volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-02-2020 08:16:00

'ADO zit (nu al) in zijn maag met Pardew'


'De heersende gedachte in Den Haag: was Fons Groenendijk er nog maar'


ADO Den Haag Alan Pardewdoor Yorick Groeneweg
 
 
Bij ADO Den Haag is binnen twee maanden het vertrouwen in Alan Pardew helemaal verdwenen. De club zette vol in op de Engelse trainer, maar dat blijkt een grove inschattingsfout.
 
 
Zelf heeft Alan Pardew nog vertrouwen in het ontlopen van degradatie, ook al is de kloof met de veilige vijftiende plek inmiddels tot zeven punten opgelopen. Met Heerenveen-uit en Heracles-thuis komen er voor hem wedstrijden met perspectief aan, zegt de 58-jarige Engelse trainer keer op keer hoopvol. De vraag is hoe realistisch dat is. De nummer 17 van de eredivisie is bepaald nog niet veel beter dan voor de winterstop, toen ADO ook niet van deze clubs kon winnen.
 
 
Nu betere resultaten uitblijven, het elftal blijft worstelen en bovendien zijn gezicht verloren heeft, is er een stroming binnen ADO die alweer van Pardew af wil. Dat zou een immens financieel verlies tot gevolg hebben, maar ook intern zien ze dat ADO op deze manier recht op de Keuken Kampioen Divisie afkoerst. Kan het schip nog gekeerd door weer iemand anders de richting te laten bepalen? Het is op dit moment dé vraag in Den Haag, waar na een week met nederlagen tegen Sparta (4-2) en PSV (0-3) plotseling veel duidelijk is.
 
 
Wie nu naar ADO kijkt, ziet elke week een ander elftal. Na de competitiehervatting gebruikte Pardew al 21 spelers, maar beter is het nog altijd niet. Ook dat leidt ertoe dat het vertrouwen in de Engelsman afneemt. Bij ADO zien ze in dat het een inschattingsfout is geweest om hem als trainer aan te stellen en de vrije hand te geven. Nadat technisch manager Jeffrey van As net was ontslagen, mocht Pardew van algemeen directeur Mohammed Hamdi zelf de markt op voor versterkingen. Het resultaat? Acht huurspelers uit vooral de lagere Engelse divisies, die weinig toevoegen.
 
 
Verbijstering
Verbazing maakt nadrukkelijk plaats voor verbijstering in het Cars Jeans Stadion, waar de heersende gedachte steeds nadrukkelijker is: was Fons Groenendijk maar gebleven. De oud-speler hielp ADO de laatste drie seizoenen steeds uit de degradatiezorgen. Begin december stapte Groenendijk, murw gebeukt door een slechte serie duels, teleurgesteld op. Assistent Dirk Heesen nam even waar, maar moest al snel weer een stap terug zetten.
 
Pardew heeft als manager in de Premier League bij grote clubs als Newcastle United, West Ham United en Crystal Palace gepresteerd. Maar in de praktijk schuurt zijn gebrek aan kennis van het Nederlandse voetbal. Wie er in de eredivisie spelen? Pardew lijkt er geen flauw benul van te hebben. Vorige week, melden ingewijden, wist hij nog niet of en waar competitieduels op tv te zien zijn.
 
 
Nu vertoont ook de kleedkamer meer scheuren en barsten. Vooral omdat er met nieuwe spelers voor kwantiteit in plaats van kwaliteit is gekozen. Hoewel de meeste bankzitters zich tam opstellen, slaat de deur van het kleedlokaal soms al net wat harder dicht. Daarachter ontstaat tweespalt tussen Nederlanders en Engelsen. Bij de eersten was er bij het aantreden van Pardew al scepsis. Nu het elftal steeds zonder resultaat wordt omgegooid, neemt ook het cynisme toe.
 
Het vertrouwen bij de spelers is in een seizoen met slechts vier overwinningen toch al laag. En nu niemand meer weet of en op welke positie hij zal spelen, wordt de onzekerheid met de wedstrijd sterker. Ervaren eredivisievoetballers als Lex Immers, Aaron Meijers, Tomás Necid, Erik Falkenburg en Michiel Kramer mogen al blij zijn met een invalbeurt. Het leidt tot nog meer ergernis. Ook omdat het einde nog niet in zicht is. "Ik blijf wisselen tot we een winnende formatie hebben", zegt Pardew bijvoorbeeld na de kansloze exercitie tegen PSV.
 
 
Zijn solistische optreden levert wrevel op. Zijn wil is wet bij ADO. Pardew heeft met Chris Powell en Paul Butler ook twee assistenten uit Engeland meegenomen. Het Nederlandse smaldeel van de staf spreekt 'The Boss' amper tegen, ook niet als ze iets zien wat helemaal niet kan. In aanloop naar het thuisduel met PSV trainde Sam Stubbs tot verbijstering van velen als linksback, terwijl iedereen wel besefte dat de logge Engelse centrale verdediger de opkomende Denzel Dumfries en zwervende Mohamed Ihattaren niet zou gaan afstoppen.
 
In de wedstrijd lukt dat ook Laurens De Bock niet. De linksback is één van acht nieuwelingen en miste nog geen minuut, maar of hij zoveel beter is dan Meijers? Dit terwijl in de winterstop geld vrijkwam om de selectie gericht te versterken.
 
 
Bij een degradatie zijn de acht huurlingen gevlogen, maar heeft de club nog altijd een eredivisiehuishouding die als een molensteen om de nek blijft hangen. Want ADO staat op de ranglijst weliswaar tussen clubs als RKC en VVV, er wordt veel meer uitgegeven aan salarissen dan in Waalwijk en Venlo. Die laatste club haalde deze winter met Thomas Bruns en Oussama Darfalou wél twee directe versterkingen. Terwijl VVV na de onderbreking nog zonder nederlaag is, maakt ADO zich met vier punten uit de laatste vijf wedstrijden op voor Heerenveen-uit. Fijne wedstrijd.
 
 
Toch kijkt Pardew er dus al naar uit. Het programma in de rest van de competitie geeft de Haagse positivo's misschien een beetje houvast. Zo komen Fortuna Sittard, FC Emmen en PEC Zwolle nog op bezoek, maar de tijd dringt voor de Haagse voetbaltrots. Vaak moeten spelers uit het buitenland maanden wennen. Laat staan een trainer. De vraag is of de acht huurlingen en vooral Pardew die tijd gegeven is. Want dat ADO op deze manier rechtstreeks op de eerste divisie afkoerst wordt steeds meer mensen in en om de club duidelijk.