee ADO met de schrik vrijkwam en doorbekerde.

SC Genemuiden-ADO 22 september 2015: 3-3 (3-1 na strafschoppen)
Een regelrechte blamage voor ADO was het op bezoek aan SC Genemuiden. De ploeg kwam tegen de hoofdklasser uit Overijssel met 0-2 voor en leek de wedstrijd in de tas te hebben, maar zakte vervolgens compleet in elkaar. Twee doelpunten van Anne van der Kolk zorgden voor een verlenging.

Na een rode kaart van een speler van Genemuiden, leek ADO de overhand te hebben. Maar met tien man sloegen de Overijsselaars, strijdend met alles wat ze hadden, alsnog toe. Dankzij Ludcinio Marengo kwam er toch nog een gelijkspel en dus een penaltyreeks. Maar daarin gebeurde wat gezien de rampavond eigenlijk logisch was. ADO miste drie van de vier strafschoppen en ging eruit tegen een hoofdklasser. "We moeten ons schamen", zei trainer Henk Fraser na afloop. En daar was geen woord van gelogen.

ADO-VV Gemert 14 december 2021: 4-2
ADO moest vorig seizoen tegen VV Gemert diep gaan om de derde ronde van de KNVB-beker te bereiken. Tweemaal kwam de Brabantse ploeg op voorsprong in een leeg stadion in Den Haag.

In de rust moesten Thomas Verheydt en Ricardo Kishna, die werden gespaard, al invallen om ADO van een blamage te behoeden. Dat lukte in dertien minuten waarin de Haagse ploeg drie keer scoorde en zo alsnog orde op zaken stelde.