Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 28-10-2020 11:05:00

Rankovic: Het gelijkspel tegen AZ was een boost voor onze selectie

ADO Den Haag beleeft een zware start van het seizoen met een overwegend jonge ploeg. Slechts één overwinning in vijf wedstrijden is niet de meest ideale start.

Tel daarbij op, dat de ploeg – tot zondag – thuis nog niet tot scoren was gekomen. Bovendien was zondag AZ de volgende opponent, die juist internationaal opzien baarde door Napoli op eigen veld te kloppen.

tekst: Glenn Duijzer

De enige houvast die ADO Den Haag vóór de wedstrijd had was het feit dat AZ in alle voorgaande competitiewedstrijden niet tot winst was gekomen en alleen maar gelijk heeft gespeeld. Daarbij werd zelfs een 0-4 voorsprong bij Sparta verspeeld. Trainer Aleksandar Rankovic (foto) koos voor de wedstrijd tegen AZ niet voor de sterkste opstelling, maar wel voor de meest fitte spelers. Na het duel tekende Haaglanden Voetbal de uitspraken van de trainer op tijdens de persconferentie.

Heb je met verbazing naar de eerste helft zitten kijken? AZ domineerde de wedstrijd en je eigen ploeg liep achter de feiten aan.
"We begonnen inderdaad niet goed. We konden geen grip op AZ krijgen. We hadden veel moeite met het systeem van AZ en dan met name de twee valse spitsen, Gudmundsson en De Wit. We durfden niet door te dekken vanuit de verdediging en daarom kwamen we op het middenveld te kort. Onze buitenspelers liepen met hun backs mee. We zijn voor rust natuurlijk diverse momenten goed weggekomen en hebben zelf te weinig gecreëerd. AZ heeft natuurlijk ook de kwaliteiten om ADO uit te spelen. Na rust hebben we het iets anders neergezet, waardoor we die druk wel konden zetten. Dan krijgen de spelers ook het idee dat er een resultaat te behalen is."

Het voetbal wat ADO Den Haag liet zien voor rust was ook niet heel georganiseerd.
"We waren heel slordig in de spaarzame aanvallen voor de rust. Dan word je als speler oncomfortabel aan de bal en speel je de bal te laat in naar een medespeler. Of je loopt zonder een bal niet in de ruimte. Met dat spel breng je AZ juist in het zadel. Dat gebeurde een week eerder tegen Vitesse ook en die speelde zelfs met een man minder. Na de rust ging dat veel beter. We hielden de bal langer in de ploeg en durfden het nu wel aan om tussen de linies te gaan voetballen. Goossens en Rigo kwamen vaker in balbezit en dan wordt voor ons het spel makkelijker.’’

Heb jij een verklaring voor het verschil in beide helften? Jij ziet de spelers dagelijks en daarin bewijzen ze jou dat ze kunnen voetballen, anders staan ze niet in de basis.
"Sommige zaken in het voetbal zijn gewoon niet te verklaren. Ik heb mij enorm verbaasd over de prestaties in de eerste helft. Ook omdat we de week ervoor goed hadden getraind. Maar op een training is er een andere druk dan in wedstrijden. Misschien hebben de jonge spelers daar last van. Maar ik ben wel overtuigd van het feit dat ze allemaal goed kunnen voetballen.’’

Gaandeweg ging het beter in de tweede helft, mede door de inbreng van spelers als Elmkies en Morrison. Het moment dat deze spelers in de basis beginnen komt dichterbij. Veel mensen hadden ze tegen AZ al in de basis verwacht.
"Ik hoor diezelfde geluiden ook, maar dan doe je spelers als Rigo, Van Ewijk en Goossens te kort. Ik bekijk de opstelling per wedstrijd. Ik kan je nu niet zeggen of Elmkies en Morrison tegen PSV wel in de basis staan. We hebben eerst de bekerwedstrijd tegen Sparta. Ik train iedere dag met alle spelers en daarin zie ik wat ze wel of nog niet aankunnen. Ik zie hoe ver de spelers zijn en of ze al in de basis kunnen beginnen.’’

Het moet voor Kramer een apart gevoel zijn. In de voorbereidingen moest hij vertrekken, dan maak jij hem aanvoerder. Na twee wedstrijden verdwijnt hij als aanvoerder uit de basis en hij scoort nu als invaller een heel belangrijke gelijkmaker.
"Kramer oogt heel flegmatiek en laat zijn emotie niet zo snel zien. Ik heb na afloop dan ook niets aan hem gemerkt. Dat neemt niet weg dat ik heel erg blij met hem ben. Misschien geeft hij met die gelijkmaker wel het beste antwoord aan iedereen. Kramer is spits en gehaald om te scoren. Ik heb voor die positie de keuze uit drie spelers en mijn keuze valt op dit moment op de beste. Dat is Michel Kramer.’’

Denk je dat die late gelijkmaker een gevolg is van de vermoeidheid van AZ na die Europese wedstrijd?
"Dat is altijd mogelijk, maar AZ heeft een selectie en de kwaliteit om twee of drie wedstrijden per week te spelen. Maar voor het beste antwoord moet je de vraag aan Arne Slot stellen.’’

Was het feest na afloop in de kleedkamer na die late gelijkmaker?
"Ik kan je vertellen dat het absoluut geen feest was in de kleedkamer. We hebben gelijkgespeeld, niet gewonnen. We zijn natuurlijk wel heel erg blij met dat punt, want we stonden tenslotte wel tweemaal op achterstand. Achteraf hadden we met een beetje geluk de wedstrijd ook nog kunnen winnen. Het gelijkspel is wel een boost voor onze selectie. Uiteindelijk pak je een punt tegen AZ, de koploper van het afgelopen, gestaakte, seizoen.’’