support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 37 22 10 5 76
2 RJC 37 21 12 4 75
3 GRO 37 21 9 7 72
4 DOR 37 18 14 5 68
5 ADO 37 17 12 8 63
6 GRA 37 19 6 12 63
7 NAC 37 15 10 12 55
8 EMM 37 16 6 15 54
9 MVV 37 15 8 14 53
10 JAZ 37 15 8 14 53
11 HEL 37 14 8 15 50
12 CAM 37 13 7 17 46
13 VVV 37 12 10 15 46
14 JAJ 37 10 11 16 41
15 EIN 37 8 16 13 40
16 JPS 37 10 7 20 37
17 TEL 37 9 8 20 35
18 DBO 37 8 9 20 33
19 TOP 37 10 3 24 33
20 JUT 37 5 10 22 25
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 27-05-2022 10:01:00

Grote droom van overleden ADO-fan Dani (21) komt zondag mogelijk uit


'Zoals beloofd... Ik ben erbij'


tekst: Martin van Zaanen
 
 
Het heeft zo moeten zijn. De droom van de op 21-jarige leeftijd over-leden superfan Dani Ebben kan zondag in vervulling gaan, als ADO van Excelsior wint en naar de eredivisie promoveert. "Dani is op beslissende momenten een twaalfde man voor de ADO-selectie geweest."
 
Op vrijdag 24 september 2021 bezocht de ongeneeslijk zieke ADO Den Haag-fan Dani Ebben (21) het Cars Jeans Stadion voor de allerlaatste keer. Zo konden de spelersgroep, technische staf en supporters hem nog één keer in het zonnetje zetten. Dat deden ze op een indrukwekkende, hartverwarmende manier. Die avond won Dani's geliefde ADO met 2-0 van Roda JC. Een dag later blies Dani zijn laatste adem uit. Een week daarna was de herdenkingsdienst voor Dani in het ADO-stadion. En nu moet op dezelfde plek Dani's grote droom in vervulling gaan. ADO staat op de drempel van een terugkeer naar de eredivisie. 
 
 
Gigantisch feest
Zou Den Haag dan stiekem toch in Zuid-Amerika liggen? Je zou het bijna denken, als je de mensen in de stad hoort praten over het gigantische feest dat zondag losbarst. Althans, als de wedstrijd voor ADO positief afloopt. Als je alle verhalen mag geloven, wordt het alsof Pasen, Pinksteren, kerst, Parkpop en Vlaggetjesdag op één dag vallen. Ook in huize Ebben in het Wateringse Veld loopt de wedstrijdspanning op.
 
"Als we winnen, zoen ik de middenstip", vertelt Dani's moeder Carolien. "Net zoals Dani bij zijn laatste bezoek aan het stadion heeft gedaan. Het was zijn grootste wens dat ADO dit seizoen zou afsluiten met promotie naar de eredivisie. Dat heeft hij die laatste keer nog uitgesproken. Niet voor niets liet hij zijn lijfspreuk 'Zonder strijd geen overwinning' op een houten bord zetten. Dat bord hangt nu in het spelershome. De spelers hebben Dani's motto vanaf dag één met z'n allen omarmd. We zijn de spelers, maar ook de trainers, supporters, vrijwilligers en iedereen bij de club enorm dankbaar voor al hun aandacht, liefde en steun. Het gaat tot op de dag van vandaag door."
 
 
Dani-spandoek
Dani's vader Dave vindt het onvoorstelbaar wat ADO dit seizoen allemaal is overkomen. "En nu dan de finale. De afgelopen maanden kreeg ik steeds vaker het idee: het heeft zo moeten zijn. De spelersgroep heeft alles wat er op ze afkwam, weten weg te koppen. Op een gegeven moment kon niets ze meer tegenhouden. Echt niet normaal meer, wat een giganten", zegt hij over de Haagse selectie. 
 
"Onderaan het Dani-spandoek met 'Zonder strijd geen overwinning', dat de supporters iedere thuis- en uitwedstrijd ophangen, staat: 'Zoals beloofd... Ik ben erbij'. Alsmaar meer krijg ik het gevoel dat dit echt zo is. Dat Dani er op de beslissende momenten voor ADO als een soort van twaalfde man bij is geweest."
 
