20 JUT 38 5 11 22 26

Datum plaatsing: 18-10-1982 12:00:00

FC Den Haag wil niet winnen, MVV kan niet winnen.

Van ploegen die pas uit de eredivisie zijn gedegradeerd mag je eigenlijk toch wel wat verwachten, maar wat MVV en vooral FC Den Haag zaterdag lieten zien, reikte echt niet hoger dan een gemiddelde eerste divisiewedstrijd.

Het publiek en zeker MVV zullen met gemengde gevoelens terugkijken op het duel dat gelukkig twee mooie doelpunten bood (1-1), maar tevens veel negatieve kanten had. Zo mag het spel van FC Den Haag ronduit laf en achterbaks worden genoemd en maakte scheidsrechter De Munnik eens te meer duidelijk dat hij niet in het betaalde voetbal thuishoort.

De leidsman trok drie gele prenten, qua aantal terecht, maar ze kwamen bij de verkeerde personen terecht. Frans Roosen was al na vijf minuten de klos, omdat De Munnik dacht een daad te moeten stellen om het harde spel van beide kanten in te dammen. Hij ging hierbij echter voorbij aan het feit dat Marcel Adam vlak daarvoor een doodschop van Wotte had gekregen. De tweede kaart was voor Guido Pen, die hem ook niet verdiende, en tenslotte was het Bert van Marwijk die de dupe werd van een arbitrale dwaling. „De hele wedstrijd word ik geschopt en geknepen. Dan maak ik één onschuldige overtreding en ik zie de gele kaart. Ik ben er kapot van, want het is mijn derde. Dat betekent zeker drie of vier wedstrijden schorsing".

Gele kaarten dus voor de verkeerde mensen, want schoppers als Wotte, Renooy en Van der Mark bleven buiten schot hoewel zij heel uitdrukkelijk solliciteerden naar een vermaning. „Scheidsrechters hebben onderling wel eens afgesproken dat aanvallers en keepers beschermd moeten worden", sprak Janusz Kowalik. „Prima, maar vandaag werden de schoppers in bescherming genomen en dat vind ik erg". De oefenmeester was trouwens helemaal niet te spreken over het arbitrale trio. „Met een normale scheidsrechter hadden we gewonnen. Het Haagse doelpunt was meters buitenspel en één strafschop is ons zeker onthouden". Hij doelde daarmee op het laatste kwartier van de tweede helft toen MVV driemaal een penalty claimde na overtredingen op Van Marwijk

Het zou te ver voeren om de schuld van het verliespunt helemaal op de scheidsrechter af te wentelen. Zeker in de eerste helft had MVV geen antwoord op het agressieveen compacte spel van Den Haag. De Maastrichtenaren konden geen gaten vinden in de hechte defensie, leden veel balverliesen toonden vooral een gebrek aan ideën. Toch kwam er een tweetal kansen, maar die mogen op het conto van de onzeker optredende doelman Havenaar worden geschreven.

Al na zeven minuten lepelde Robin Turner de bal op het hoofd van Marcel Adam, die zijn kopbal door Wotte van de lijn zag gehaald. Vlak voor de pauze was Marcel Adam weer dichtbij een treffer, maar zijn kopstoot werd door Pen van de doellijn gewerkt. Den Haag daarentegen had genoeg aan een kans. De 17-jarige De Roode kon alleen doorgaan na vermeend buitenspel en op diens strakke schot was Chrit Baetsen volstrekt kansloos: 0-1.

In het tweede bedrijf zocht MVV met man en macht naar een opening in de Haagse verdediging. Dat lukte pas na 28 minuten maar het doelpunt mocht er zijn. Bert van Marwijk knalde een vrije trap vanaf 18 meter snoeihard langs Havenaar: 1-1.

Ondanks een schot op de lat van Wotte en enkele gevaarlijke situaties voor het doel van Havenaar bleef het uiteindelijk bij een puntendeling. Dient nog te worden vermeld dat Hans Linders na maandenlange afwezigheid een prima corne back maakte enßobbie Delahaye opnieuw tot de uitblinkers behoorde. "Wat wil je" verontschuldigde Cor van der Hart zich na afloop. „Ik heb een jonge ploeg in opbouw. Dan kom je voor een punt naar De Geusselt en dat is gelukt. Uiteraard ben ik tevreden". Kowalik was niet tevreden: „Ik ben blij met het punt, maareen overwinning had er ook ingezeten. Voor een goede wedstrijd heb je twee ploegen nodig. Den Haag wilde niet voetballen".