Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 21-12-1941 12:00:00

ADO Geheel uitvorm, Positie ADO wordt weer bedreigd

Een onverwachte 0-3 nederlaag tegen Xerxes
Geen enkele aanhanger van A.D.O., zelfs de meest pessimistische niet, zal vermoed hebben, dat zijn club op den weg naar het kampioenschap ook maar een stroobreed in den weg zou worden gelegd door Xerxes.

Beter benutten van de kansen deed de Rotterdammers met de overwinning gaan strijken. In het begin leek het erop, dat de gasten totaal overspeeld zouden worden en er heel wat Haagsche doelpunten verwacht konden worden. Maar al zaten ze in de lucht, er uit komen deden ze niet. De gestreepte verdediging gaf rood-groen geen enkele gelegenheid tot gericht schieten En doelman van den Peppel bleek, als hij op de proef werd gesteld, technisch en tactisch zijn plaat onder de lat volkomen waard te zijn. Zoo zag de Rotterdamsche achterhoede kans tot aan het einde van den strijd haar doel ongerept te houden.

In de voorhoede bleek Lagendaal nog steeds te zijn, "goed voor een doelpunt". Een schot en een kopbal van hem kwamen beide tegen den paal: terecht: het zat hem dus niet eens mee. Heel handig profiteerde de rechtsbuiten van het ontactisch uitloopen van doelman Koek. In de middenlinie blonk Verploegen uit het gemis van twee spelers in den Haagschen aanval bleek remmend op de productiviteit te werken. Het spel was. uitgezonderd het eerste kwartier, te onsamenhangend om succes te hebben En toen men in de tweede helft de opstelling ging wijzigen, en de rechtervleugel bestond uit Choufoer en Loof, werd het er niet beter op. Het plaatsen van den midhalf was dezen middag slecht verzorgd en dit maakte het er voor de voorhoede niet gemakkelijker op In de achterhoede was doelman Koek zeer ontijdig met uitloopen. Het eerste doelpunt kwam daardoor geheel op zijn rekening.

Nadat de gastheeren direct bij den vang een heele serie aanvallen waren begonnen, die slechts veldmeerderheid meebrachten herstelden de gasten zich langzamerhand van dit overwicht. En het bleek al heel spoedig, dat ze best in staaren zich behoorlijke kansen te scheppen: Lagendaal kogelde tegen de lat, de linksbuiten wipte den bal met een leeg doel voor zich er nog over heen. A.D.O. was haar evenwicht kwijt, beide partijen wogen tegen elkaar op en de kansen zelden. Reeds spoedig in de tweede verliet de A.D.O.-doelman Koek zijn heilig dom het liep nog goed af. Maar in de 7e minuut scoorde de rechtsbuiten 0-1. Begrijpelijk, dat de gasten dit niet verwachte buitenkansje vasthielden Uit een vrije schop van Loof kopte de Heer net over. Maar Xerxes werd sterker, een pass van Lagendaal en de linksbinnen maakte 0-2. En toen nog geen 5 minuten later Lagendaal er zelf 0-3 van maakte, speelde A.D.O. een verloren wedstrijd. Alle omzettingen bleken nutteloos. Het scheelde niet veel of de Rotterdamsche middenvoor had er nog een paar doelpunten bij gemaakt. De paal en Koek's vuisten versperden echter den doorgang. De stand bleef 0-3.