volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-09-2020 09:00:00

'Blij dat het achter de rug is'


John Goossens (32) moet zijn verantwoordelijkheid nemen bij sterk verjongd ADO Den Haag


ADO Den Haag John Goosens tegen AZADO wil vanaf morgen, als het nieuwe eredivisieseizoen begint, het hectische afgelopen jaar achter zich laten. Middenvelder John Goossens is één van de weinige overgebleven routiniers en blikt terug op het bizarre jaar.

Door Marijn Abbenhuijs

Twee trainerswissels, een leger aan nieuwe teamgenoten, het coronavirus dat de competitie stillegde en ADO Den Haag in de eredivisie hield en het vertrek van zijn goede vriend Lex Immers. Het afgelopen jaar was voor John Goossens het meest intense uit zijn voetbalcarrière. Eentje waarin zijn eigen rol binnen het team ook regelmatig veranderde en hij steeds meer verantwoordelijkheden kreeg. En die lijn trekt zich, nu het groepje usual suspects steeds verder uitdunt, ook dit seizoen weer door.

"Er is natuurlijk een hoop gebeurd", zegt Goossens. "Uiteindelijk is het een heel leerzaam jaar geweest, maar ook een seizoen om snel te vergeten. Niet alleen om wat er tijdens het seizoen gebeurde, maar ook om hoe het jaar is geëindigd. Dit maak je nooit meer mee, ik ervaar het als een leermoment."

 

Niet uitgeleerd
Leren deed de inmiddels 32-jarige linksbenige middenvelder volop. "Ik heb het afgelopen seizoen in veel verschillende rollen gespeeld en in drie of vier verschillende systemen. Onze spelopvatting veranderde met de nieuwe trainers. Dat was vernieuwend en ook leuk. Het was een uitdaging om daarin je weg te vinden. Ik besefte dat ik ondanks dat ik nu 32 ben, nog niet ben uitgeleerd. Je krijgt meer vermogen in het denken over verschillende manieren van spelen."

Toen Goossens begin 2018 op 29-jarige leeftijd bij ADO terechtkwam, had hij al een rugtas aan ervaring. Die tas is sindsdien nog veel voller geraakt, waardoor hij steeds nadrukkelijker een belangrijke rol is gaan spelen. Onder Alan Pardew werd hij een bepalende speler. "Ik heb bij Fons Groenendijk ook al het gevoel gehad dat ik een belangrijke schakel was, maar het liep voor de winterstop gewoon niet. Afgelopen jaar viel het elke keer op cruciale momenten niet onze kant op, waardoor het week na week zwaarder werd.

"Na de winterstop is het rigoureus veranderd met een nieuwe trainer en acht nieuwe spelers. In een kort tijdsbestek moesten we er weer staan. Dat bleek niet haalbaar met zo veel nieuwe spelers. Nu hebben we weer tien nieuwe jongens in de selectie, maar hebben we wel een voorbereiding van zeven weken gehad. Toen moesten we alles in 1,5 week proppen. Dat laten slagen, is heel moeilijk. We trainden heel intensief, hadden veel sessies buiten het veld waarin we met elkaar over tactische dingen praatten. Maar voetbal is niet alleen maar praten en trainen, je hebt ook tijd nodig om aan elkaar te wennen. Die tijd hebben we niet gehad."

ADO won de eerste wedstrijd onder Pardew nog met 2-0 van directe concurrent RKC, waarbij Goossens de assist gaf bij het openingsdoelpunt van Shaquille Pinas. "Na die zege op RKC dacht iedereen dat we het lek boven hadden, maar in werkelijkheid was het niet veel beter dan voor de winterstop. Dat bleek daarna wel. Nu ik er weer op terugkijk, ben ik blij dat het allemaal achter de rug is en dat we nog in de eredivisie zitten."

Toen ADO eind april hoorde dat het niet naar de eerste divisie degradeerde, begon het technisch hart weer helemaal opnieuw met het bouwen van een nieuw elftal.

Opbouwen
Hoewel er weer een nieuwe trainer en weer een groot aantal nieuwe spelers kwam, voelden de afgelopen maanden voor Goossens heel anders aan dan de hectische winterstop. "Het gevoel is heel anders dan toen", legt hij uit. "Toen zat er heel veel urgentie in de situatie, dat is er nu niet. Iedereen is weer fris in zijn hoofd. We beginnen weer vanaf nul en kunnen weer iets opbouwen. Het is goed dat er veel nieuwe jongens zijn, die het afgelopen jaar niet hebben meegemaakt."

Dat nieuwe elftal zou aanvankelijk worden opgebouwd rondom Goossens en Lex Immers, maar laatstgenoemde vertrok vorige maand plotseling. En dat raakt Goossens. "Ik ken Lex al vanaf mijn tijd bij Feyenoord, sinds 2012. Je hebt altijd een paar teamgenoten met wie je een speciale band hebt, daar is Lex er één van voor mij. Ik vind het erg jammer dat hij weg is. Het betekent ook dat ik meer verantwoordelijkheden krijg. Daar loop ik niet voor weg. We hebben tien nieuwe spelers en dat zijn overheersend jonge talenten. Er is minder ervaring dan vorig jaar, omdat de groep met oudere jongens is uitgedund."

Het betekent dat er voor Goossens weer een nieuwe periode in zijn carrière aanbreekt. Eentje waarin hij doelbewust vaker de spotlights moet opzoeken, om zijn jonge teamgenoten de kans te geven zich in de luwte te ontwikkelen. "Ik heb in hun schoenen gestaan. Toen vond ik het ook fijn dat de meer ervaren spelers mij de mogelijkheid gaven om in de schaduw een betere speler te worden. Nu sta ik aan de andere kant van het licht."