Datum plaatsing: 18-01-2002 16:42:00

ADO Den Haag schrikt zich rot

Opponent uit de Oekraïne speelt keihard

Door René Dons
Om de 3-2 nederlaag tegen Metalurg Donetsk rouwde gisteren niemand bij ADO Den Haag. De trainers Rinus Israel en Lex Schoenmaker waren veel te blij dat hun spelers in het derde oefenduel tijdens het trainingskamp in Belek zonder zware blessures uit de strijd waren gekomen. Want de nummer twee uit de 0ekraïnse competitie speelde namelijk 'spierballenvoetbal'.

Zo vloog Romeo Castelen in de tweede helft plotseling enkele meters door de lucht. Een overtreding, die in de Nederlandse competitie op zeker een rode kaart had opgeleverd. De verdediger van Metalurg Donetsk, dat nog uitkwam in de voorronde van de Champigns Leaugue, kreeg van een Turkse scheidsrechter niet meer dan geel. Ook Michael van der Heijden maakte kennis met de 0ekraïnse hardheid. De middenvelder werd twee keer grof tegen de grond gewerkt. Toen Jan Paul Saeijs bij een vrije trap voor een tegenstander ging staan, liep het duel zelfs bijna uit de hand. Het bleef echter, mede door de sussende gebaren van Israel, bij over en weer wat duw en trekwerk. "Deze tegenstander speelde veel te hard", zei ook Lex Schoenmaker. "We zijn blij dat we met een bijna fitte spelersploeg morgen naar Nederland kunnen terugkeren. Als je een trainingskamp in het buitenland hebt, dan loop je de kans dat je een keer zo'n tegenstander treft. NAC speelde enkele dagen geleden tegen een Russisch team en die wedstrijd werd zelfs gestaakt".

Rusland
Ook ADO Den Haag zou aanvankelijk tegen een ploeg uit Rusland oefenen, maar pas gisteren bleek dat niet Sokolsaratov, maar Metalburg Donetsk was geboekt. In de wedstrijd kon ADO Den Haag zich aanvankelijk goed meten met de tegenstander. Na een half uur opende Leonard van Utrecht na een goede actie van spits Arjan Human de score. Nog voor de rust kwam de tegenstander langszij. In de tweede helft zette Metalburg Donetsk een tandje bij en kwam na een ruim kwartier op 2-1 en uit een schitterende vrije trap snel op 31. ADO Den Haag kwam in die periode fysiek te kort. Dat was misschien maar goed ook, want anders was de ploeg waarschijnlijk niet schadevrij uit de strijd gekomen. Maarten Bak verkleinde na aangeven van Peter Hofstede de achterstand nog tot 3-2.

ADO Den Haag heeft het contract met Maurice Verberne met twee jaar verlengd. De verdediger, bezig is aan zijn eerste seizoen in Den Haag, kwam over van RBC. Op korte termijn praat de club met doelman Patrick de Groot en Ekrem ,Kahya. Ook van deze spelers lopen de overeenkomsten af. Hetzelfde geldt voor Leonard van Utrecht. De vaak geblesseerde speler praat in een later stadium met de club.

Opstelling ADO Den Haag: Jansen (De Groot); 't Hart (Kruis), Verberne, Saeijs, Van Heiningen (Pronk); Kahya (Meijer), Van der Heijden (Van Dijk), Rosalia (Van Eijkeren); Van Utrecht (Castelen), Human (Hofstede), Petrov (Bak).