volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 9 8 0 1 24
2 VIT 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 3 0 21
4 PSV 9 6 2 1 20
5 TWE 9 5 3 1 18
6 HEE 9 5 2 2 17
7 AZA 8 3 5 0 14
8 GRO 9 4 2 3 14
9 UTR 8 2 4 2 10
10 SPA 9 2 3 4 9
11 ZWO 9 1 5 3 8
12 WII 9 2 2 5 8
13 HER 9 2 2 5 8
14 VVV 9 2 2 5 8
15 RKC 9 1 3 5 6
16 ADO 9 1 1 7 4
17 EMM 9 0 3 6 3
18 FOR 9 0 3 6 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-05-2020 09:00:00

Ommezwaai in het beleid bij ADO


Salarisplafond en minder routiniers in de selectie om straks in Den Haag waarde op het veld te creƫren.


Nu de nieuwe technische staf rond is, kunnen ze bij ADO Den Haag aan de slag met de grootste uitdaging van de zomer: de bedaagde spelersgroep verversen. Daarvoor maakt de club een rigoureuze ommezwaai in het beleid.

Door Yorick Groeneweg

Met Cain Seedorf en Atilla Agirman legde ADO Den Haag in de afgelopen week opnieuw twee talenten uit eigen opleiding vast. De club lijkt met hagel te schieten. Maar, zo legt Martin Jol uit, er zit een gedachte achter. De 64-jarige Hagenaar staat sinds een week aan het hoofd van het nieuwe technisch hart en probeert met alles wat hij doet waarde op het veld te creëren.


Bijvoorbeeld door veelbelovende spelers als Seedorf en Agirman vast te leggen, al is het nog maar de vraag of een enkeling straks doorbreekt. Dat het hier voetballers met een Surinaamse respectievelijk Turkse achtergrond betreft is ook geen toeval. ,,De club moet een doorsnee zijn van Den Haag met zijn multiculturele samenleving", zegt Jol. Daarnaast krijgt de nieuwe technische staf met oud-spelers als Aleksandar Rankovic, Richard Knopper en Rick Hoogendorp voor supporters een herkenbaar gezicht.

 

 

 

Voorwaarden
Het is nog maar het begin van wat er in Den Haag gaat veranderen. Op technisch vlak kondigt een rigoureuze ommezwaai zich aan. Ook omdat algemeen directeur Mohammed Hamdi de broekriem aantrekt, zorgt hij er nu samen met Jol voor dat het over is met het halen van hoofdzakelijk ervaren eredivisiespelers. Als dat gebeurt, gebeurt dat volgens de juiste voorwaarden.


Een salarisplafond maakt dat ook een stuk lastiger, al staan tijdens de coronacrisis alle vergoedingen onder druk. Soms is dat even schrikken, bijvoorbeeld voor Ricardo van Rhijn (28). Na een jaar Heerenveen is hij transfervrij. Niet voor het eerst is de verdediger uit Leiden bij ADO in beeld, maar met een maximale vergoeding van twee ton per jaar is het maar de vraag of een speler als Van Rhijn daarvoor naar Den Haag komt. Het gemiddelde salaris in de eredivisie ligt een ton hoger.


Op deze manier komt ADO al snel in een andere categorie uit. De nieuwe spelers waar ze in Den Haag nu ook vol op inzetten, moeten behalve een directe meerwaarde straks ook een transferwaarde hebben.


Zo hoopt de club snel Samy Bourard (24) binnen te hebben. De aanvallende middenvelder was afgelopen seizoen met dertien doelpunten topscorer van FC Eindhoven in de eerste divisie en lijkt klaar voor een stap hogerop. Hoewel ook Willem II en FC Twente in de markt zijn, lijkt de Belg voor Den Haag te kiezen.


Het zou de eerste beoogde aanwinst voor het eerste elftal zijn, die tegelijk voor het nieuwe beleid symbool staat. Een ander doelwit is Kees de Boer, een 20-jarige verdedigende middenvelder wiens contract bij Swansea afloopt.


Na het meest teleurstellende seizoen in jaren, moeten jongere spelers de nummer 17 van de eredivisie reanimeren. Dat is nodig ook; de afgelopen seizoenen is er te weinig doorgeselecteerd. Het was een van de redenen waarom Fons Groenendijk voor de winterstop opstapte. Murw gebeukt na een reeks tegenslagen, zag hij onvoldoende perspectief om het als een sinaasappel uitgeperste team nog een keer op smaak te brengen.
 

Nu gaat het mes erin. De huurlingen die Alan Pardew naar Den Haag haalde, komen niet meer terug. Maar ook met de samenstelling van het team dat ADO daarvoor al had en grotendeels nog altijd heeft, zien ze het niet zitten om aan komend seizoen te beginnen.


Het elftal dat zich in de eredivisie zal moeten handhaven, gaat om de ervaren middenvelders Lex Immers en John Goossens gebouwd worden. Het heeft als gevolg dat meerdere routiniers in principe naar een nieuwe club mogen uitkijken. Ook als hun contracten nog doorlopen.


De achterliggende gedachte van deze koerswijziging is de overtuiging dat er in Den Haag weer waarde op het veld moet staan. De laatste jaren had ADO vaak een van de oudste elftallen van de eredivisie, met constante degradatiezorgen geen garantie op succes.


Behouden
Natuurlijk braken jonge spelers door. Afgelopen seizoen werden Luuk Koopmans (26) en Shaquille Pinas (22) vaste waarden. ADO is er veel aan gelegen deze twee te behouden. In de huidige selectie zijn dit de spelers van wie duidelijk is dat ze op termijn een flinke marktwaarde vertegenwoordigen, al staan clausules in de contracten waardoor een vroeg vertrek kan plaatsvinden.
 

Met Pinas is ADO in gesprek om zijn nog een jaar doorlopende verbintenis te verlengen. Voor de linksbenige verdediger is al belangstelling uit binnen- en buitenland. Voor Koopmans - die nog drie jaar vastligt - heeft Heerenveen zich al gemeld. De Brabantse doelman kan voor een gelimiteerd bedrag ook nog altijd terug naar PSV.
 

Met een compleet nieuwe technische staf mag ADO dan een flinke stap hebben gezet, het versterken van de selectie zal deze zomer de grootste uitdaging zijn. Met enige overdrijving zei Jol afgelopen week dat het bij ADO niet aan één, maar drie doden paarden trekken is. Toch gaat de ADO-icoon graag met Hamdi en de nieuwe staf de uitdaging aan om in Den Haag een nieuw elftal op te bouwen dat straks niet alleen beter, maar ook meer waard is.