Het wordt een weekend vol voetbal voor de familie Ebben. Zaterdag bezoeken ze op twee nabijgelegen amateurcomplexen twee wedstrijden. Eerst staat de kraker Velo 3 tegen SV Die Haghe 3 op het programma, dan volgt om 14.30 uur op Sportpark Suydervelt nog KMD 7 tegen WIK 2. Het zijn twee thuisteams met vrienden van Dani, die zijn nagedachtenis wekelijks op de groene velden in ere houden. Iedere wedstrijd van KMD 7 is het shirt van Dani van de partij. Dat koesteren de spelers. Elk duel dat ze spelen, heeft het shirt een mooie plek in de kleedkamer of dug-out.
 
Carolien: "Zolang Dani niet is vergeten, is hij bij ons. De jongens zijn leeftijdsgenoten van Daan en hebben deze manier gevonden om het te verwerken. Wij vinden het fijn om die jongens te zien voetballen. Zij vinden het fijn als we komen kijken. Zo slepen we elkaar door de verdrietige momenten heen."
 
 
Shirts
Dave: "Wist je dat we nog steeds voetbalshirts voor de verzameling van Dani krijgen toegezonden en overhandigd? Met die verzameling was hij al op jonge leeftijd begonnen. Nadat hij was uitbehandeld en op Facebook aangaf dat hij in de tijd die hem restte nog zoveel mogelijk shirts wilde verzamelen, bleven ze maar komen. De verzameling is in korte tijd uitgegroeid tot een unieke collectie. Nadat we van de zomer op vakantie zijn geweest, zoeken we ze allemaal uit. Aan veel van die shirts zit een verhaal en dat willen we graag vastleggen. Het liefst zouden we er iets van een virtueel online museum voor oprichten."
 
Dave en Carolien waren er dinsdagavond bij toen ADO in de heenwedstrijd van de finale tegen Excelsior op het laatste moment nog een 1-1 uit het vuur wist te slepen. Voor de kijkers thuis was de spanning al amper te harden, maar in het stadion was die nog een paar tandjes heviger. Dat uitgerekend Sem Steijn in de blessuretijd voor de gelijkmaker tekende, was weer zo'n moment in de categorie 'het heeft zo moeten zijn'. De families Steijn en Ebben gaan ver terug. Bij amateurclub HMSH was Dave nog de eerste trainer van de kleine Sem en bij ADO voetbalden Sems vader Maurice en Dave samen. Wat de uitslag zondag ook wordt, na afloop krijgt de familie Ebben de wedstrijdschoenen van Steijn.
 
"Het overlijden van Dani heeft ons als spelersgroep kracht gegeven", zegt middenvelder Steijn. "Maar het heeft ons vooral heel veel besef gegeven dat je dankbaar moet zijn. Gezondheid is het belangrijkste. Elke keer hangt er een heel mooi spandoek, waarop staat dat hij erbij is. Dani wilde dat wij zouden promoveren, dat heeft hij nog gezegd. Het zou heel mooi zijn als dat lukt."
 
 
Emoties
De familie Ebben reist zondag vroeg af naar een uitverkocht Cars Jeans Stadion, al denkt Carolien dat ze wat dat betreft niet de enige zijn. "Dit wordt echt: één wens, één team. Ik ga proberen de sfeer zo ontspannen en bewust mogelijk te ondergaan, maar ik weet nu al dat de emoties en zenuwen het snel zullen overnemen. Ach, we laten het allemaal maar gewoon over ons heen komen"
 
Dave hoort de laatste tijd vaak de vraag of ADO als club wel klaar is om te promoveren en of het niet te vroeg zou komen. "Ik ben het daar totaal niet mee eens. Ik bedoel: dat zien we dan wel weer. Weet jij hoe het leven er over twee maanden uitziet? Tijd is niet te koop, dus zorg nou maar dat je geniet van wat je hier en nu gegeven is. Heb je iets te vieren, grijp het met beide handen aan en vier het goed."
 
 

 






 
RSS Feeds Contact us disclaimer redactie statuut about us sitemap .