volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-05-2020 08:00:00

Tacticus met overwicht


Bekenden van nieuwe ADO-trainer Rankovic zijn onder de indruk van Serviër


Als speler was hij al met de tactiek van ADO bezig, nu mag Aleksandar Rankovic als de nieuwe hoofdcoach de speelwijze in Den Haag bepalen.


door Yorick Groeneweg

alaxsander RankovicVoor het grote publiek is Aleksandar Rankovic misschien niet de meest bekende trainer, bij ADO kennen ze hem maar al te goed. Als verdedigende middenvelder werd 'Ranko' tussen 2005 en 2011 publiekslieveling, later was hij als jeugdtrainer nog altijd even bevlogen en uitgesproken. Toen wist hij al dat hij op een dag hoofdtrainer 'bij die mooie club' zou worden, nu komt die droom uit.


"Voor mij heel bijzonder'', zegt de 41-jarige Serviër. "Ik ken de club en de mentaliteit van de mensen en supporters.'' Zoals dat andersom ook het geval is. Algemeen directeur Mohammed Hamdi en technisch adviseur Martin Jol weten wat ze van de nieuwe hoofdtrainer kunnen verwachten, die ze vandaag hopen te presenteren.
 

Later zal Rankovic uitgebreid zijn verhaal doen. Eerst moet de aanstelling van de beoogde assistenten Richard Knopper en Michele Santoni nog rondkomen, net als de precieze invulling van het technisch hart. Duidelijk is dat Rankovic zijn nieuwe klus vol overgave zal aanvaarden. De trainer omschrijft zichzelf als winnaar, iets wat hij ook als voetballer was.


Een treffend voorbeeld komt uit 2008. Rankovic kreeg midden in de nacompetitie een telefoontje dat het met zijn vader niet goed ging. Die overleed uiteindelijk toen zijn zoon nog op het vliegveld in Belgrado stond. Op de dag van de begrafenis speelde ADO tegen RKC. Het was de terugwedstrijd, maar op weg naar promotie bleek nog een derde duel nodig.


Net zo snel als Rankovic naar zijn vaderland kwam, ging hij er ook weer weg. "Toen bekend werd dat die wedstrijd er kwam, stond mijn besluit vast. Ik zou terugkeren naar Nederland, voor mijn vader en mezelf. Op het moment dat we het veld opkwamen wist ik: deze match gaan we niet verliezen'', zei hij daar later over.
 

Het maakte op velen een diepe indruk. "Dat toont wel wat voor karakter hij heeft'', zegt Pascal Bosschaart, die vijf van de zes jaar dat Rankovic bij ADO speelde zijn ploeggenoot was. "Als speler was hij al heel standvastig. Dat karakter kan hij als trainer goed gebruiken. Ik weet zeker dat 'Ranko' mondig genoeg is om een groep de goede kant op te krijgen."
 

In 2008 promoveerde Rankovic met ADO. Hoewel de verdedigende middenvelder in de eerste divisie vaker dan hem lief was op de bank zat, keerde hij in de eredivisie als aanvoerder terug. De toenmalige trainer André Wetzel schoof hem de band om de arm. "Hij was niet alleen een heel belangrijke speler, hij had ook overwicht'', zegt Wetzel nu. "Aleksandar is een intelligente jongen, heel serieus ook. Als speler was hij al veel met tactiek bezig.''


In de acht jaar dat hij nu trainer is, werd dat niet minder. Net als zijn bevlogenheid. Zo stoorde Rankovic zich er na zijn terugkeer bij ADO als jeugdtrainer aan als mensen zeiden: 'Als wij met ADO in de middenmoot eindigen is dat toch mooi?' ADO moest voor het kampioenschap gaan.

 

Nu is dat in de eredivisie ondenkbaar, het geeft aan hoe Rankovic denkt. Na zijn jaren bij de ADO-jeugd werkte hij als assistent-trainer met Henk Fraser bij Vitesse en Sparta. Voor de oud-trainer van ADO komt het niet als een verrassing dat hij nu naar een nieuwe naaste collega kan uitkijken. "Ik vind het niet meer dan logisch dat hij een kans krijgt, hij is een uitstekend vakman. Knap van Martin Jol dat hij het talent herkent'', zegt Fraser.
 

Waar Wetzel al aanstipte dat Rankovic tactisch sterk is, ziet ook Fraser dat als zijn grootste kwaliteit. Toch weet de voormalige verdediger als geen ander dat er als hoofdtrainer meer bij komt kijken dan tactiek. Ook op dat vlak zag hij Rankovic in zijn rol als trainer groeien. "We vulden elkaar daarin ook aan. Waar ik wat rustiger ben, is hij direct. Het is bij hem vaak zwart-wit, maar uiteindelijk worden we allemaal grijs.''