De Residentiebode

Datum plaatsing: 20-10-1941 12:00:00

liefst 5 doelpunten voor ADO

Er worden tijdens een voetbalwedstrijd altijd heel wat kansen om zeep gebracht, maar wat E.D.O. gisteren op dit gebied heeft laten zien, overtreft alles wat wij ooit hebben meegemaakt.

Zeker wél vijf maal bevond een der Haarlemsche voorwaartsen zich alleen tegenover Koek en even zoovele malen was het mis geschoten. Dat de wedstrijd toch het aanzien waard bleef, danken wij dan ook uitsluitend aan het puike spel, waarmede A.D.O. weer uitpakte. Het eerste half uur kwam E.D.O. er nauwelijks aan te pas, en dat de geraffineerde, zuiver uitgevoerde combinaties der rood-groenen slechts twee doelpunten opbrachten, is onbegrijpelijk. Nadat E.D.O. een kogel van P. Eversteijn en een tweetal corners overleefd had, opende Neuteboom na tien minuten de score, door na een reeks missers van zijn medeschutters den bal toch nog in Wille's kooi te schieten (1-0).
Een prachtige omhaal van denzelfden speler, die het leer nog net van den achterlijn kon weg tikken, stelde, amper twee minuten later, P. Eversteijn in staat, er 2-0 van te maken. En nog was 't gevaar voor de E.D.O.-mieten niet geluwd. Zoo kon Wille, die overigens in prachtigen stijl zijn doel verdedigd heeft, een schuiver van J. Eversteijn slechts ten koste van een corner buiten de palen houden. Pas in het derde kwartier kon E.D.O. enkele flitsende aanvallen ondernemen, waardoor de Haagsche verdediging zoowaar van de kook raakte.

Wel schoot midvoor Van Es uit een ideale positie naast, maar E.D.O. rook doelpunten en kwam onstuimig opzetten. Deze periode had een keerpunt in den wedstrijd kunnen beteekenen, maar op onbegrijpelijke wijze bleven doelpunten uit Zoo kwam Bax op den linkervleugel wel in één rush voorbij De Jong, maar het aspirant-doelpunt smoorde. In een- reeks goocheltoeren van Koek en de zijnen en het angst gegil op de tribunes. Een gelijke kans van rechtsbinnen Spek verging 't al even treurig: Koek uit zijn doel, de bal erin...,.., als het schot niet zoo tam was geweest, dat Tap de leeren erwt weer kon wegwerken. En om de maat vol te maken kwam Linksbinnen Hellingman enkele minuten vóór rust in vrije positie ook eens naast kogelen, Het was wel tragisch, een voorhoede, die zich tegen de hechte A.D.O.-verdediging zulke kansen wist te scheppen, op het kritieke moment zoo jammerlijk te zien falen.

Nog even, direct na de hervatting, flakkerde de strijdlust bij E.D.O. op, maar een nieuwe blunder van Van Es, die op het inmiddels door een motregentje gepolitoerde veld naar zijn evenwicht liep te zoeken, zette voorgoed een domper op de goede voornemens der gasten. A.D.O. nam het spel nu geheel in handen. Na zeven minuten kopte Vreeken, na goed aangeven van Neuteboom, nummer drie langs Wille, waarna De Heer een kwartier later ook zijn steentje aan de zege bijdroeg, door doodnuchter om drie, vier Haarlemmers heen te wandelen en dan Wille met een ferm schot geen schijn van kans te geven (4-0). Een knap staaltje van solospel. Wonderlijk genoeg was het E.D.O., die uit dit doelpunt nieuwe kracht putte.

De A.D.O.-verdediging had nu echter meer kijk op de listige doorloopballen van de vleugels naar het midden, Zoodat Koek enkel stompend behoefde op te treden bij enkele corners. Tien minuten voor 't einde maakte Vreeken de overwinning volkomen (6-0). Wij behoeven wel niet te zeggen, dat E.D.O. hier bitter is tegengevallen. Spek en Bax In de voorhoede zijn niet onverdienstelijk, maar zullen toch harder moeten schieten, willen zij ooit doelpunten maken. De eenige uitblinker bij de zwartjes was doelman Wille, die menigmaal een open doekje kreeg. De overige spelers, met uitzondering wellicht van Schijvenaar en Oomen, twee harde werkers, In de middenlinie, hadden de A.D.O.-menschen volkomen in hun zak. Uitblinkers bij  A.D.O. waren Choufoer In de achter- en de vleugeladjudanten Neuteboom en Vreeken in de voorhoede.