Datum plaatsing: 16-01-1950 19:59:00

Blauw Wit op het kantje af de zege: 2-1 ADO agressief en technisch beter

Heel het stadion kwam overeind en alle handen sloegen van bewondering ineen, toen keeper Van Kaalte 3 minuten voor het einde van de zeer aantrekkelijke wedstrijd Blauw Wit—A.D.O. een safe verrichtte, die maar weinig doelverdedigers in Nederland en zelfs van daarbuiten hem zouden hebben nagedaan

De van A.D.O., Mangelmans, loste namelijk een kogel van zeven meter afstand in het uiterste hoekje van het vijandelijke doel. Van Kaalte was echter sneller dan de bal en graaide het gevaar met een tijgersprong van de doellijn weg. Denk niet, dat deze kans van A.D.O. de enige was, neen, daarvóór had de voorhoede van de Hagenaars meer keren haar vuurpijlen op Blauw-Wits heiligdom gericht, één keer tegen de paal, een andere keer net naast en dan juist binnen het bereik van Van Kaalte's grijparmen. Het eindsignaal bracht voor de Amsterdammers de opluchting; met 2-1  hadden ze gewonnen en daarmee hun positie aan het hoofd van de ranglijst gehandhaafd. Zelden echter waren de zebra's dichter bij een gelijk spel of een nederlaag dan vanmiddag tegen de agressieve ploeg, die uit de Residentie naar de Amstel en het IJ was gekomen.

Het is een snelle wedstrijd geworden, zonder dode momenten. Clavan startte al heel gauw met een solorush en een keihard schot op het doel van de tegenstanders en onmiddellijk viel het op, dat deze internationaal het bijzonder goed kon vinden met de broer van Th. Timmermans namelijk Wim, op de linksbinnenplaats naast hem. Heus A.D.O., hoewel lager op de ranglijst, deed niet onder voor de club met de wimpel, ja, uit technisch oogpunt bezien koos men zelfs de Hagenaars als winnaars van de schoonheidsprijs. Eerst moest Van Kaalte de handen nog even warmen nan een kogel van Van 't Zand, doch daarna kwam Blauw Wit op toeren. De aanvallen waren snel en doeltreffend, zoals wij die van de Stadionclub kennen. Na tien minuten spelen bracht Wijngaarden de bal op met een handige schijnbeweging, alsof hij de bal naar een medespeler zou doorgeven, bracht hij de A.D.O.-achterhoede van de wijs, wandelde heel kalm zelf met het leer in de richting van de uitlopende doelman Kok. maar gaf deze overigens uitstekende keeper geen kans met een juist gerichte stevige boogbal. (1-0), Nog had de thuisclub er niet genoeg van, maar nu stond Kok op zijn plaats en keerde het gevaar, ontstaan door een vlijmscherpe kopbal van Lakenberg. Beide doel Verdedigers waren in prima vorm, en dat was maar gelukkig want de schoten en kopballen, die vanmiddag tussen de palen en onder de deklat werden gestuwd, waren talrijk genoeg om er bij verdedigers van mindere kwaliteit eer. korfbaluitslag van te maken. Na vijf en dertig minuten spelen in de eerste helft kregen de toeschouwers een combinatie in de A.D.O.-voorhoede voorgezet, die men in een nationale aanval zelden ziet. Midvoor Van 't Zand rende met de bal van de middenlijn naar de rechter-hoekvlag, rechtsbuiten De Vos liet zich als een meteoor naar de midvoorplaats vallen, Van 't Zand keek nog even op zij, zag dat De Vos nog niet gearriveerd was, wachtte, en prikte het leer precies op de schoen van zijn vleugelman, die Van Kaalte geen schijn van kans gaf (1-1).

De tweede helft was al even aantrekkelijk als voor de rust. Over en weer ontstonden er kansen en schoten de voorwaartsen als volwaardige scherpschutters. Na acht minuten, toon Blauw Wit met tien man speelde, omdat Wimmers uitviel — voor wie Wilders later zou bijspringen — scoorde Heffels met een rollertje uit een pass van Wijngaarden het winnende doelpunt (2-1). Dat A.D.O. daarna geen kans meer zag om de partijen op gelijke voet te brengen, kan men voor een groot doel schrijven op de rekening van de verdediging der zebra's, die — soms met kunst- en vliegwerk — haar doel schoon hield.