volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 9 8 0 1 24
2 VIT 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 3 0 21
4 PSV 9 6 2 1 20
5 TWE 9 5 3 1 18
6 HEE 9 5 2 2 17
7 AZA 8 3 5 0 14
8 GRO 9 4 2 3 14
9 UTR 8 2 4 2 10
10 SPA 9 2 3 4 9
11 ZWO 9 1 5 3 8
12 WII 9 2 2 5 8
13 HER 9 2 2 5 8
14 VVV 9 2 2 5 8
15 RKC 9 1 3 5 6
16 ADO 9 1 1 7 4
17 EMM 9 0 3 6 3
18 FOR 9 0 3 6 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-09-2020 08:41:00

Aleksandar Rankovic: We weten waaraan we begonnen


Nieuw en piepjong ADO moet nog veel leren na de tweede metamorfose in acht maanden Van alle eredivisieploegen heeft ADO Den Haag de afgelopen maanden de grootste metamorfose ondergaan. Tegen Heracles werd duidelijk dat het nieuwe elftal nog een lange weg te gaan heeft.


door Marijn Abbenhuijs
 
 
Met Peet Bijen, Boy Kemper, Andrei Ratiu, Dante Rigo, Kees de Boer, Samy Bourard en Jonas Arweiler stonden er gisteren zeven debutanten in de basis bij ADO. Ook invaller Amar Catic is nieuw in de Haagse ploeg. En voor Aleksandar Rankovic was de wedstrijd tegen Heracles zijn eerste als hoofdtrainer. Al die nieuwelingen illustreerden in Almelo hoeveel er de afgelopen maanden bij ADO is gebeurd, maar ook hoeveel er nog moet gebeuren. Want het werd voor alle nieuwkomers vooral een pijnlijk debuut, met een duidelijke 2-0 nederlaag.
 
 
Dat beaamde ook Bijen. De van FC Twente overgekomen centrale verdediger moest al meteen zijn onervaren ploeggenoten aansturen. "Ik heb in de voorbereiding gezien dat al die jongens in staat zijn om mee te draaien op dit niveau. Maar in een echte wedstrijd is het altijd weer even iets anders", aldus Bijen. "Die jonge gasten moeten het snel oppakken en wij moeten hen daar als ervaren spelers bij helpen."
 
 
Voorheen zou Bijen met zijn 25 jaar tot de jongeren in ADO's basiselftal hebben gehoord, maar tegen Heracles was hij de op twee na oudste, na aanvoerder Michiel Kramer (31) en keeper Luuk Koopmans (26). Gemiddeld 23 jaar en 238 dagen oud was het team dat Rankovic in Almelo het veld op stuurde. Het zorgde ervoor dat de povere prestatie van zijn ploeg bij de trainer niet heel hard aankwam.
 
 
"Ik schrik hier niet zo snel van", was hij realistisch. "Ik weet waaraan we begonnen zijn: een proces met veel nieuwe spelers. Ik vind het wel jammer dat ik de dingen die in de voorbereiding goed gingen, vandaag niet heb teruggezien. Maar ik heb ook tegen die jongens gezegd dat ze vandaag in één eredivisiewedstrijd veel meer hebben geleerd dan in alle wedstrijden die ze voor 'jongelftallen' van hun vorige clubs speelden."
 
 
 
Daarmee weet Rankovic (42) dus ook dat hij nog een flinke berg werk te verzetten heeft in Den Haag. Want tegen Heracles ging er eenvoudigweg weinig goed bij ADO. Het elftal oogde onwennig, was slordig aan de bal en had bijvoorbeeld geen antwoord op de flitsende acties van Heracles-aanvaller Silvester van der Water.
 
"We stonden flink onder druk en het lukte ons ook niet om daaronderuit te spelen. We kozen daarom maar voor de lange bal, maar dat werkte niet. Dan moest het voor ons maar een vechtwedstrijd worden, maar ook dat lukte ons niet", was de even treffende als pijnlijke analyse van Bijen.
 
 
 
Kelder
En dus gingen de gedachten automatisch terug naar vorig seizoen. Toen het ADO van Fons Groenendijk na een aantal stabiele jaren plotseling instortte en een compleet gerenoveerde ploeg de boel na de winterstop onder de Engelsman Alan Pardew ook niet op de rails kreeg. Na een nieuwe metamorfose dreigt voorlopig weer een rol in de kelder van de eredivisie.
 
Bijen is niet bang voor de komende periode. "Ik hoop dat er nu niet meteen angst in de groep heerst. We gaan er in elk geval alles aan doen om dat te voorkomen. We zijn een weg ingeslagen en moeten iets nieuws opbouwen. Hopelijk gaat dat snel."
 
Snel vooruitgang boeken, dat is wat ze bij ADO nu nastreven. Met het nieuwe, piepjonge team wordt dat nog een flinke uitdaging. "Ik denk niet dat we vandaag een realistisch beeld hebben gekregen van hoe wij ervoor staan", zei Rankovic. "Maar voor mij is wel duidelijk geworden waar we de komende periode aan moeten werken. We hebben hier heel weinig aanspraak kunnen maken op het pakken van punten. Maar dat baart me op dit moment nog geen zorgen."
 
 
 
Boy Kemper beleeft rampzalig ADO-debuut
Rode kaart
 
De kansloze nederlaag tegen Heracles was voor iedereen bij ADO een vervelende start van het seizoen, maar voor Boy Kemper werd het gisteren helemaal een rampzalige middag. De 21-jarige linksback kwam afgelopen zomer over van Jong Ajax en maakte in Almelo zijn eredivisiedebuut. Op zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau zal hij echter niet met trots terugkijken. Kemper had vanaf het begin van de wedstrijd geen grip op Heracles-uitblinker Silvester van der Water. De behendige rechtsbuiten was de ADO-verdediger al in de achttiende minuut dusdanig te snel af dat Kemper aan de noodrem trok en een gele kaart kreeg.
 
 
Nog voor de rust moest de verdediger uit Purmerend zich al een keer zichtbaar inhouden toen Van der Water hem weer passeerde. De tweede gele kaart, die hij in de 72ste minuut kreeg, hing dan ook in de lucht. Van der Water had voor die tijd bovendien al gescoord en een assist gegeven, al kon Kemper aan dat feit weinig doen.
 
 
Peet Bijen nam het na de wedstrijd voor zijn jonge ploeggenoot op. "Boy heeft een goede voorbereiding gedraaid en moet hiervan leren", zei de centrale verdediger. "Het hoeft geen één tegen één te zijn op het veld. Wij moeten ervoor zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt. We moeten elkaar helpen."