Datum plaatsing: 21-09-2020 08:49:00

Een koninkrijk voor een schutter

ADO weet tegen FC Groningen niet eens richting van doel te vinden en vestigt nu hoop op Morrison.

door Marijn Abbenhuijs

Met weer een aantal nieuwe spelers binnen de lijnen verloor ADO gisteren andermaal. De grootste zorg van dit moment: bijna niemand schiet op het doel van de tegenstander.

Na de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen zijn de alarmbellen in Den Haag alweer luider gaan rinkelen. ADO wacht al sinds 19 januari op een overwinning in een officieel duel en tijdens de eerste wedstrijd tegen Heracles en het thuisduel met FC Groningen van gisteren bleek dat 'niet verliezen' voorlopig het hoogst haalbare is voor de ploeg van trainer Aleksandar Rankovic.

In beide wedstrijden schoot ADO bij elkaar slechts één keer op doel. Vorige week was een ongevaarlijk schot uit de tweede lijn van Bilal Ould-Chikh de enige keer dat ADO de keeper van de tegenstander aan het werk zette.

Die pijnlijke statistiek illustreert dat de wederopbouw van de Haagse club nog niet voltooid is. Het technische hart van ADO werkt al maanden koortsachtig aan een nieuw team, maar heeft die werkzaamheden voorlopig nog niet afgerond. Met name in aanvallend opzicht moet er dus nog wat bij komen. Daar heeft de club nog iets meer dan twee weken de tijd voor. Als de transferdeadline op 6 oktober verstrijkt, is het de bedoeling dat het qua nieuwe aanwinsten niet is gebleven bij de vijftien spelers die de club tot nu toe aantrok.

Flinke impuls
Vandaag wordt op dat vlak al meteen de eerste stap gezet. Ravel Morrison tekent namelijk een contract in Den Haag. De 27-jarige aanvallende middenvelder is transfervrij sinds zijn contract bij Premier League-club Sheffield United afgelopen zomer afliep. Morrison, die door de clubleiding van ADO wordt gezien als een speler die de club in aanvallend opzicht een flinke impuls moet kunnen geven, speelde in augustus 2019 nog een Premier League-wedstrijd, maar is sinds de zomer transfervrij. Hij kan als aanvallende middenvelder worden gebruikt, maar ook als tweede spits in het 4-4-2-systeem waarin ADO tot nu toe regelmatig speelt.

Daar koos Rankovic aan het begin van het thuisduel met FC Groningen overigens niet voor. Op papier speelde ADO 4-3-3. Daarbij koos hij aan de zijkanten voor Vicente Besuijen en Bilal Ould-Chikh en nog niet voor de Duitser David Philipp, die afgelopen week op huurbasis van Werder Bremen naar ADO kwam. Linksback Lassana Faye, met Sparta geruild voor Aaron Meijers, stond wel direct in de basis. De van Hoffenheim gehuurde Ilay Elmkies, de derde aanwinst van afgelopen week, kwam direct na de rust in het veld, maar viel twintig minuten later alweer geblesseerd uit.

In dat andere systeem en met Faye, zag Rankovic dat zijn ploeg al een stuk beter voor de dag kwam dan in de eerste wedstrijd van het seizoen. "Ik ben heel tevreden over de inzet die is getoond en verdedigend stonden we goed", gaf hij aan. "Al hadden we in de eerste helft geen grip op hun middenveld, dat hebben we in de tweede helft geprobeerd anders te doen. Het is heel jammer dat Ilay al zo snel een blessure heeft opgelopen."

Eigen doelpunt
ADO stond op dat moment al met 0-1 achter, na een bijzonder ongelukkig eigen doelpunt van Shaquille Pinas. De linksbenige centrale verdediger kreeg een voorzet van FC Groningen-linksback Bart van Hintum voor zijn rechtervoet, raakte de bal helemaal verkeerd en zag hem traag in eigen doel stuiteren. Het leidde ertoe dat ADO geen gelijkspel afdwong en na twee duels nog puntloos is.

Maar hetgeen écht zorgen baart in Den Haag is de doelpuntloosheid.
"We hebben nauwelijks kansen gecreëerd", was Rankovic eerlijk. "Dat is iets waar we echt aan moeten werken."