volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-03-2020 08:08:00

ADO op zoek naar aanknopingspunten (die er niet zijn)


Ploeg van trainer Alan Pardew strijdt nog voor elke meter, maar daar is ook bijna alles mee gezegd.


door Yorick Groeneweg
 
 
Met het gelijkspel tegen Heracles pakte ADO Den Haag weer een punt in de strijd tegen degradatie. De Haagse club schiet er nauwelijks iets mee op, bovendien blijft er steeds minder houvast over.
Hoewel de uitgangssituatie van ADO met de week verslechtert, ziet Alan Pardew zijn team juist verbeteren. Zo koestert de Engelse trainer 'de nul' tegen Heracles. "Er is progressie bij de backs", zei Pardew. "Daarnaast houden de vier achterin de qua doelpunten beste aanvaller van de competitie van scoren af, dat is belangrijk."
 
Topscorer Cyriel Dessers vergeleek hij een dag eerder nog met Troy Deeney, de krachtige spits van Watford die Liverpool (3-0) zaterdag zo'n pijn deed. Voor dubbelganger Dessers was er in Den Haag geen doorkomen aan, zo ver zakte ADO bij balverlies in.
 
 
Nadat Heerenveen en PSV tegen ADO nog kans op kans hadden gekregen, kan Pardew met deze compacte speelwijze verder. Zeker met de uitwedstrijd tegen AZ voor de boeg. Het is een aanknopingspunt, maar ook weer niet. Want nu de achterstand op de concurrenten is opgelopen, komt ADO op het punt dat het team eigenlijk meer risico zou moeten nemen.
 
Toch zitten de aanvallende krachten vooral op de bank. Omar Bogle is de eenzame aanvaller. Tomas Necid, Michiel Kramer, Mick van Buren en Elson Hooi kijken vooral toe. Ook Crysencio Summerville valt nu al twee wedstrijden slechts in. Deels noodgedwongen, want hij heeft een enkelblessure. Maar wat wordt Summerville gemist. Ook al is zijn rendement met twee doelpunten en één assist niet bijzonder, als enige speler in de selectie heeft hij de snelheid én behendigheid om in zijn uppie een hele verdediging bezig te houden.
 
 
Wat er behalve een half-fitte 18-jarige Feyenoord-huurling verder voor aanknopingspunten zijn? ADO strijdt nog voor elke meter. "Het minste wat we kunnen doen", zei aanvoerder Aaron Meijers. "We staan niet voor niets op de 17de plaats, maar wij knokken keihard om het om te buigen."
 
 
Steun
Hoewel de tribunes in Den Haag steeds leger raken, voelen de spelers op het veld nog altijd de steun van de supporters. Meijers: "Normaal ga je in deze situatie misschien met een fluitconcert naar binnen, nu staan ze achter ons. Zij zien ook de vechtlust en gaan daarin mee."
 
Fans kondigden ook tegen Heracles het Haags Kwartiertje aan, het vonkje van de tribune sloeg op het veld alleen maar niet over in een vlam. Pardew herhaalt steeds dat hij opties heeft, in de praktijk valt dat tegen. Ook zaterdag kwam het niet tot een slotoffensief, mede door een blessure van John Goossens.
 
In plaats van een aanvaller voor een verdediger, kwam er met Mark Duffy een middenvelder voor een middenvelder, die niet aanwijsbaar beter is. Blessures bij bepalende spelers helpen Pardew op dit moment ook niet. Zo kan hij Summerville en Goossens niet volledig belasten, zoals dat eerder ook bij Lex Immers was.
 
 
Houvast
De keuze is beperkt, net als het aantal resterende wedstrijden. Toch biedt het programma nog een beetje houvast voor ADO. Los van de compacte speelwijze, de dreiging van Summerville, de strijdlust en de opties van Pardew zou dat hét aanknopingspunt voor handhaving moeten zijn.
 
Na het duel bij AZ komen Fortuna Sittard en FC Emmen nog naar Den Haag, uitwedstrijden zijn er nog tegen onder meer FC Twente en VVV. En dan is er op de laatste speeldag nog ADO-PEC Zwolle. Kan die reeks wedstrijden met concurrenten ADO nog redden? Meijers denkt van wel. "We verwachten wat van die wedstrijden. Ze zijn lastig voor ons, maar daarin moeten we het doen."
 
Alleen, garanties zijn er niet. Helemaal niet als ADO steeds niet verder dan een gelijkspel komt. Heracles werd ook gezien als club die je thuis zou moeten kloppen. Gaat dit zo door dan is het wachten tot ook het laatste aanknopingspunt verdwenen is.
 
 
'Steeds lastiger om erin te blijven'
 
Aaron Meijers
Was er kort na het gelijkspel tegen Heracles (0-0) nog hoop op een goede afloop bij ADO, door de resultaten van de concurrenten sloeg dat gevoel snel om in wanhoop. Het leidt ertoe dat het verschil met zowel nummer 16 Fortuna als nummer 15 PEC zes punten is. Dat gat is inmiddels groter dan de voorsprong van ADO op nummer 18 RKC. De hekkensluiter heeft vier punten minder.
 
 
"We hadden de beste kansen en verdienden te winnen", zei trainer Alan Pardew na het duel met Heracles. Dat hebben we dit seizoen vaker gehoord. Van de laatste acht thuisduels speelde ADO er zes gelijk, waarvan drie keer met 0-0. Hoewel er zaterdag zeker kansen lagen voor ADO, wilde aanvoerder Aaron Meijers zich daar niet achter verschuilen. "Met een beetje meer geluk hadden we deze gewonnen. Net als Vitesse-thuis en Heerenveen-uit. Alleen moeten we niet steeds zeggen 'als, als, als'. Het is niet aan de orde. We beseffen dat het steeds lastiger wordt om erin te blijven."